Srbija obilježava 20 godina od NATO udara na tadašnju SRJ

0
132

Danas se navršava tačno 20 godina od početka NATO bombardiranja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora. Dvadeset godina kasnije i dalje ne postoje službeni podaci o broju stradalih u prvom bombardiranju jedne evropske zemlje nakon Drugog svjetskog rata. Srbija to obilježava nizom prigodnih manifestacija ukazujući prije svega na žrtve bombardiranja. Centralna manifestacija počinje je u Nišu, gdje je otputovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjećanje na te proljetne dane u Beogradu je počelo još prije tri dana.

– Znam da Srbija ne smije zaboraviti 1999. godinu, kroz šta je prošla. Ne smije zaboraviti žrtve, porušene mostove, uništenu privredu. Ne smije zaboraviti koliko nas je bombardovanje dodatno unazadilo i osiromašilo. Ne smije zaboraviti sve ono za šta je upravo u to vrijeme za tu priliku izmišljen više nego uvredljiv termin: kolatralna šteta – poručila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

U tom tonu nastavljeno je i danas. Položeni su vijenci stradalima gdje god ih je bilo. Polagali su ih i oni koji danas predstavljaju stranku koja je i prije 20 godina vodila zemlju pravo ka bombardovanju.

– Bombardovanje je trajalo 78 dana, ali prošlo je 20 godina sjećanja, uspomena i kao društvo nikada ne smijemo zaboraviti žrtve koje smo dali, kao što ne smijemo zaboraviti i to da smo i tada pokazali da smo jedna ponosna nacija, da smo pokazali prkos, spremnost da se borimo za slobodu i da smo za tu slobodu spremni da damo i ono najvažnije: naše živote – izjavio je Aleksandar Antić, potpredsjednik Socijalističke partije Srbije.

Položeni su vijenci i ispred spomenika poginulim radnicima RTS-a, iako čak i sudska presuda tadašnjem direktoru RTS-a Dragoljubu Milanoviću ukazuje na to da su radnici bili žrtvovani. Milanović je osuđen na deset godina zbog toga što nije izmjestio ljude na alternativnu lokaciju, iako je znao da će zgrada biti bombardovana. I on je, ipak, bio samo šaraf u toj odluci.

Trećina građana Srbije danas podržava saradnju Srbije i NATO-a, članstvu u NATO se opire čak 80 % građana, a 64 % ne bi prihvatilo izvinjenje NATO-a.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here