Španski državni tužilac optužio Puigdemonta za pobunu

0
378

Španski državni tužilac optužio je smijenjenog katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta za pobunu i navođenje na nemire, dok je bivši regionalni čelnik otputovao u Belgiju s drugim članovima svoje smijenjene administracije i sastao se s njihovim unajmljenim advokatom.

Dok je Madrid započeo s direktnom upravom nad Katalonijom, državni tužilac Jose Manuel Maza podigao je optužbe za pobunu, navođenje na nemire, prevaru i pronevjeru sredstava, protiv katalonskih čelnika koji su organizirali nelegalni referendum o nezavisnosti od Španije.

Glasanje od 1. oktobra u prosperitetnoj regiji koja ima vlastiti jezik i kulturu izazvalo je najveću političku krizu u Španiji. U petak je španski premijer Mariano Rajoy smijenio katalonsku secesionističku vladu, sazvao je regionalne izbore za 21. decembar i saopćio je da će vlada preuzeti direktnu kontrolu nad regijom.

Taj proces započeo je bezbolno u ponedjeljak kada su regionalni službenici ignorisali pozive za građanskom neposlušnošću, dok su secesionističke stranke pristale da učestvuju na decembarskim izborima.

Visoki zvaničnik španske vlade saopćio je u ponedjeljak da je Puigdemont stigao u Belgiju. On se odvezao u francuski grad Marseilles kako bi avionom otputovao u Belgiju s petero ostalih članova njegove smijenjene administracije, javili su španski mediji.

Belgijski advokat Paul Bekaert, čiji website navodi da je on angažovan u organizaciji za ljudska prava, saopćio je da je on preuzeo Puigdemonta kao klijenta ali nije potvrdio da li sarađuje s njim na podnošenju zahtijeva za političkim azilom.

Bekaert je izjavio za belgijsku TV stanicu VTM da Puigdemont nije pobjegao iz Katalonije i da će se u utorak obratiti javnosti u Bruxellesu, prenosi Reuters.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here