Stanje nacije: Erdogan džaba “krečio”!

0
418

Dugo najavljivana posjeta lidera Turske, gospodina Erdogana, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prošla je sa svom medijskom logistikom, što bi rekli, na sve talambase!
Neki su analitičari, a takvih je u nas k’o pljeve, govorili kako ta posjeta ruši integritet države, što samo govori da im je pamćenje slaba strana. Upravo su oni gromoglasno podržavali odlaske ovdašnjih kvazi-socijalidemokrata i hadezejaca na predizborne skupove u Hrvatskoj ili bratske pomoći političkih prvaka s obje strane hladne Drine. U tim bratstvima i političkim jedinstvima ne vidim ništa loše, a naročito korisno. S temom i halabukom u vezi dolaska moćnog Erdogana, stojim na suprotnom stajalištu od dežurnih stručnjaka za sve, a posebno za svašta.

Čvrst sam u tome da je Erdogan sijelom u Zetri malo uz nos išao Evropi pri čemu je selamio i svoje sunarodnjake – gastarbajtere, i pozvao ih da glasaju na predstojećim općim izborima. Njegov veći cilj su bili Bošnjaci u Turskoj od kojih, samo u Istanbulu, ima više od dva miliona. Dakle, turski je šef države i vladajuće partije, iz Sarajeva poručio podanicima bošnjačkog porijekla da glasaju za njega i njegovu partiju. Posjeta Sarajevu je bila akontacija za dobre odnose sa njima. Izletom u Sarajevo, Erdogan je učinioo dobru stvar za sebe i svoju partiju. Sad se postavlja pitanje šta je u svemu ovome dobro za njegovog „brata“ Bakira Izetbegovića i njegovu rasahlu Stranku demokratske akcije?

Erdogan je u Sarajevu i cijeloj „miloj suroj i žestokoj“ džaba “krečio”! Doduše, nije se ni posebno trudio. Valjda su i njemu dojavili da su SDA odaje toliko isflekane da im spasa nema i moraju na dubko čišćenje – u opoziciji! To treba neko od pravih prijatelja javiti i Bakirovoj hanumi, Sebiji. Jer, ni ona ne zna kakvo je stanje u najvećoj bošnjačkoj stranci i u kakvom je stanju bošnjačka nacija. Stranka se razlomila na najmanje pet dijelova. Od „otpadnika“ su nastale nove stranke na čelu sa Senadom Šepićem, Mirsadom Kukićem i drugim, do jučer prvim saradnicima Bakira Izetbegovića. Najveći, Tuzlanski kanton, najveću izbornu bazu SDA, preuzeli su “askeri” Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića.

Kao džentlmen, ovim tekstom želim poručiti „uspješnom menadžeru u zdravstvu“, Sebiji Izetbegović, da ostane tamo gdje se i nalazi. Za druge predsjedničke kandidate iz SDA me nije briga – nek propadnu! Što dublje, to bolje!

Takođe, sem rasula u SDA, doktorica Sebija, kao „uspješni menadžer“, mora znati da je oslobađajuća presuda u tužbi za delikt mišljenja, na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u prvi saf postavila Fahrudina Radončića.

Uz savez sa Kukićevim Pokretom demokratske akcije u Tuzlanskom kantonu, nije fer Radončiću žrtvovati jednu uglednu hanumu. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here