Stanje nacije: Kuko u tutumrak, Denis u džemat!

4
1038

Dobra stara vremena, kad je draga dragog slala u armiju, a srećnija vjenčanicu spremala, kad se ljetina smirila, a rakija pekla, dakle, vijeme radosti bogate i žetve i berbe, daleko su iza nas. Sad je jesen, vrijeme izbornosti, vrijeme kad vlast nanovo priča stare priče ,vjerujući da će njima osvojiti dušu naroda. Dakle, narodni tribun prodaje priču o svijetloj budućnosti na ovom svijetu kao sveštenik o još ljepšoj na drugom svijetu. U tom smislu i besmislu, oni dibidus liče na prodavca automobila koji će nas sigurno i brzo voziti budućim putevima. Da ne duljim s uvodom. Osmi oktobar, da ne kažem sudnji dan, je veoma blizu i interesuje me šta rade hiljade naših udarnika u borbi za svaki glas naroda?

Ukratko, opšti je dojam da imena sa izbornih lista uglavnom drijemaju. Možda i griješim. Možda je to dio izborne taktike, na koju me misao navode dva zanimljiva lika – Denis efendija Bećirović i odbjegli “esdeaov” sin Mirsad beg Kukić, iz Banović Sela, da ne kažem selendre.

Nakon što je saznao da „religija nije opijum za narod“, čime se odrekao marksizma i lenjinizma, a Vili Brant mu nije blizak, jer mu je nepoznat, okrenuo se vehabizmu, dragoj političkoj stranci skraćenih pantalona s oznakom A-sda! Time je Denis efendija nastavio praksu SDP-a, jer se nekoć Zlatan srebroljubni Lagumdžija skoalirao sa desnom HSP. I s likom Ante Pavelića, kao zaštitnim znakom HSP-a.

To što podršku u utrci za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države sada Denis efendiji daje bošnjačka desnica, ni malo ga ne opravdava pred „narodom i senatom“. Tako je Denis efendija, kao džamijski golub, sveprisutniji među be-ha džematom. Priča se da mu je na posebnom kalupu napravljen bordo fes kojeg će prvo na glavu staviti na pedizbornom skupu u Drvaru! A može biti, da će „crven fesić nano“ na glavu turiti u revolucionarnoj Lištici, koja se sada zove Široki Brijeg. Revolucije traju! Nikad se ne zna čija je u čijoj, pa je potrebito da svane u pola noći!

Takođe, skroz živopisni lik Mirsad beg Kukić, nalazi se u totalnom tutumraku! „Ni habera od mog Hajrudina“. Na početku je najavljen kao veliki lider male stranke koja se prostire na svim selima, od Banovića pa sve do Međeđe kod Sapne. On se skroz povukao u ilegalu.Što samo govori o njegovoj komunističkoj prošlosti! Jedni vele da prebrojava zarađenu lovu kao ozbiljniji suvlasnik banovićkog rudnika mrkog uglja, jer mu se mašinica za brojanje pokvarila! Drugi vele, što je bliže istini, da ga veliki jadi more. Glavu zavezao hladnim farculetom! Sjedi pred kartom „mile sure i žestoke“ i vidi da se zajeb’o kad je mislio da je bolje biti prvi u selu nego li zadnji u gradu. Kad je riječ o politici, onda je biti prvi u selu samo uslov da uđeš u grad. A Banovići Selo je daleko i od Banovića!

Iz krugova bliskih Banović Selu, vlasnik Pokreta demokratske akcije, Mirsad beg Kukić kuka: S čim i kako ćemo pred narod? Kakva nam je vanjska politika, kakva nam je politika prema susjednim državama, kakva nam je ekonomska strategija, kako vidimo problem odlaska mladih iz zemlje, kako pokrenuti privredu…a kako protiv kriminala i korupcije. Ovo zadnje i nije baš omiljena tema u begovatu.

Kad nešto bolje razmislim, nema ni razloga da se veliki vođa male stranke, od Sapne do Banovića, brine o važnim i krupnim pitanjima države i naroda. Zato, nema razloga da Mirsad beg Kukić i nadalje bude u tutumraku. Nek’ slobodno odveže farcule, oslobodi glavu i ono u njoj, ma šta bilo. O velikim pitanjima glavu obijaju velike stranke, a ne mjesne zajednice. Zar ne, beže?! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

4 Komentari

 1. Političari konstantno lažu u svom interesu, Novinar piše kako im kažu, opet u svom interesu i sve na svijetu zasniva se na Interesu. NAŽALOST.
  Sad je sve šuplja pa i ovaj tekst koji je baš bezveze ali baš me zanima kakvi će brojevi biti poslije prebrojavanja glasova. Men se čini kako god bude, normalnim/razumnim ljudima je isto, valja patiti i gledati glupane i budale na pozicijama, kao i do sada.
  Doduše u svim strankama na listama u vrhu su 55+ starosti. Znači do smrti da vladaju . Al baš svi, sve isti ljudi i sve 55+.A mladi nek idu u Njemacku. FUJ

 2. A šta nam je bolan sa Vizionara Jasmina I njegovog kriminogenog prijatelja Vlasnika Bossa.
  Uhvatio se Jaso tuđe kampanje kao poslijednje šanse da se ispali sa lokalnog nivoa I vizionarski povede federalnu vladu!
  A odatle da udari Neku I Enku takozvanim osvetničkim “bočnim udarom” na vrh stranke koja mu je prethodno povišenim tonom ponovila nekoliko puta -“u kučicu!!”
  Dakle, dosadilo Jasi da čuva Opštinu I da kupuje I sakriva sitne lopovluke oko sebe pa I po cijenu da nazor “hvali Rumenog “, štono kažu – valjda će ga poslije ispoštovati!!!
  Tužno …….a ti stoko glasaj !!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here