Stanje nacije: Hajde da se lažemo!

0
699

Dan pobjede nad fašizmom, dakle, 9. maj 1945. godine kada je car Sovjetskog saveza, drug Stanjin na moskovskom radiju saopštio da je, bezuslovnom kapitulacijom Njemačke, završen Drugi svjetski rat, stavlja se pod sumnju!

Vojnički gledano, fašizam je tog dana izgubio bitku, ali ne i rat. Genocid u Srebrenici potvrđuje da najveća sramota čovječanstva još ne miruje. Na nevojničkom planu nacizam, kojeg u novo vrijeme zovu i neonacizam, je veoma živ, čak, superaktivan! U susjedstvu, preko Drine i Save, u fokusu je javnog prostora. Ustaše i četnici, odnosno Nezavisna država Hrvatska i Nedićeva Srbija, kao saveznice nacističkih Sila osovine, doživljavaju rehabilitaciju! Pa, ko sada laže? Da li su antišašisti bili borci Narodno-oslobodilačke vojske pod komandom Tita, ili četnici pod komandom Draže Mihajlovića i ustaše poglavnika Ante Pavelića? Ili svi zajedno?

Istorjske činjenice su jasne. NDH, saveznica Trojnog pakta, izvršila je, među drugim zločinima, i genocid nad Srbima, a Srbija nad Bošnjacima, o čemu su akademik Vladimir Dedijer i Antun Miletić napisali kapitalno djelo „Genocid nad Muslimanima 1941-1945.godina“. Literatura o zločinima ustaša nad Srbima, Jevrejima, Romima, ali i svim antifašistima je ogromna. Antifašisti iz Srbije i Hrvatske, oružanu borbu, vodili su na prostoru BiH, jer je samo njen narod bio u najvećem broju atifašistički raspoložen, izdržao je teret Narodno-oslobodilačke borbe i teret svih njemačkih, ustaških i četničkih ofanziva prema partizanskim jedinicama. Dakle, ako se slavi Dan pobjede nad fašizmom, onda se ne može zaobići BiH kojoj pripada istorijska zasluga u toj pobjedi. Ali…

Najuticajniji mediji u susjedstvu, posebno u Srbiji, svakodnevno izjednačavaju i fašiste i antifašiste. Draža Mihailović je „prvi gerilac u borbi protiv okupatora“, a Pavelić je domoljub i borac za nezavisnu hrvatsku državu!

I jedni i drugi su antifašisti! Džaba žrtve Jasenovca, Banjice. U tom smislu, hrvatski i srpski neonacisti su danas složni kao što su u peridu 1941-1944. godina bili složni. Kad su dijelili Bosnu! A upravo su jedinice Prve armije NOVJ, pod komandom Peke Dapčevića iz Bosne otišle da, zajedno sa Crvenom amijom, pod komandom generala Ždanova, oslobode Beograd od Nijemaca i četnika! Druga armija NOVJ je 9. maja 1945. godine oslobodila Zagreb od ustaša i Nijemaca.

U danima proslave Dana pobjede nad fašizmom, na velikoj vojnoj paradi u Moskvi je, među rijetkim zvanicama, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. To je onaj Vučić koji je, prije samo nekoliko godina, skidao table ulica sa imenom Zorana Đinđića, a postavljao table sa imenom ratnog zločinca Ratka Mladića!

Dobrica Ćosić bi rekao: “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno“. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here