Stanje nacije: Domjenak kod predsjednika Šilje

1
643

Kad je vidjela kako to radi Donald Tramp, i domaća je žaba digla nogu da se potkuje! Tako je Senad Alić Šiljo, alias Donald Tramp iz Sapne, organizovao radni domjenak za grupu poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona. Uz iće i nealkoholno piće, te doručak, raspravljalo se o odnosu prezidenta kantonalne Vlade, dipl.ing.dipl.pravnika, Bege Gutića, naspram skupštinara. Vele, nisu zadovoljni njegovim ponašanjem, ne poštuje ih dovoljno. Razumio sam, čitajući vijesti, da se Gutić namjestio kao da je on njima nadređen, a ne obrnuto. To je dokaz da skupocjeni novi namještaj u radnoj odaji ili ti kabinetu kojim se okitio, nije očekivano doveo do efikasnosti rada. Narodne su mase mislile kako će, primjerice, skupocjena fotelja utjecati na brzinu dolaska iz dupeta u glavu. Međutim, smatranje je skupštinara, da je glavnom izvršitelju njihovih odluka udarila vlast u glavu!

Čak je četvoro skupštinara iz Gutićeve stranke demokratične akcije, onako javno i demokratski, obavijestilo narodne mase da oni njega više ne podržavaju. Iz krugova bliskih Vladi, saznaje se da i neki ministri, naročito iz koalicionih redova, sve glasnije gunđaju. Jedan mi veli da Gutić skoro sam vodi kadrovsku politiku, a pošto je kadrovska politika svih politika, onda je jasno u kojem grmu leži zec. S druge strane istog problema, ponašanjem šefa izvršne vlasti nije zadovoljan ni njegov mentor Mirsad Kukić, šef kantonalne SDA što se ne može reći i za šefa cijele stranke, Bakira Izetbegovića. Dakle, došlo se do one: Njih dvojica, a babo i ja sami. Mislim da razumijete da su na jednoj strani Tramp iz Sapne i gospodar Banovića!

Već padaju opklade ko će izvući deblji kraj. Kod dvojca Bakir-Bego su u rukama autoriteti funkcija koje obnašaju, a kod drugog, odnosno iza drugog dvojca je deset hiljada članova stranke! U okolnostima kad je već počela predizborna kampanja, veoma je opasno dovesti u pitanje toliki broj glasača.

Ovaj, što reče uvaženi mi kolega, „SDA čimbur“ je samo još jedan prilog tezi da je najveća bošnjačka politička stranka u golemoj krizi, da je u raspadanju a da to njeno rukovodstvo ne vidi! Odlazak njenih poslanika u državnom parlamentu, Sadika Ahmetovića i Senada Šepića, u neovisne, pobjeda jednog od osnivača SDA, Fuada Kasumovića, neovisnog kandidata u utrci za gradonačelnika Zenice i neovisne Amre Babić u Visokom znak su opasnosti „odron na putu“.

Sad je kasno da se stranka sabere putem konvencije. Previše se rasula. Bolji poznavaoci tvrde da će njen maksimalni učinak na opštim izborima biti ako se izbori za solidnu opoziciju. Tvrde i to da ćemo nakon izbora, u ovako usitnjenom biračkom korpusu, dugo i teško se okrupnjavati do potrebnog koalicionog kapaciteta za formiranje izvršne vlasti.

Dakle, budimo optimisti. Imaćemo još goru vlast! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

1 komentar

  1. Previranja, krize i “tektonski udari” u vodećim strankama prilika su za konkurenciju sličnog habitusa, ali i za manje stranke koje sa svojim programskim i kadrovskim kvalitetom, mogu da pruže nešto novo i kvalitetnije na političkom horizontu.
    Tada treba da se prelazi sa priče, partijskih pamfleta i “pametovanja”, konkretno na djela, tj. rezultate predhodno pobrojanog. Jedno je biti opozicija, biti u pričuvi, a drugo konkretano, javno-odgovorno djelovanje, na mjestu pozicije. Prilika je pružena. Iskoristiti ili ne, razočarenje ili traženje novih opcija običnog i kolebljivog birača, jedinstvena je prilika i za nove, “obećavajuće” stranke. Da li će to biti “trajalo je jedno ljeto”, do nih je samih, njihovog potencijala, kadrovske snage i stranačkog jedinstva. Do sada, u našem društveno političkom životu, kao i u okruženju, rijetko ko se proslavio i vremenski opstao. Možda, donekle u hrvatskoj, Most i Živi zid. A, i to je upitno, posjeduju li te dvije političke opcije jedinstvo i trajnost.
    Vidim, u završnoj konstataciji naše političke zbilje, autor je skeptičan. Što se mene tiče, ja sam za promjene. Vrijedi pokušati. Ništa izgubiti, ne možemo. Gore od ovoga, čini mi se, ne može.
    Kada nešto pogledam, i Real Madrid mi je počeo da ide na živce. Ronaldo se osilio, Luka Modrić dobro igra, ali nikako da dà gol. Vrijeme je da neko kvalitetan uđe iz pričuve ili dođe sa strane!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here