Stanje nacije: Buldožer marke Mektić

3
640

Podružnica „ljubičaste televizije“ s oznakom PINK, dala je šansu državnom ministru sigurnosti, Draganu Mektiću, da priča o nesigurnosti države. Akribično tačno, bez fraze i poze, ministar je govorio o onome što ruši državu – o korupciji i kriminalu kao sredstvima u rukama, uglavnom, političkih centara moći. On ih je, kao buldožer, survao tamo gdje i pripadaju – u moralni glib. U kanalizaciju!

Korupcija i kriminal su način vladanja! Be-ha politički establišment je izgradio novi model političkog sistema u Evropi – država u službi ličnih interesa! Taj model se još ponegdje zadržao u Južnoj Americi, Aziji, a u najbrutalnijoj verziji se pokazuje u Saudijskoj Arabiji gdje vladajuće dinastije predstavljaju najgori razvrat, nemoral, totalni hedonizam…I to u zemlji u kojoj se nalazi najsvetije mjesto islama – Kaba.

Dakle, nama u be-ha ne trebaju više nikakvi vanjski neprijatelji, nikakvi agresori ni s desne ni s lijeve susjedske strane. Mi imamo domaće okupatore! Kriminalnu vladajuću strukturu koja pljačka Bošnjake, Srbe, Hrvate, a bogami i Sejdića i Fincija, i sve građane. No, da bi se kriminal i korupcija legalizovali, potrebno je imati i najveći broj za to podobnih tužilaca i sudija. Zato je najbolje imati nesposobne, a poslušne kadrove. Najbolje, ako nemaju nikakvih stručnih kvaliteta. Tako je i moguće da se za glavnu državnu tužibabu postavi jedan nesrećni Goran Salihović. Uzalud se on nećkao, opirao, uzalud im je papagajski ponavljao: “Ljudi, pa ja nisam nikad ni pročitao, a kamoli napisao optužnicu”!

Danas, kad se pokazuje da Tužilaštvo BiH ne može više funkcionirati sa Salihovićem i Božom Mihajlovićem, o drugima da i ne govorimo, oni koji su njih instalirali ne znaju šta i kuda dalje. Pavlović banka, Glinica, slučaj lične karte, kriminal u elektro-privredama, Kemal Čaušević, 15. maj Tuzla, Bosanska Poljana i FORŠ…slučajevi su koji se ne mogu dalje držati u donjim ladicama Tužilaštva.

Mnoge od tih slučajeva spominjao je i ministar Mektić, koji je do gole kože razgolitio vladajuću političko-kriminalnu strukturu. Ta struktura je, ne miješajući s njom čestite poduzetnike, direktno je ili pod „legendama“ vlasnik 12 milijardi maraka štednih uloga u be-ha bankama. O tome sam izravno, ali znakovito, saznao i od Kemala Čauševića, nekadašnjeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje. Uz kaficu mi je pričao kako jedva čeka da ga uhapse, jer su novine to već bile najavile, pa da skine teret sa sebe. „Ali, oni će imati grdne muke da mi opravdaju pritvor, a kamo li presudu da mi izreknu“, pričao mi je. U nastavku te skaske, rekao mi je da su be-ha elektro-privrede godinama „izvozile“ struju preko sinova bivših generala KOS-a, Hamovića i Lazarevića. Naravno, struja je samo papirološki, formalno, išla u Srbiju da bi došla do Elektrogospodarstva Herceg-Bosne! Na taj način je izbjegavan PDV od 17 posto! Pa, sad računajte koliko je to na pola milijarde, puta 15 godina?! I gdje su te pare!? Kod koga su?

Zar vas ne čudi što je Bajazit Jašarević, nakon toliko godina, kao generalni direktor „Elektro-privrede BiH“, prošle godine po prvi puta sa EG “Herceg-Bosne“ potpisao prvi direktni ugovor.
Dakako, ne očekujem masovnu podršku ministru Mekiću u borbi protiv kriminala i korupcije. Tapšaće ga po ramenu, toliko da ga zaboli. Ali, tapšaći nemaju ono među nogama, pa da ga i javno podrže. Učiniće to samo idealisti u potrazi za socijalnom pravdom. A takvih je isuviše malo!

Naravno, Novalić, Dodik, Čović, Izetbegović i drugi veseljaci će odmah pomenuti rast bruto nacionalnog dohotka i plaća. Samo neće reći da taj rast osjećaju na svojim kontima vlasnici kapitala, ali ne i vlasnici rada. Tako će i nadalje jedni jesti meso, a drugi kupus. U prosjeku –  sarmu! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

3 Komentari

  1. Ne mogu ekice u ladicama predmete drzati tuzioci koji iole vrijede al mogu oni koji su s odrrdjenim ciljem postavljeni a ne vrijede nista raspitaj se kod koga su krivine protiv imamovica pa ce ti sve biti jasno i ko ga je postavio i zasto

  2. Odličan presek situacije u Bosni i Hercegovini a na žalost nacionalne ovce će opet izabrati svoje ovnove predvodnike i krađa se nastavlja,sećam se na televiziji je gostovao dekan krim fakulteta u Sarajevu i novinar ga pita kako to da vaši svršeni studenti ne mogu da se zaposle ,one je odgovorio kada se moji studenti zaposle svi ovi koji su na vlasti biće pohapšeni…kratko i jasno,na žalost.Situacija prepisan u Srbiji SNS sa aleksandrom velikim vrši diktaturu tih razmera da je sloba bio mala maca….Svi koji su na bilo kojoj funkciji moraju da pristupe SNS inače zbogom radno mesto,pa onda da uplaćuju članarinu od 20 KM na mesečnom nivou ,A izgradnja puteva i ostale infrastrukture od podignutih kredita od MMF to su tek priče od koji može da se napiše triologija i to malo deblja.Da ne budem opširan što god pomislili ili pokušali zamisliti o tim krađama iz MMF fondova pomnožite sa deset.A to isto čeka i BiH. NAGRADNO PITANJE …KO ĆE VRATITI TE KREDITE I KAKO…IZGLEDA OVCE A OVCE SMO MI .

  3. Ono što je jasno a što prof kao krim fakulteta govorio jeste činjenica da je popriličan broj njegovih studenata zaposlen pa opet dobijemo jedo NIŠTA. Kvaka je svakako u stručnosti ali pravnika inspektora, ekonomista inspektora ozbiljnih revizora i nadzornih odbora u javnim kompanijama mediski istraživanja koja ne slede školu BBC da na Balkanu sve nevalja pa se nastavilo i kod nas. NPR. socijalni dijalog u TK sa sindikatima u ime Vlade treba da vode ministarstva pravosuđa(jer sudovi imenuju stečajne uprave a Tužilaštva vode istrage putem MUP i drugih agencija, pa min rad i socijalne politike rešava radna prava i socijalni status) a prevareni radnici traže prava pred Vladom svjesni da kuhinjice za djecu ili lišavanje prava djece sa poteškoćama od zdravstvene zaštite pa ublehe povratka i zaštita lopova u administraciji zakonom o državnim službenicima(pravosuđe) su preokupacija da se nemješa u svoj posao. Očekujem od autora mnogo serijoznije analize. Ima nešto i dobro u zemlji Danskoj zar ne!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here