Stanje nacije: Krležine prvomajske barabe

0
346

„Slovensko balkansko plemstvo, kao i ono na mediteranskom pojasu, predstavlja po sudu inostranaca rulju barbara kojima, kao pravim bezbožnicima koji ne strahuju ni pred kakvim moralnim i intelektualnim autoritetom, nije, prije svega, razvijen ni jedan pravni osjećaj. Ovi baruni na ilirskom terenu zapravo su pljačkaši, ordinarna hajdučija koja nemilice robi prolaznike i susjede, i putnike i prijatelje i neprijatelje, podjednako. Sebeljubivi bojari, okrutna i hirovita gospoštija, proždrljivi i nepouzdani partneri u svakom pogledu, ti baruni nisu drugo nego primitivna razbojnička družba, spremna da se uortači bilo s kime, odgovara li njenim trenutačnim pak i najprolaznijim interesima. Kao što su njeni kritori problematičnog moralnog profila, i sama Crkva je cinična organizacija, koja javno trguje simonijom i robljem, podmitljiva, moralno pretvorljiva rulja koja se bavi kopoprodajnim ugovorima više nego vrhunaravnim pitanjima. Crkva je po svojim protektorima zaštićena mnogobrojnim privilegijama, i dok plemstvo imitira bizantsku aristokraciju u nošnji i u društvenim običajima, svećenstvo još uvijek barbarski bestidno poganski čar, baveći se egzorcizmima za dobre pare“.

Iz knjige eseja i rasprava, pod naslovom „Krokodilina ili razgovor o istini“, velikog Miroslava Krleže , uzeo sam citirane rečenice. One su nastale između Prvog i Drugog svjetskog rata. Danas, nakon ratnih devedesetih, na istom geografskom i demografskom prostoru, Krležina dijagnoza je skroz tačna. Kao da je danas napisana! To govori da se stanje duha, javnog morala, karaktera vlasti, društvenih vrijednosti i stanja u religijskim zajednicama nije ni za milimetar promijenilo u korist naroda!

Interesno jedinstvo naše vlasti, svih nacionaalnih i političkih karakteristika, i religijskih holdinga, dovelo je i do jedinstva u siromaštvu njihovih podanika. Jer, siromaštvo jednih se radi na bogatstvu drugih. Besprizorna pljačka naroda be-ha, postaje pokretačka sila ljudi na vlasti. Narod postoji radi njih i njihovih interesa. Be-ha crkve su oslonac izabranim pljačkašima na način da glasno šute o stanju morala, o stanju društva i države, o kriminalu, korupciji i svim drugim radnjama koje urušavaju državu i društvo a svakog njenog člana, materijalno i duhovno, svakim danom čine sve siromašnijim. Be-ha društvo je postalo stado političara i crkve. Na religijskim svečanostima i prijemima, bajramima i božićima, vjerski i politički prvaci se strasno grle i ljube. Običnih vjernika i smrtnika -nema. Nema ni pisaca, slikara, umjetnika, naučnika, akademika…Ne uklapaju se. Vjerski prvaci od njih nemaju nikakve koristi, a političari se, kao ona nacistička budala, na riječ kultura fataju pištolja!

U utorak će Prvi maj. Praznik rada i radničke klase. Rada nema. Radnička klasa je pred sirotinjskim kuhinjama. Imaće topli obrok. Besplatno! To je zasluga naše vlasti i naših bratskih vjerskih vođa.

Živjelo bratstvo i jedinstvo naših političkih i vjerskih vođa! Živio njihov Prvi maj! Nama su ga ukrali! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here