Stanje nacije: Hoće li “Bingo” nešto “Konzum-irati”?

2
790
Piše: Ekrem AVDIĆ

Predsjednici vlada Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije i šefovi ruske Sperbanke, ovih dana piju šake tableta protiv glavobolje koju im je zadao najveći proizvodno-trgovački koncern u jugo-istočnoj Evropi, zagrebački „Agrokor“. Taj koncern sa više od 60.000 zaposlenih u četiri bivše jugoslovenske republike zapao je u financijsku krizu zbog preinvestiranosti. Njegova godišnja dobit već dvije godine ne može servisirati bankarske obaveze, ali ni pratiti dinamiku obaveza prema dobavljačima. U sljedeće tri godine „Agrokor“ treba bankama vratiti 1,5 milijardi eura! Koliki su dugovi prema dobavljačima, još se ne zna.

Da nešto nije sve kako treba, bilo je indikativno da u marketima „Konzuma“ koji je prodajni servis vlastite i proizvodnje drugih domaćih i inostranih fabrika, vidjelo se prije dva mjeseca kada su sa polica „Konzuma“ nestali proizvodi „Coca-cole“, najveće svjetske firme. Ni tako moćna kompanija nije mogla do unedogled čekati da naplati isporučenu robu. Povratak „Coca-cole“ na police samo je gašenje jednog od mnogobrojih financijskih požara.
Iz poslovnih krugova saznajemo da će, među prvim potezima prestruktuiranja, „Konzum“ u BiH zatvoriti više od 150 marketa i prodavnica koje je uzeo pod najam, te da će u našoj zemlji raditi i nadalje samo marketi koji su u njegovom vlasništvu.

Dok nastaju ovi redovi, Ivica Todorić, vlasnik i predsjednik Uprave „Agrokora“, sa suradnicima, razgovara sa dobavljačima i ruskom Sberbankom koja je njihov glavni bankarski partner. Rusi žele prestruktuiranje „Agrokora“ na taj način što bi imali odlučujuću riječ u budućoj upravljačkoj strukturi!

Kriza zagrebačkog koncerna jeste i problem vlada četiri države u kojima ima svoje fabrike i prodajne objekte. Ona ozbiljno prijeti zatvaranjem hiljadama radnih mjesta, od kojih najmanje 1.500 u BiH.

No, da li se zatvaranjem prodajnih objekata u BiH stvara i dobra prilika da ih preuzme naš „Bingo“? Bez duboke i dugoročne analize općeg ekonomskog i demografskog stanja u be-ha, a svi opći pokazatelji govore da je daleko naša „zelena grana“, vlasnik „Binga“ neće donositi nikakve poslovne odluke. I dosadašnji rast tuzlanskog trgovačkog giganta se bazirao na poznatoj izreci da je kapital velika kukavica i odlazi samo tamo gdje je će biti siguran.

Zato je, na moj upit o mogućnosti preuzimanja „Konzumovih“ objekata, vlasnik „Binga“, Senad Džambić odgovorio: Bićemo pametniji za desetak dana! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here