Stanje nacije: Sloboda zarasla u korov!

2
790

U opštoj stagnaciji i devastaciji be-ha društva i njegove države organizovane kao mafija, sve vrijednosti, osim novca, „pokrili su snjegovi i šaš“!. Čak i istorijsko pamćenje je zahrđalo, a sa njime i i sva kulturna i druga duhovna svojina građana. Tako je storija započela od onog trenutka kada je bosansko-hercegovačka sirotinja prestala da gine za slobodu, u borbi protiv neonacističkih falangi Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Agresori nisu ostvarili svoje ratne ciljeve. Bosna i cijela Hercegovina su pobijedili vanjske din dušmanine, ali su poraženi od domaćih snaga.

Dakle, poslijeratni politički vladari su zašiljili olovke i napisali: “Od nas počinje istorija!“. Jedna od tih političkih hulja je na hrvatskoj televiziji rekla:“Do mog dolaska na čelo opštine, u Tuzli su se prolaznici zaustavljali samo na semaforu!“. Pa pogledajmo šta, između ostalog, vidimo u gradu kad se upali crveno svjetlo na semaforu?!

Vidimo da je sloboda, a time i slavni Fudbalski klub „Sloboda“ zarasla u dubok i jak korov. Da ne bi bilo zabune, cilj ove kolumne nije trenutno stanje tog kluba kako na prvenstvenoj ljestvici, krizi rezultata, krizi klupskog rukovođenje i tako bliže i bliže. Jer, „Sloboda“ nije trenutak, ona je istorija – sto godina njene istorije! Hej, sto godina! Takvom dugovječnošću može se pohvaliti samo mali broj fudbalskih klubova u porodici UEFA.

Dakle, ove godine ponos i dika Tuzle, mjesto radosti pobjeda i suza poraza, mjesto sjećanja generacija navijača i generacija talenata, slavi sto godina uspješnog i ponosnog postojanja. Pri čemu računamo i vrijeme za koje su slobodaši, i navijači i talenti, sudjelovali u dva antifašistička rata, onog od 1941-1945. i onog od 1992. do 1995. godine. Slavna prošlost našeg kluba koji jeste duhovno blago i naslijeđe ne samo Tuzle, a potom i cijele Bosne i Hercegovine , njene nogometne asocijacije i Ujedinjene evropske fudbalske asocijacije-UEFA, već i susjednih zemalja, nalazi se zarasla u dobok korov! Vijek trajanja tog našeg duhovnog blaga, našeg kulturnog naslijeđa, niko ni da konstatuje, niko da se sjeti – od rukovodstva kluba, istoimenog sportskog društva i Grada Tuzle. Zar smo dotle došli da grupe hohštaplera nastoje da nam uzmu i „Slobodu“, da nam uzmu sjećanje na Karla Mota, Muhu Mujezinovića, Vladu Mileusnića i druge momke iz prvog time 1919. godine, na 109 boraca NOR-a, među kojima su bili narodni heroji Muharem Merdžić, Ivan Marković Irac, Mitar Trifunović Učo, Albin Herljević, Enver Šiljak, te aktivisti Cvijetin Mijatović, Franjo Herljević i Pašaga Mandžić, takođe narodni heroji…da nam uzmu sjećanje na Šehića, Geruma, Ivoša, Hajrovića, Avdičevića, Hukića, na generaciju koja se takmičila u Kupu UEFA.

Ne, ne dajmo „Slobodu“, pozovimo neodgovorne da postanu odgovorni, da se prenu iz sna, zabluda, pakosti, neznanja. Fudbalska porodica naše države i cijela UEFA čekaju da se Tuzlaci sjete veličine njihovog kluba, značaja koji ima u državi i Evropi. Krajnje je vrijeme da jedan od zaštitnih znakova grada, koji puni vijek postojanja, svoj rođendan proslavi kako narod i bog zahtijevaju. Ako neće prozvani, onda rođendansko slavlje učinićemo mi – navijači, oni koji Slobodu vole.

Nedajmo da uzmu naše nalijeđe, naše duhovno blago. To je jedino što sirotinji ne smijete uzeti! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

2 Komentari

  1. Jos nesto to za semafore je rekao ovaj kreten imamovic i sta imamo najprljaviji grad u bih ceste pune rupa i gradonacelnika kretena budalu i bolesnika.imamo sto niko nema

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here