Stanje nacije: Takozvani Dodik pravoslavni!

0
508

Kao najvjerniji praktikanti „Načertanija“ Ilije Garašanina, još uvijek osnovnog spoljno-političkog dokumenta Srbije, “Bošnjak prvoslavne vere“, Milorad Dodik i kafanski pjevač, ausminister istočnog nam susjeda, Ivica Dačić, već danim sikću na Bakira Izetbegovića i sve one koji podržavaju podnošenje zahtjeva za reviziju presude Haškog tribunala iz 2007. godine. Kako imaju tešku vrućicu pa ih polijevaju vodom, nalaze se u stanju duboke amnezije pa je potrebno osvježiti pamćenje i njima i cijeloj tabloidnoj novinskoj diviziji u Beogradu i Banjaluci.

Helem, tom je presudom rečeno da su paravojne i parapolicijske snage Karadžića u Srebrenici 1995. godine počinilE genocid nad Bošnjacima, a da Srbija jeste kriva što nije spriječila najveći zločin – zločin genocida! Čim je dobila presudu, Srbija je presavila tabak i od Haškog tribunala zatražila reviziju presude. Dakle, iskoristila je legitimno pravo na pravni lijek u ovoj pravnoj stvari. Nadalje, da podsjetim kako tada niko od toga s ove strane Drine nije pravio nikakvu halabuku, nikakvu političku histeriju. Podsjećam i na to da je zahtje Srbije za reviziju, nakon četvorogodišnje procedure – odbijen!

Danas, kad BiH koristi to isto pravo na reviziju presude koje istječe 26. ovog mjeseca, nastaje prava panika među političkim vođama „Srba pravoslavne vere“ kako ih je nazivao Garašanin kao i „Bošnjake muslimanske i Bošnjake katoličke vere“ i Srba u Srbiji. Koristim ovu nomenklaturu Ilije Garašanina zbog toga što rečene persone koriste termin „Bošnjaci muslimani“ ili samo muslimani svodeći jedan narod na vjersku skupinu. Dakle, u toj politizaciji se ide dotle da se revizija smatra razbijanjem BiH, napadom na RS, napadom na srpski narod…i tako sve dalje i dalje od pameti! U toj euforiji je najopasnija optužba Dačića i Dodika koji poistovjećuju čestiti srpski narod sa režimom Slobodana Miloševića. Pa, zaboga, koja to vlast nešto pita narod, a pogotovo diktatorska vlast!?

Sva ta retorika se svodi na jedno: mi imamo pravo na reviziju presude, a vi to pravo nemate, žrtva genocida nema pravo a onaj koji je učinio genocid ima. Uostalom, ako agent BiH pred Haškim tribunalom ne iznese valjane argumente za reviziju presude, ona će biti odbijena. Ako Dodik i Dačić smatraju da novih argumenata nema, otkud tolika panika? (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here