Srednje škole iz Tuzle, Brčkog i Odžaka implementiraju ekološke projekte (Foto)

0
307

U organizaciji Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SAD, u tri škole s područja sjeveroistočne Bosne počela je realizacija projekta pod nazivom „Kroz zaštitu okoliša do međuetničkog pomirenja“.

-Nakon edukativnih radionica koje su održane u Hemijskoj školi Tuzla, Tehničkoj školi u Brčkom, te u Srednjoj školi Pere Zečevića iz Odžaka, članovi ekoloških sekcija su sa svojim profesorima osmislili i napisali prijedloge za pilot projekte koje će realiirati u svojim školama s ciljem primjene stečenih znanja i podizanja ekološke svijesti svih učenika i nastavnika, a indirektno i lokalnih zajednica – izjavila je za Fenu Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Tako učenici Hemijske škole implementiraju projekt „Poboljšanje energetske efikasnosti u Hemijskoj školi“ gdje se, pored edukacije ostalih učenika i zaposlenika, planirala nabavka i ugradnja LED rasvjete, što će doprinijeti smanjenju negativnog uticaja na okoliš, zagađenju zraka i uštedi električne energije.

-U Tehničkoj školi Brčko učenici realiziraju projekat „Vratimo atrijumu stari sjaj“, u okviru kojeg namjeravaju izvršiti primarnu selekcije otpada, educirati sve učenike i zaposlenike škole, a na kraju će urediti i ozeleniti školski atrijum. Učenici sve tri škole u razradi projekata pokazali su izuzetnu inventivnost i angažman – kaže Agić.

Srednja škola Pere Zečevića iz Odžaka implementirat će projekat „Recikliranje PET ambalaže i organskog otpada“, radit će istovremeno na edukaciji ostalih učenika, a sa svojim profesorima izradit će i u školsko dvorište postaviti kompostere i kontejnere u koje će odvajati otpad.

Implementacija ova tri projekta, navodi Džemila Agić, trajat će do maja ove godine.(Fena, tl, CEE)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here