Stanje nacije: Otvorite mu vrljike!

0
638

Kad neko navali, bez reda i plana, bez mjere, bez da zna koliko može i koliko je pametan, kad ne zna kakve su posljedice te žurbe, narod kaže: “Zaobado se, otvorite mu vrljike!“. Dakle, iz dobro obaviješetenih izvora bliskih Stranci demokratične akcije, konkretno- sreskom Odboru Tuzla, ocijenjeno je da se njihov mlađani član Bego Gutić, kojemu su sa svega tri godine staža u Stranci dali da vodi sresku vladu, zaobado i da su mu otvorili vrljike! Zašto su „obadi“ napali inženjera geologije i pravnika bez drugova sa studija?
Jednoglasno su sreski poslanici i članovi Sreskog komiteta SDA Tuzla, zaključili da se drug Bego u svom radu ne obazire na Program, Statut, idejne osnove, usvojenu politiku, zaključke i smjernice. Dakle, drug se Bego nameće kao otuđeni centar moći, posebno u vođenju kadrovske politike, politike obrazovanja i tako dalje i dalje od linije partije, da ne kažem pameti.

Drugu Begi se posebno zamjera njegova pohlepa za materijalnim zadovoljstvima, kao što je kupovina dva stana u Sarajevu, pored toga što je stambeno zbrinut i u Banovićima i u Tuzli! Od kojih para, druže Bego?! Naravno, halalili su mu skupocjeni namješćaj, među kojima i posebna fotelja koja posebnom brzinom tjera misli od nje prema glavi. Kao diplomirani pravnik, bez drugova sa studija, nije smio, bez argumenata, optužiti svoje partijske drugove, posebno sreskog ministra žandarmerije, Husejna Topčagića. Njemu je izmislio šuru, svastiku i snahu koje je zaposlio. I da je zaposlio i sestru, kao ministar, iako sestra mu u Gradačcu radi od 2003.godine! Dakle, „Što je više kleveta i laži..!“, Husejn nam je miliji i draži! – vele oni koji smatraju da se drug Bego zaobadao.

Nije baš lijepo da dugogodišnji vlasnik pendreka, to jest uposlenik i bivši ministar žandarmerije ne zna osnovne podatke o svom nasljedniku, pa tvrdnje koje je u pismu dao šefu Stranke, Bakiru Izetbegoviću liče na mahalašenje. To što je Bego unutar Stranke „stavljen na led“, što je, kako tvrde u Sreskom odboru, „mačku golema teleća glava“, neka im bude dio igre „Rogova u vreći“. Ali, radnike, seljake i poštenu inteligenciju brinu druge stvari.

Malo ozbiljniji promatrači rečenog strančarenja, imaju sasvim ozbiljnije primjedbe na rad i rezultate rada, odmetnutog druga Bege. Prije svega, on se golemo umiješao u stvari Univerziteta u Tuzli, na način da je toj državnoj instituciji nametnuo konkurenciju u vidu legalizacije izvjesnog Evropskog univerziteta u Tuzli. Među ostalim, taj privatni univerzitet „sumnjivog morala“, zbog kojeg njegove diplome ne vrijede preko Save, ima i studij medicine! O tempora, o mores! Ne dao Bog da se drug Bego liječi kod doktora sa tog špajz-fakulteta! Pa i postojeći Medicinski fakultet opstaje dišući na slamku. To jest, „Đekna još nije umrla, a ne zna se ka’će!“.

Drugu Begi se ne mogu odreći ni zasluge za etničko čišćenje tuzlanskog kraja i prebacivanje naših novaca u bogate države Evrope! Riječ je o tome da su prošle i ove godine, “gazda” i ministri mu upisali na stotine i stotine učenika, uglavnom učenica, u srednje medicinske škole. Te će djevojčice već sutra otići na rad u Austriju, Italiju, Njemačku…Dakle, stotine i stotine djevojaka školujemo za tuđe a ne svoje potrebe. Ta će djeca ostati u zapadnim zemljama. Pa, druže Bego, hoćemo li djecu rađati ti i ja?!

Vlada druga Bege nema posebnih razloga da se hvali rezultatima svoga rada. Njen budžet nije razvojni. Ne može ni biti. Vlada je za ove tri godine radila na distribuciji, raspodjeli budžetskih sredstava. Za takvo što, dovoljno je ministarstvo finansija!

Ni Bego, niti njegova vlada nije imala u svom mandatu niti jednu razvojnu ili bar stabilizirajuću ideju. A, bez ideje nema ni strategije. To su tri godine koje su, kako reče pisac, pojeli skakavci. To uvijek biva, da ne pominjem mačka, kad javne poslove vode nekompetentni ljudi. To stanje se u pravnoj i političkoj teoriji naziva „zarobljena država“.
(Piše: Ekrem Avdić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here