Stanje nacije: Definitivno nema 70 miliona Srba!

2
615

Ne mogu odagnati dilemu da li je dr. Žarko Papić, gostujući kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji, bio zaboravan ili neoprezan. Govoreći o demonstracijama albanskih studenata na Kosovu 1981. godine, dr. Papić ih je netačno označio kao antisrpske i antijugoslovenske. One su bile usmjerene protiv katastrofalnog socijalnog stanja na Kosovu i protiv narastajućeg srpskog ekstremnog nacionalizma pa je studentska parola „Kosovo-Republika“, bila odbrambeni mehanizam protiv srpskih akademika Dobrice Ćosića, Antonija Isakovića, Vasilija Krestića i drugih koji su već započeli kampanju ukidanja socijalističkih autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova. Uzalud je prof.dr. Tihomir Vlaškalić, šef srbijanskih komunista, organizovao rasprave o uzrocima kosovskih demonstracija, a on ih je vidio u ekonomskim problemima, siromaštvu i zaostajanju Kosova u razvoju naspram drugih dijelova Jugoslavije.

U tim demonstracijama, čiji sam svjedok bio, Adem Demaći i Enver Hodža su bili likovi čija su imena uzvikivali agenti državne bezbjednosti, a ne studenti i đaci. Adem Demaći, kao ortodoksni staljinista, nikad nije bio uzor Albancima. Enver Hodža još manje. Takođe, u demonstracijama 1981.godine nikakvu ulogu nije imao ni Ibrahim Rugova. U akterima tih dešavanja nema nikakvih naznaka Oslobodilačke Vojske Kosova.

Demonstracije iz 1981.godine su srpski militantni nacionalisti iskoristili da još rigidnije započnu hajku na cijeli albanski narod. Stvara se atmosfera linča i progona Albanaca. Dolazi do čuvenog Memoranduma SANU, kao programskog dokumenta za nadolazeću srpsku nacional-socijalističku elitu na čelu sa Slobodanom Miloševićem. On pod populističkim sloganom „antibirokratske revolucije“, uz ogromnu podršku medija, srbizirane JNA, nijemo Predsjedništvo Jugoslavije na čelu sa nedoraslim Raifom Dizdarevićem, ruši ustavni poredak, upada u platni sistem, vrši teror i progon kosovskih Albanaca, ukida im univerzitet, škole, kulturne insititucije, dovodi tenkove…Sve ostalo znamo!

No, kad je riječ o nastupu dr. Papića, intelektualca i humaniste, javnog djelatnika kakvih je malo, treba napomenuti da je već do kraja ostvarena teza iz 1990. godine da je na Kosovu krenula spirala nasilja i da će se na njemu završiti. Kosovo je stogodišnjom pogrešnom politikom Srbije istjerano iz Srbije! „Najskuplja srpska reč“ je postala samostalna država.

Sva prenemaganja, sva retorika, sva demagogija u vezi statusa Kosova, svi briselski i drugi pregovori gospodara Srbije , Aleksandra Velikog, su laž i obmana! Svoje pregovaračke partnere, Tačija i Haradinaja, Vučić naziva banditima i zločincima. Zašto! Pa iz jednostavnog razloga što nema stav o Kosovu. Milošević je od Kosova pokušao da napravi drugu Srebrenicu. Umjesto Albanaca, Kosovo su napustili skoro svi Srbi. Egzodusu kosovskih Srba ogroman doprinos, već dvije decenije, daju Vuči i Dačić, sa sve pripadajućim partijskim članovima. Jednostavno, Vučićev režim ne zna šta da radi. Vojskom ne može ništa, pregovorima takođe. Rusija je daleko.

Ukoliko, već juče, Vučićev agit-prop na čelu sa rigidnim neonacističkim Lazanskim, Krletom, Vučićevićem i pipadajućim tabloidima i elektronskim medijima, ne počne sa uvažavanjem pričati o albanskom narodu, a ne kao narodu „koji ima manje lobanje od evropskih naroda“, položaj Srba na Kosovu će biti još gori. Takođe, i Vučićeve pozicije u Evropi i Americi.

Naime, Zajednica srpskih opština na Kosovu može biti samo dio kosovskog, a ne srbijanskog društva, kao dio pravnog, ekonomskog i političkog sistema Kosova. Ukoliko Vučić misli drugačije, kako će onda srbijansko društvo postati dio Evropske zajednice, kako će prihvatiti njenih 3.000 zakona!

Vučić je, nakon što su Albanci ponizili Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosovo, bio suočen sa činjenicom da Srbija nema 70 miliona stanovnika, da nema veliku vojsku, da nije ekonomska ni politička sila, kakvom je srpskom narodu prikazuju njegovi plaćeni lažovi. Razočaran je stavom međunarodne zajednice. Vidio je gdje je i šta je. Nastavak dijaloga sa Tačijem, uz svako međusobno poštivanje i poštivanje naroda koje predstavljaju, jedini je put ka normalizaciji odnosa između dvije države i dva najbrojnija naroda na Balkanu, o čemu 99,9 posto Srba nema pojma!

Zato, smatram da dr. Papić nije u pravu kad veže BiH sa stanjem odnosa između Srbije i Kosova. Dodikove budalaštine o separatizmu jesu još jedna predizborna podvala bosanskim Srbima. Pa sama Srbija je 2005. godine potpisala Sporazum o tranzitu snaga NATO preko njene teritorije za potrebe logistike na Zapadnom Balkanu. A što Vučić i naše obuđalo Predsjedništvo šute o tome na provokacije Dodika, dio je tala! (Piše: Ekrem AVDIć)

2 Komentari

  1. Srbija je zemlja koja je rat u devedesetim godinama shvatila kao odbrambeni čin i za svakoga svoga učesnika u ovom ratu spremila pregršt odlikovanja i u којoj zločinci imaju ravnopravan tretman u političkom životu zemlje. Dovoljno je samo pogledati koga je predsjednik Srbije sve abolirao pa će biti jasno u kakvoj bijedi od države žive gradjani Srbije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here