Stanje nacije: Gdje se izgubio čaršijski red?

0
547
Piše: Ekrem AVDIĆ

U pjesmi «Statistika» pokojni Duško Trifunović, u jednom stihu kaže: “A ovaj klin u zidu, to je za kaput i za grešne misli moje”. Nadalje, pjesnik se samokritikuje pa veli: “Moja je društvena svest na veoma niskom nivou”. Pa, dakle, bez griješnih misli, zapitajmo se: “Gdje se izgubi čaršijski red?”. To jest ono što se u sociologiji i aksiologiji, naukama o društvu i društvenim vrijednostima, zove, narodski, čaršijski red, red općih vrijednosti, među kojima je i “društvena svijest” o njegovanju tradicionalnih vrijednosti, primjerice- odnosa prema gradu u kojem živimo. Pokažimo to na primjeru čišćenja snijega, kao komunalnog problema koji svake zime kod komunalaca izaziva ibrećenje: “Pa, otkud snijeg u januaru?!”.

No, nije riječ o komunalcima kao takvim, kao ljudima zaduženim da čiste ulice od snijega i leda. Ovdje je riječ o nama, građanima Tuzle i drugih gradova diljem be-ha. Komunalci će, kako-tako, očistiti ulice. Ali, ko će čistiti trotoare, ispred kafića, zanatskih radnji, dućana, halvedžinica, kafana, mehana, buregdžinica, frizeraja…

Nekoć, dok je bilo čaršijskog reda, svako je čistio ispred svoje radnje. Neki su snijeg fatali u zraku. Trotoari su bili čisti i nije bilo posla za ortopede. Škole su, takođe, bile očišćene, a o javnim ustanovama i da ne govorim. Danas, niko i ništa! Ni mukajet! Čaršijski red je postao nered, haos, beznađe, malodušnost, melanholija, besperpektivnost, izgubljena nada, očaj, jad, bijeda, siromaštvo, nezaposlenost…Pa, ko onda da u takvoj situaciji ima visok nivo društvene svijesti, kako to pjesnik Duško Trifunović reče?

Naravno, oni koji nisu u takvom stanju, koji nemaju uvjete za nisku društvenu svijest. Naprotiv, društveno visokosvjesni i dogovorni ljudi! Pa, ko su oni? To su vlasnici ergela visokoturažnih automobila, dijamanta, brilijanta, konta i eskonta, zlatnih bankovnih kartica, vila, viletina, stančuga, konkubina, novca na Kajmanskim ostrvima, Kipru, holandskim bankama, dionice u firmama, koji žive u sjaju i raskoši… Dakle, taj sloj moćnika ima visok stepen društvene svijesti i treba, svi odreda, da uzmu lopate i da čiste snijeg! Hoće, tako mi Crvenog Bana!

Vi, poštovani građani i građanke, a i malograđane da ne zaboravimo, kao i radničku klasu, poštenu intreligenciju i seljake, čija je “društvena svijest na veoma niskom nivou”, sjedite kod kuće! Na slijedećim izborima opet glasajte za one koji imaju “visoku društvenu svijest” i čekajte da vam oni očiste snijeg.

A može i drugačije, sasvim izvjesnije – očistite vi njih! Za trotoare ćemo poslije lako! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here