Stanje nacije: Ministri na trudničkom bolovanju

3
766
Piše: Ekrem AVDIĆ

Jesu li više nesposobni ili više kleptomani – šekspirovska je dilema kad su be-ha političari u pitanju! No, jedno je sigurno: iz te kombinacije izlazi katastrofalan rezultat – naša je domaja najsiromašnija zemlja Evrope, i šire, i, k tomu pride, zemlja rekordnog kriminala i korupcije! Aferim!

Rečeno se u pravnoj i političkoj teoriji zove – zarobljena država. Ona se nađe u tom stanju kad njene poluge zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te ostale državne organe i institucije vode nekompetentni i nestručni ljudi. Dakle, ljudi bez obrazovanja, vizije i odgovornosti za sudbinu države i naroda. Ali, zato su pravi Ajnštajni kad treba napuniti kućne sefove i sehare. Naravno, tuđim novcem.

Takva bulumenta vladara proizvodi nezaposlenost, siromaštvo, nepotizam, korupciju, kriminal, jad i bijedu što dovodi do egzodusa građana iz vlastite države i masovni odlazak u druge države, trbuhom za kruhom. Na taj način, najproduktivnije stanovništvo, u smislu radne i demografske sposobnosti, dakle, mladost be-ha, još više ubrzava pad broja stanovništva i porast ostarjelih i radno i reproduktivno nesposobnih. Bosna i, još više, Hercegovina, postat će najveći hokej-klub na svijetu. Svi ćemo šetati sa štapovima u rukama!

Procjene govore da je naša domaja, od 1991. do 2013. godine, izgubila 850.000 stanovnika, što pogibijom u agresiji što prinudnim raseljavanjem, etničkim čišćenjem, uglavnom nesrba, diljem svijeta. U zadnje tri godine naša je vlast učinila sve kako bi proces iseljavanja iz zemlje omasovila i kako bi on bio efikasniji! U tome se svojski trudila pa je u zemlje Evropske zajednice, Amerike, Kanade i Australije otišlo 95.000 mladih ljudi! Riječ je o mladim ljudima koji nisu klijentela vladajućih političkih stranaka, to jest oligarhija. Da bi katastrofalna demografska slika BiH bila još katastrofalnija, naša vlast nije štedjela ni truda ni novca!

Naime, kako zapadno-evropske zemlje muku muče sa srednjim medicinskim kadrom, to su naše kantonalne vlade, gdje god imaju medicinske škole, donijele odluku o masovnom povećanju broja upisanih u prve razrede čime bi, rezonovale su budale, umanjivale problem nezaposlenosti Tako, primjera radi, samo u tuzlanskoj Medicinskoj školi će biti upisano 23 odjeljenja prvog razreda. Kad to pomnožimo sa 30 učenika, dobijamo broj od 690 đaka koje treba školovati četiri godine. Dakle, u školarce će biti uloženi milioni maraka budžetskog novca, što znači da će Njemačka, Italija, Austrija i druge države dobiti besplatno mlade i stručne radnike! Naša vlast se približava Evropskoj uniji – sufinansira njen obrazovni sistem!

Ali, još veća se šteta pravi demografskoj slici zemlje. Naime, kako u medicinske škole idu uglavnom djevojčice, buduće majke, one će rađati građane Austrije, Njemačke, Italije, Švedske…a ne građane BiH! Hoće li, onda, ministri ići na trudnička bolovanja i rađati djecu?!

Ovo je zemlja čudesa! U njoj je sve moguće! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

3 Komentari

  1. Odliv maldih autore ima i svoju pozitivnu stranu. To vlastodršci ne govore ali podrazumjevaju. Eto 850 hiljadarki je manje nezaposlenih a oni svaki mjesec nenama bakama dedama i ostaloj mnogobrojnoj ostarjeloj rodbini šalju po 150-200 evrića koji oni troše kod druga Binga, Agrokora, Merkatora. Samo za brzinski pasoš ima da daju po 250KM jer redovnih od 50KM NEMA. Pa onda lova za raznorazne potvrde i takse……Pa onda za ovo i za ono i eto nas. J….š MMF! Nakupi se i do 2,5 milijardi evra. Ima i ko potrošiti. Pisara vala imamo ehej! Kakvi hoćeš! Rusake na leđa bijedo. Kad se vratite u domaju od koji dan na benzinske u stračke domove bolnice i ostalo dok obiđete i poplaćate eto vas. Vas čekaju hodže, pope, fratari, advokati, geometri i drugi razni ko zebog sunca jer rodbina ubrzano zbog kvaliteta života u vašoj domaji papke oteže. A ovi pri sebi glasaju za NAŠE! Pa ne brinite eto vam patriota , stranke za cjelovitu, srpske, bošnjačke i hrvatske. KOJA SMO MI BIJEDA; TUGA I ŽALOST: BOŽE MOJ!

  2. Treba ih sve redom najprije poslati u KPZ Zenica, na kupanje i “sapunanje”, pa će poslije svakako biti za trudničkog bolovanja

  3. Kakva zenica druze pa nece ni da pogledaju krivicne prijave protiv njih uzmi za primjer imamovica lokalni serif smece iz islamovca pa oni gore ne trebaju plaho brinuti

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here