Stanje nacije: Dva vozača, malo jača (2)

3
738

U maloj bari, čak sedam bošnjačkih krokodila juriša na mjesto jedne trećine šefa be-ha države. Ako izbacimo marginalce kojima je cilj ući u istoriju vlastite uže i šire familije ko neko ko je bio toliko važan da umalo nije postao državnik, onda knjiga sa sedam pada na četiri imena. Bundžija iz SDA, sada nezavisni „bloker“ Senad Šepić, iz naftalina izvučeni Amer Jerlagić iz plemena „sto-posto be i ha“, „zeleni“ Šefik-beg Džaferović od Parlamenta, i na državnim jaslama gojeni Denis Bećirović, jedan iz plejade džabahljebaroša.

Šepić se bar bunio u vlastitoj stranci i kad je izbunjen, formirao je svoju. Njegov je program – Evropa namah! Bećirević je bez ikakvog programa, jer su u družini nteresa pod naslovom SDP, napustili program, izdali radničku klasu, seljake i poštenu inteligenciju, zarad programa uvećanja vlastitih bankovnih računa. Doduše, gojeni Denis svoju kampanju vodi kampanjom protiv hrvatskog čelnika Dragana Čovića. To govori da nema nikakvog programa izlaska iz duhovne, materijalne, kulturne i svake druge bijede be-ha naroda i Sejdića i Fincija. Naravno, da nema.

Ni Šefik-beg nema nikakvog programa ni vizije obavljanja posla za kojeg se kandiduje. I on prodaje prdimahovinu o bošnjacima i državi. Pa šta je do sada radio? Pa on i gojeni sudrug mu u vršenju zakonodavne vlasti u be-ha imaju velike zasluge za stanje u kojem smo: kriminal, korupcija, nepotizam, rasturena i opljačkana imovina naroda u zemlji, a posebno u inostranstvu, rasturen obrazovni sistem, raspad sistema vrijednosti, kriminaliziranje pravnog sistema, odlučivanje u politokratskim centrima moću umjestu u parlamentima, podsticanje kriminala i pljački, nemogućnost i neefikasnost diplomatske mreže u kojoj se udomljuju podobni, a ne sposobni, tečići i stričevići… I kad podvučemo crtu, be-ha masovno napuštaju i mladi i stari. Ne samo zbog neimaštine, već i zbog nepravde kriminalne vlasti koja narod smatra „stokom sitnog zuba“.

Doduše, ne treba zaboraviti ni dr Mirsada Hadžikadića, poznato ime u univerzitetskim krugovima SAD. Međutim, on je suviše pametan da bi ga be-ha biračko tijelu razumjelo. Uz to, nema ni infrastrukturu, ni novce, ni medije.

Na kraju, tu je i čovjek iz sudnice, Fahrudin Radončić. On ima sve što drugi pretendenti nemaju. Dodatno, iz sudnice je za nepostojeće krivično djelo verbalnog delika izašao sa oslobađajućom presudom. To mu je dalo vjetar u leđa. Među Bošnjacima je favorit. No, ima ono “ali” što sreću kvari! Riječ je i rasipanju bošnjačkih glasova na način da u velikom broju odu Komšiću.

S druge strane, vrh Islamske zajednice na čaeu sa reis-ul-ulemom efendijom Huseinom Kavazovićem duboko je upetljan u političke procese pa mogu uticati na ishod glasanja. Džematski politički kružoci daju prednosti Šefik-begu i gojenom Denisu koji se Islamskoj zajednici preporučio naučnim radom „Islamska zajednica BiH u za vrijeme avnojevske Jugoslavije (1945-1953.)“.

Od te knjige imamo koristi koliko i od veterana skupštinskog sjedenja – Denisa i Šefik-bega. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

3 Komentari

 1. Halalio bi ja, oprostio i zaboravio, sve ove teške poslijeratne godine za jednu vijest u večernjim satima sedmog listopada 2018-te. “Dragi gledaoci, po prvim neslužbenim rezultatima, u Predsjedništvo BiH ulaze Mirsad Hadžikadić i Boriša Falatar.”
  Nešto novo, elokvencija, obrazovanje, mladost, neopterećenost, čist i neuprljan obraz…. Kratko rečeno, budućnost!
  Uvijek sam se pitao, zašto ovaj narod uglavnom izabere da ide težim putem, punom krivina i rupa? Putuje lošom cestom, sa puno naplatnih kućica.
  A nudi mu se, širom otvoren, besplatan i kraći auto-put sa dvije, nadam se i tri, suvremene trake.
  Pa ljudi moji, valjda je doš’o vakat da i mi jednom sa prašnjava puta, “zaplovimo” brzom, modernom i sigurnom cestom. Da ove balkanske gudure ostavimo po strani, onome ko ne želi i ne zaslužuje bolje.
  Valjda, ovoga puta progledamo?
  Ili se varam!?

 2. Bobo, podržavam vaša očekivanja. Što se tiče svih balkanskih plemena (Slovenci su izuzetak) mislim da je kod svih problem mentalnog sklopa. Mnogi kulturološki indiktori pokazuju, da smo kao masa – bez obzira na društveni status, zemljoradničko-stočarskog mentaliteta. Naravno, čast nogim izuzecima, koji se “gube” u masi. zato volimo gudure, krivine, ograde (naplatne stanice, nego ravne i široke “džade”. Široke džade su za široke duše, za uskogrude nacionaliste su gudure i krivine. Priželjkujem i ja Hadžikadića i Falatara, ali ovdje većina više voli tuđe zlo nego vlastito dobro. Volio bih da nisam u prvu, ali od prvih višestranačkih izbora, “gudure” su ddošle u prvi plan. Zato daanas živimo u bantustanu gdje je smrt pravo rješenje u odnosu na pasji život ugroženih i poniženih građana.

 3. Vehide, slažem se i potpisujem Vaše stavove, razmišljanja, kao i zabrinutost. Znam, teško da se ovom našem narodu otvore oči. Ali, opet…
  Svoju razočaranost u izbor mojih susjeda, sugrađana i državljana, liječim nadom da će se nekada nešto promijeniti, te sa uvjerenjem da je ovaj naš grumen prelijepe bosanske zemlje, vrijedan uporne i bezrezervne borbe.
  Protiv vjetrenjača je teška, da ne kažem, uzaludna borba. Strpljenje popušta, ali drži me uvjerenje, kao i pomisao da ćemo kad-tad doći “tobe”. Ako ne mi, onda naša djeca.
  Samo, opet, bojim se da oni neće imati strpljenja kao mi. Možda i ne budu na ovim prostorima, već rasuti, u potrazi za boljim, po cijeloj Europi. Pametna su naša djeca. Pametnija od većine roditelja, nepopravljivih sanjara. Roditelja, starog kova naučenih da od snova žive. Nove generacije, generacije naše djece, dobro znaju da prazan stomak ne napuniše snovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here