Stanje nacije: Pokret šetača u Srbiji

1
446
Piše: Ekrem AVDIĆ

Već pola mjeseca, iz dana u dan, u većim gradovima susjedne nam Srbije, hiljade i hiljade građana protestvuje protiv diktature vlasti i netom izabranog predsjednika države Aleksandra Vučića. Naravno, sve je počelo u Beogradu, u „krugu dvojke“, kako se naziva centralni dio grada omeđen putanjom tramvaja broj 2. Vučićeva vlast proteste označava kao proteste protiv narodne volje koja se mjeri sa 57 posto glasova datim Vučiću. Vlast dodaje, prividno mirno, da poštuje demokratsko pravo građana da mirnim putem pokazuju građanski neposluh i neslaganje sa voljom većine. Uz to, dodaje kako iza protesta stoje nezadovoljni predsjednički kandidati iz redova opozicije. I, naravno Soroš! E, u tome je kvaka!

Vučićeva Srpska napredna stranka, sa koalicionim partnerima, ima apsolutnu vlast u Srbiji. Na općim izborima blok okupljen oko SNS osvojio je 76 posto glasova a još više na lokalnim. Do tog rezultata, Vučić i kompanija su došli totalnom tabloidizacijom političkog prostora Srbije. Pod apsolutnu kontrolu Vučić je stavio brojne dnevne i nedjeljne tabloide u šta su se pretvorile i „Novosti“ i „Politika“, u većinskom vlasništvu države. Dakle, Vučića.

K tome treba dodati i svih pedeset programa tabloidne televizije PINK, HappyTV i desetine lokalnih radio i televizijskih stanica. Njihov zadatak je da svakodnevno prate svaki korak Vučića i satelita mu a da, istovremeno, sataniziraju političku opoziciju, ali i svako drugačije mišljenje od mišljenja vladajuće političke oligarhije. Takvo medijsko spinovanje je Srbiju pretvorilo u najveći tabloid u Evropi kojem konkurira samo Sjeverna Koreja. Tako se u istočnom nam susjedu reafirmisalo jednoumlje jer se u njega pretopilo višestranačje. Ono je samo forma! Svi šefovi Vučićevih koalicionih partnera ne misle svojom glavom. Za njih misli Vučić!

Kako država odlučujuće utiče na javno mnijenje i društvene vrijednosti, dakle, i na formiranje političkog mišljenja i političke javnosti, za Srbiju i srpski narod je dobro i važno samo ono što vlast kaže da je dobro i da je važno! Pa, čak, i smanjenje penzija za deset posto je prihvaćeno kao dobro za penzionere! A, naročito za Srbiju! Jer, Srbija je iznad svega! To jest njena staabilna vlast.

Dakle, medijska mašinerija, a njen rad je veom skup, jeste ono što glorificira vlast i kod građana stvara željenu sliku. Naravno, rijetki mediji, poput dnevnika „Danas“ čije stranice ne retuširaju Srbiju, njenu privredu, kulturu, život njenih građana, meta su svakodnevnih pobješnjelih napada režimskih medija. Tu se ne biraju riječi, od izdajnika do plaćenika, od ološa do „soroševaca“. Ovaj zadnji pridjev je posebno važan!

Naime, mediji koji pišu istinu o stanju srpske države i nacije, kao i nevladine organizacije čiji je cilj demokratizacija i izgradnja civilnog društva, u zadnje vrijeme se, od vlasti i njenih medija, dovode u vezu sa multimilijarderom, najbogatijim Jevrejom, Džordžom Sorošem i njegovom fondacijom koja finansijski i edukativno pomaže demokratske procese u mnogim državama svijeta, naročito postkomunističkim. Te medije pa i stotine hiljada učesnika protestnih šetnji, nazivaju izdajnicima i „soroševcima“. Zanimljivo je da isti odnos prema nevladinim organizacijama, nezavisnim medijima i, posebno Sorošu, imaju Orban u Mađarskoj i Putin u Rusiji! Uopće nije slučajno da se njih trojica veoma slažu i poštuju. Kako i ne bi kad su na istim principima gradili vlast i „demokratiju“!

Dakle, protesti u Srbiji jesu protesti protiv nedemokratskog načina uspostave i funkcioniranja sistema vlasti kojoj broj osvojenih glasova služe za pokrivanje njene diktature. Zato i nije slučajno što se prvi pobunio intelektualni Beograd, a onda je domino sistem učinio svoje. To je ono što brine Vučićevu vlast. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

1 komentar

  1. A mene brine ko to finansira izlive demokratije u Srbiji…jer zna se tarifa za studente 50 eurića po protestu za viđenije studente,one koji imaju harizmu 300 evrića od protesta a svi ostali profesori ,glumci i slični likovi imaju svoju tarifu …pozorište isto samo drugi glumci

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here