Stanje nacije: Otvorite mu vrljike (2)

1
654

Kad nosom paraš nebo, imaš veliku šansu da padneš. Upravo tu šansu je iskoristio Bego Gutić, od jučer samo formalni šef izvršne vlasti tuzlanske SDA-SBB, nahije koja se službeno zove kanton. Njemu još nisu javili da je smijenjen! Matematika pokazuje da je nabildani Gutić prošao skroz gutavo. Skupština TK je većinom glasova odbila prijedlog kvazi- socijalista i njihovog istomišljenika, Gutića, da se smijeni ministar unutrašnjih poslova, Husejn Topčagić!

Dakle, Gutićevi formalni partijski drugovi iz SDA i njihovi koalicioni partneri iz SBB i Stranke za BiH, odbili su smijeniti ministra policije kojeg je, rekla-kazala argumentima, optužio Gutić, a ovaj odgovorio, ipak, opipljivim dokazima.

Međutim, bolji poznavaoci prilika odnosa u Vladi tvrde da Gutić želi biti ne samo premijer već i ministar svakog ministarstva, na šta je burno, već na početku mandata reagovao. Topčagić nije dozvolio da Gutić bude mirođija u supi za čiji je kvalitet odgovoran! Kako nije mogao trpjeti da ga Topčagić udara po prstima, odlučio se, kao šef izvršne vlasti, a ne stranački čovjek, napisati sitnu knjigu predsjedniku SDA. Na sitnu knjigu, krupnim slovima su odgovorili Topčagić, kao potpredsjednik SDA TK i još dvoje funkcionera Stranke, šefu Izetbegoviću.

Iz prepiske se vidi da se inženjer sa tuzlanskog i pravnik sa živiničkog fakulteta, dakle, ing.mr.pr. Bego Gutić samo dobro snašao! Naime, on ima stan u Tuzli, gdje živi, vikendicu, kuću i dva stana u Sarajevu! Na koji način je sve to bogatstvo stekao? Bilo bi zanimljivo da objasni. To bi ga preporučilo za ministra finansija be-ha vlade ili, čak, za eksperta u Svjetskoj banci! U drugom slučaju,u slučaju da ne zna objasniti, ne d’o Bog, mogao bi „mašiti Žepče“ i doći u Zenicu.

Slučaj druga Gutića, kojeg vežu zajednička „uveličavanja svečanosti“ i presijecanja vrpci sa Jasminom Imamovićem, jeste potvrđivanje one narodne: “Daj mu vlast dva dana da vidiš kakav je čovjek!“. Pod teretom slasti-vlasti, mnogi ne izdrže. Zaobadaju se, što narod kaže. Možeš ga se riješiti samo ako mu otvoriš vrljike. To su u SDA učinili. Izbori su za osam mjeseci. SDA ne računa na sudjelovanje druga Gutića. On je svojim ponašanjem narušio monolitno jedinstvo naše partije, rezonuju u SDA. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here