Stanje nacije: Lingvista ispod šatre

0
418

„U početku beše Reč“! A onda je počelo „minhensko točenje piva“ po cijeloj Srbiji i Crnoj Gori, njenom „drugom oku“ u glavi. A riječ je prvo bila o tome kako su Srbi ugroženi „u celoj Jugoslaviji „ i „nisu isključeni i oružani sukobi“, govorio je 1989.godine vođa nacional-socijalizma Slobodan Milošević, prilikom proslave četiri vijeka od poraza srpske vojske na Kosovu, od Turaka. Dvije godine kasnije, ugroženi Srbi koji su imali 70 posto zaposlenih u diplomaciji i JNA, ili, primjera radi, 70 posto u SUP-u BiH, zaluđeni propagandom i kosovskim mitom o Dušanovu carstvu, krenuli su u stvarnje Velike Srbije.

Nakon zločina i posvemašnjeg stradanja jugoslovenskih naroda, ponajviše Srba, granična crta od željene linije Karlobag-Karlovac-Virovitica, svela se na desnu obalu Drine i Merdare, granicu sa Kosovom. Od Velike Srbije, ostala je za Kosovo manja Srbija! Danas, predsjednici Vučić i Tači pregovaraju o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, između dvije države! Kosovo su izgubili oni koji sugovorili da je „Kosovo najskuplja srpska reč“.

Danas, najbolji traktorista u Laktašima i čuveni pjevač ispod šatri, dakle, takozvani Milorad Dodik kuka i nariče o ugroženosti srpskog jezika i srpskog identiteta, s čime je saglasan i nekadašnji Miloševićev ministar informisanja, Aleksandar Vučić, odskora i Pomiritelj. Taj je dvojac najavio kako će najesen predstaviti sačinjenije, po starosrpskom, a danas Deklaraciju o opstanku srpskog naroda, srpskog jezika i srpskog identiteta. Biće to zajedničko pisanije Re-Se entiteta BiH i susjedne nam Srbije.

No, biće zanimljivo u najavljenom pisaniju vidjeti od koga su to Srbi, njihov jezik i identitet ugroženi. Od koga je to ugroženo u Srbiji? Od koga u Re-Se entitetu BiH? Da li je srpski jezik u Dodikovoj nahiji ugrožen na način što se zabranjuje Bošnjacima upotreba bosanskog jezika? Zašto su zaboravljeni crnogorski, vojvođanski, makedonski, slovenački i hrvatski Srbi? Da li znaju Šatorski pjevač i Pomiritelj da je vođa hrvatskih Srba, prof. dr. Milorad Pupovac, redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na ljubljanskoj univerzi odbranio magistarski rad „Ligvistika i ideologija“, daleke 1983. godine, a da je doktorsku disertaciju „Lingvistika i djelovanje“, tri godine kasnije, odbranio na matičnom Filozofskom fakultetu u Zagrebu? Da znaju, imali bi najidealnijeg stručnjaka za rečeno pisanije. Međutim, profesor Pupovac nije osoba sklona da podrži ona pisanija koja podržavaju da“ vojnici proučavaju geografiju svojih susjeda“. Sva dosadašnja pisanija praviteljstvjuščih sovjeta serbskih, od „Načertanija“ Ilije Garašanina do Memoranduma SANU, u sadržaju su imali i poziv na rat!

I najavljena Deklaracija mi liči na poziv za rat! – veli prof.dr. Žarko Korać, poslanik Skupštine i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here