Stanje nacije: Seljačka ili gradska uprava?

13
1155

Svakog petka Tuzlaci idu kući! U sela odakle su šljegli prije godinu, dvije, deset ili koliko već godina. Dakle, Tuzlaka je sve manje, a seljaka sve više. I, nije problem u geografiji. Jer, svako je odnekud došao. Riječ je o mentalnom sklopu, dakle, seljakluku u primitivnom, rudimentarnom, vrijednosnom i svakom drugom smislu. Riječ je o ponašanju koje mrzi urbano, to jest moderno, kojem je zabava čačkanje nosa i snažan prdež.

Takav mentalni sklop tuzlanska je vlast afirmirala onog trenutka kada je građanin Selim Bešlagić otišao, a na njegovo mjesto došao seljak iz Islamovca. Kultura grada se pretvorila u manifestacije paganskog karaktera, vašare taštine! Pa, čak, i u privatne zabave! Sportu su toliko islamovačke gradske vlasti poklanjale pažnje da se opasno primakao manifestacijama tipa bacanja kamena s ramena, trkama u vrećama i ostalim disciplinama seoskih igara. No, najžalosnije je što se Tuzla, nekad grad sa lijepim manirima, sa čaršijskim redom i lijepim običajima, pretvorila u grad kojeg seljačka uprava sa sve većim uspjehom pretvara u duhovnu, ne provinciju, već selendru!

Da bi poseljačenje Tuzle moglo da bude uspješno, seljačka Gradska uprava već skoro dvije decenije ruši osnovne vrijednosti među ljudima. Jer, kuću kućom čine lastavice, ili, drugačije – grad gradom čine ljudi. I kad nametneš takvo ponašanje da se prestanu cijeniti ljudi, od grada nema ništa! Jedan takav pokušaj, ali i snažan otpor, desio se nekoliko dana iza nas.

Ispred komemorativnog centra u Tuzli veoma velik broj Tuzlaka se okupio na posljednjem ispraćaju dobrog velikog čovjeka i velikog sportiste Šefika Fike Azabagića, jednog od gradskih legendi. Kako je godinama igrao fudbal za „Slobodu“ i sarajevskog „Želju“, iz Sarajeva je stigla cijela delegacija njegovih suigrača. Poštu su mu odali Ivica Osim sa sinom i suprugom, Mišo Smajlović, a od Fike, sa suzama u očima, toplim riječima se oprostio njegov suigrač iz „Želje“, Rade Matić. Pri tome je, među ostalim, rekao:”Znate li vi koliko je Fiko bio dobar čovjek?“. Tuzlaci su svojim velikim prisustvom komemorativnom skupu potvrdili da znaju. A, seljaci?

Seljaci iz Gradske uprave i rukovodstva FK “Slobode“ potvrdili su da ne znaju! Njima je strano sve što je urbano i dobro! Zaboga, ako je vremešni i slabog zdravlja, legendarni Ivica Osim mogao doći, gdje su bili pioniri „Slobode“? Zašto nisu bili u dresovima kraj odra Fike koji je bio i njen uspješni direktor, zašto niko iz „Slobode“ nije održao prigodnu besjedu legendi…Zašto? Ili, zašto se od našeg Fike nije oprostio i lik iz Islamovca koji se nalazi na čelu Gradske uprave? A bio je u masi. Pa, naš je Fiko bio i vijećnik i predsjednik kluba jedne stranke u Općinskom vijeću!

Dakle, bruka i sramota i od seljaka u Klubu i seljaka u Gradskoj upravi! Ako kažem da su za sve krivi tunel u Čaklovićima i otvorena Brčanska i druge malte, onda sam polovično u pravu. Druga polovica krivnje je na Tuzlacima, dakle, ljudima koji vole i cijene grad u kome žive bez obzira gdje su rođeni. Oni su svojim glasovima omogućili totalni seljakluk vlasti i onih kojima ona daje na upravljanje najvažnije gradske institucije, a „Sloboda“ je jedna od najvažnijih.

Slaba nam je utjeha i još slabije opravdanje za sve rečeno, ako znamo da je u Sarajevu za gradonačelnika postavljen berbo, onaj što suneti djecu. Slaba nam je utjeha ako znamo da vlast u cijeloj be-ha promovira primitivizam i rušenje društvenih vrijednosti, a afirmiše seljakluk i najgore vrste javašluka i bahatosti i da Tuzla nije izuzetak. No, to je i razlog da bude izuzetak – da se jasno i glasno odupre svakom daljoj eskalaciji primitivizma. (Piše: Ekrem AVDIĆ – Fotografije: Ahmet Bajrić Blicko)

13 Komentari

 1. Pa sta ocekujes ekreme od bolesnika iz islamovca. A pravo da ti kazem mislim da mu nije ni bilo mjesto na fikinoj djenazi za njega je fiko ipak tuzlak i covjek

 2. Svaka čast za ovaj tekst.Analizom zaposlenih i rukovodilaca u javnim ustanovama,pravosuđu,policiji,školama,fakultetima itd.vidimo svu raskoš rečenog seljakluka.Još malo pa korida iz Čevljanovića seli u Tuzlu.

 3. Da li Vi g-dine Ekreme Avdiću mislite da je iz Vas izašao sav “seljakluk” i da ste poslije godina provedenih u Tuzli postali “pravi” TUZLAK, odnosno da ste sada GRAĐANIN.
  Mišljenja sam da Vašom opsjednutošću g-dinom Jasminom Imamovićem treba da se pozabave stručni ljudi, psiholozi ili psihijatri (pravo da Vam kažem ne znam ko bi se trebao Vama “pozabaviti”).
  Imate li išta drugo napisati, nešto što nema veze sa J.I.???????

   • “Skojevska”, ja sam komentarisao članak ne krijući se iza kojekakvih naziva profila. Kada budete komentarisali nešto pod svojim imenom i prezimenom tada možemo da polemišemo.

    • “Musić”: kako ćemo znati da tvoje “ime i prezime” nije lažnjak!?
     I dalje mislim da ne komentarišeš članak i navode, nego ti je autor trun u oku. Bar mi tako djeluje. Moguće i da si advokat J.I. a to je već nešto drugo

 4. Svako dobije ono što traži! Prostakluk i anticivilizaciska priča u Tuzli počela je u davna ratna vremena kada se model koji je promovisao g.Bešlagić rušio iznutra. Nije bio etnički! Njegovi najbliži saradnici su jurili po svoje mišljenje u muftistvo, kod biskupa etc. a egzotični Hadžić djelio lekcije “intelektualnoj” eliti grada koja mu se priklonila. Neslažem se sa autorom da je za sve kriv prvi čovjek grada. Tu nedavno SDP konačno se obračunao sa g. Bešlagićem. Ključ rušenja držali su drugovi iz Tuzle. U tome svoju ulogu imaju i sportaši oko Slobode! Gradonačelnika su sebi birali Tuzlaci!!!!! Poslije svega!
  Rahmet duši velikom sportašu i gospodinu Fiki! Bila mi je čast poznavati ga!

 5. Ekremov tekst kod svih ljubitelja zavičajnih vrijednosti izaziva burne i sjetno žalosne emocije na nekadašmji grad sa nekoliko pleh orkestara, sa prigodnim nastupima i budnicama, grad putničkih, ubrzanih i brzih vozova. Sada je grad mraka i primitivizma , noćnog zlogukog urlanja, grad polupismenih skorojevića., grad “kulturnih ” vandala koji ruše spomenike kulture.

 6. Nije ekrem opsjednut jasminom vec jasmin ekremom zao mi je sto si sve pomiesao dali namjerno ili ne neznam ali da je tuzla izgubila to je sigurno prije svega zahvljjuci lmamovicu

 7. Svaka čast Ekreme, bio sam na Fikinoj sahrani. Mnogi od nas oborili smo glavu od sramote. Gosti iz Sarajeva su se oprostili, niko od Tuzlaka nije. Ne očekujem da se “seljaci” opraštaju, oni to nisu navikli. Ali, gdje ode čaršijski adet!?

 8. Neznam sudija o kojoj vlasti govoris odavno je imamovic postao konj za jahanje asje mirnesa i alica taj je bolesnik davno izgubio samopostovsnje njega ne postuju pa ni on druge ne postuje budala je to kakvu tuzla upamtila nije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here