Piše: Ekrem AVDIĆ

Već dulje vrijeme pri noćnim šetnjama ne susrećem se sa drugom po bajpasu, čestitim i blagouljudnim gospodinom Tomislavom Ljubićem, glavnim kantonalnim tužiteljem. Zašto ga nema u večernjim šetnjama! Gospodine Ljubiću, je li te možda stid? Zar ne možeš da izdržiš poglede građanstva koji se zgražava nad udruženim zločinačkim poduhvatom tvog tužioca i vrha vlasti Grada Tuzle! Poznajem te kao čestita i poštena čovjeka. Takvog da sjedneš u sam vrh lijepe i fine Gogoljeve gospode. Stoga sam tvrd i držim da te je stid što tri godine tvoj nadželni tužilac ne može da kvalifikuje nezakonito djelo prevare. Time tvoj tužilac, koji ne primjenjuje zakon, postaje dio kriminalnog holdinga Grada Tuzle koji je izvršio krivično djelo prevare 150 građana. Oni oni ni nakom deset godina od ugovorenog roka, ne mogu da se usele u kupljene stanove u zloglasnoj zgradi „15.maj“.

Gospodine Ljubiću, suosjećam u tvom bolu izazvanom nemogućnosti da posegneš za kaznenim mjerama. Naprosto, ti si meka, dobra duša. Znam i to da su političari, temeljito ogrezli u kriminalu, korupciji i drugim nepočinstvima, birali tužioce naspram svojih moralnih vrijednosti. I tu si nemoćan da bilo šta učiniš! Ni kao jurisdikt niti kao katolik. Ali, jedno te molim da učiniš nešto za još preostale žive građane, kupce stanova iz zgrade strave i užasa – „15.maja“. Dajte im nadu!

Reci tim napaćenim, poniženim, opljačkanim i prevarenim građanima da im je to uradila vlast koju su sami birali. Reci im da tu prevaru tvoj žužilac samo podržava nečinjenjem i da mu ti ne možeš ništa. Uostalom, ti nisi strog čovjek! A, i sistem je takav. On omogućava da vlasnici tog sistema pljačkaju vlastiti narod. Reci građanima i to da je postupajući tužilac tebi pod okrilje došao sa nekog radnog mjesta u Gradu Tuzla. A u njoj su na vlasti neki opasni tipovi, pa se ni ti ne upuštaš u sukob pogleda s njima. Uostalom, imaš i svojih problema. Zato, dragi Ljubiću, onako snažno, pravnički jasno i argumentovano, bogougodno, reci građanima da od tebe nemaju nikakve pomoći. A kad tužilaštvo ne uradi svoj posao, onda ni sud nema šta da radi.

Dakle, opljačkanim građanima treba reći da moraju svoja prava tražiti na mjestu zločina – u Gradskoj vlasti Tuzle. Ona je pokrala njihove pare. To je zapisnički utvrdila i Finansijska policija.

No, da li će napaćeni građani sljedećeg protestnog susreta otići pred Grad Tuzlu sa usranim motkama ili ne, nije poseban problem. Važnija je briga da viši državni organi vlasti, sve ove godine, ni repom da mahnu, a kamo li da stanu u zaštitu opljačkanih građana!

Pa sad se onda pitamo zašto se država samourušava! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

5 Komentari

 1. Nekada davno postojale su tri stvari: obraz, čast i sramota. Danas toga nema!
  Eh, da je “15. maj” jedini problem i nečinjenje tužilaštva. Nakupilo se toga podosta. I prelilo čašu.
  Pravdo, pravdo, kako ti ime gordo zvuči. Kako si ovde kod nas daleko. Kako si samo neuhvatljiva, nama običnim, malim i obespravljenim ljudima.

 2. Ovom tekstu nedostaje ime glavne djukele i najodgovornijrg za pakao nasih sugradjana jasmina imamovica.do kada ce se ovaj majmun igrati sa sudbinama ljudi ostaje da se vidi a jedini lijek za njega ja upravo govnjiva motka

 3. Bogami zamjeram i kupcima ( ne vlasnicima ) stanova. Da je meni neko mazno 100.000 KM, a tolike godine znam ko, makar bi mu prozore polupo, auto ili glavu kamenčurom razbio.

 4. Mi ustvari nemamo nezavisnog pravosudja, mada je kao takvo inaugurisano. Sudije Ustavnog suda su očito stranački kadrovi, nisu birani po kvalitetima koje struka traži, a ima ih koji ni dana nisu radili u pravosudju. U VSTV vlada nepotizam, odsustvo bilo kakvog preispitivanja odgovornosti i kvaliteta rada predstavnika pravosudja, pa i kada je u pitanju očigledna povreda zakona. Sporovi dugo traju -radni sporovi i po 14 godina, prijave se bezrazložno odbacuju a na sve to VSTV ne reaguje, odgovor se neće dobiti ili će se dobiti eventualno brošura. Sporove iz privrednog kriminala, privatizacija, korupcija, stečajevi, zloupotrebe položaja itd. niko ne procesuira i ne sudi godinama. Potrebna je nezavisna civilna i zakonita kontrola pravosudja, da ne bude samo sebi svrha. Tražiti da zakonodavna vlast postavlja i kontroliše sudije i tužioce zasigurno ima osnova. Uostalom, u svakoj zemlji to je najviši oblik vlasti, demokratije i predstavnika građana i treba mu dati pravo da kontroliše sve segmente društva (normalno ne računajući marginalne). U krajnjoj liniji to su najviši predstavnici naše države, pa ako hoćemo da gradimo državu, onda imajmo povjerenja u one koje smo izabrali i ne mogu iznad njih biti članovi nekakvih kvazitvorevina kakve (koliko se sjećam) Ustav BiH niti poznaje/propisuje.
  Naši tužioci i sudije odgovaraju VSTS-u – ali pitanje je za šta. Svako može provjeriti u Pravilniku o radu tužilaštva za koje prestupe možemo prijaviti tužioce. Samo za prestupe u domenu disciplinske odgovornosti i ništa drugo. Kad tužilac uzme pare ili kad “izbjegava” osumnjičenog jer je u pitanju “krupna riba”, pa predmet drži u ladici 5-6 godina kome se žaliti. VSTS kaže da je to njegovo “pravo” i da nije nadležno ulaziti u meritum odluke. Ovdje leži sve zlo kriminala i korupcije jer se na ovakve odluke ne možete žaliti ni Sudu za ljudska prava (možete samo na odluke suda), šta znači da su tužioci zaštićeniji od medvjeda.
  Takodje neophodna je izmjena odredjenih propisa, utvrditi rokove za okončanje postupka, uspostaviti pravo privatnog tužioca kao u Srbiji i Hrvatskoj, radi silnih zloupotreba nosilaca pravosudnih funkcija itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here