Stanje nacije: Milicija trenira strogoću!

1
604
Piše: Ekrem AVDIĆ

Dan nakon što je formirana prva višestranačka ansambleja Bosne i Hercegovine, tadašnji potpredsjednik Vlade, Muhamed Čengić, je slavodobitno uzviknuo: „Od ponedjeljka počinje demokratija!”, čime je obezbijedio mjesto među uglednim političkim budalama. Koji mjesec kasnije, Miloševićeve i Karadžićeve nacističke falange su upotrijebile topove, avione, pješadijsko i drugo lično naoružanje, a bogami i noževe i maljeve, kao sredstva demokratskog dijaloga sa svim nesrbima.

Ovaj uvod je samo moja namjera da čitaoca podsjetim da političke budale imaju neprekidnu želju da nam prodaju nešto a znamo da to nisu bubrezi. Tako nam ovog dana gradsko tuzlansko „praviteljstvo sa njegovim sijateljstvom“ na čelu objavi narodu i senatu da počinje pravna država! Čemu sam i sam svjedočio.

Helem, današnjeg jutra, oko devet sati, izašao sam na Slatinu u kojem je trenutku pravna država naprosto kao cunami počela da štiti zakon i red, a protiv tajkuna iz Priluka, Šerića, Kovačice, Požarnice, Husina, Podorašja, i drugih prigradskih naselja koji su, svaki ponaosob, donijeli po korpu zelja, krompira, nešto jaja, sira i kajmaka, paradajza, paprika, čak i cvijeća i prodaju to na crno, bez fiskalne kase, bez dozvole za rad…

Dva milicajca, jedan inspektor i jedna inspektorka gradskog praviteljstva se prikrala, izdaleka, iza ćoška, dakle iz mraka, i uputila na čuvanje pravne države. A znajući kako su organi strogi, u stampedu, svako sa svojom korpicom, naprosto su nestali sa betonskog šetališta u potrazi za bilo kakvim zaklonom. I to sa svim svojim proizvodima koji ugrožavaju ekonomsku osnovu naše mile sure i žestoke domovine! A to je već teško krivično djelo! Iz čistog domoljublja, iz ekonomskog patriotizma, dođe mi da kod moje omiljene cvjećarke Marije iz Podorašja koja, zamislite nisam ni znao, dva puta nedjeljno zaradi po dvadeset maraka na cvijeću, prestanem kupovati cvijeće. Ne želim da ugrožavam pravnu nam državu i njenu ekonomsku osnovu! Jednostavno, ne želim sudjelovati u kriminalu!

Doduše, dva milicajca, inspetor i inspektorka gradskog praviteljstva, nisu mi djelovali strogo i zastrašujuće. Imali su tužne, skoro plačne oči, suosjećali su sa tim rušiocima pravnog i ekonomskog poretka, suosjećali su sa sirotinjom rajom. Kao da su proklinjali sudbinu što im je namijenila da se crvene od stida što rade to a ne nešto drugo. Recimo da vježbaju pravnu državu na milionima vrijednom imovinom Amira Zukića, da vide kako je stekao ogromnu imovinu, da vide kako farmaceutska mafija stiče novac, da oni propitaju Dodika i dodikiće o stotinama miliona skrajnutih u Moskvu, kako se prodaje struja iz Sarajeva u Mostar, kako je Čović promijenio tok rijeke da bi tekla sredinom zemljišta sa  mnoštvo milijuna maraka vrijednom hacijendom, koliko je privatnicima državni rudnik, recimo u Banovićima, platio za odvoz otkrivke, zašto je 11,5 dunuma najboljeg građevinskog zemljišta u Tuzli poklonjeno „Merkatoru“, zašto je državni ronilac, pardon tužilac, Goran Salihović u „donje ladice“ sklonio 100 krivičnih prijava, zašto su nam zatvori puni prekršajaca, pa valjda što nema mjesta, ne sude se ili ne procesuiraju veliki kriminalci i tajkuni…

A ja sam se, unatoč ekonomskom patriotizmu i ljubavi prema pravnoj državi, pribojavao šta će biti sa mojom cvjećarkom ako ne proda punu korpu cvijeća i ne pazari tih dvadeset maraka! Hoće li jadnica imati da kupi povranu kartu, malo gibire za svoju praznu kuću.

Ma kad bude od po piva, jebem ti ovak’u pravnu državu! Makar mi je žao i dva milicajca, inspektora i inspektorke. Nemaju s čim pred knjaza! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

1 komentar

  1. Ekice to je budala kakvu tuzla nikad. Inspektornije imala a voli tudju muku valjda mu ostalo iz djetinjstva.on bi te ljude najradije pohapsio ali sreca pa je svaki inspektor za tog hajvana insan

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here