Snježne padavine izazvale haos u saobraćaju u Njemačkoj i Austriji

0
134

Obilne snježne padavine u subotu su izazvale saobraćajni haos u dijelovima Njemačke i Austrije, gdje su vlasti zatvorile pojedine putne pravce i željezničke pruge zbog opasnosti od lavina. Pojedine vazdušne luke su otkazale letove zbog loših vremenskih uslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aerodrom u Minhenu, drugi po veličini u Njemačkoj, objavio je da otkazuje 120 letova i prolongiranje nekih dok radnici ne očiste pistu od snijega i uklone led sa aviona.

Njemačka policija je objavila da je jedna osoba poginula, dok je dvoje ljudi teško povrijeđeno kada je njihov automobil proklizao u suprotnu saobraćajnu traku u blizini grada Bad Toelza.

Vlasti su u austrijskom Bischofshofenu, gdje se održava takmičenje novogodišnje turneje “Četiri skakaonice“, zatvorile puteve. Austrijska željeznička kompanija OeBB saopštila je da je nekoliko linija otkazano zbog opasnosti od lavina.

Regionalne vlasti u Salzburgu upozorile su da se ne skija izvan označenih staza, jer “mnoge velike i nekoliko izuzetno velikih lavina mogu da se pokrenu poslijepodne i tokom večeri“.

Austrijski javni emiter ORF javio je da su stanovnici malog sela St. Johann evakuisani zbog straha da bi jaki vjetrovi mogli da izazovu veliku lavinu. U selu Soelktal, nakon zatvaranja puteva, zaglavljeno je ostalo oko 600 stanovnika i turista.

Za južnu Njemačku, Austriju i Švajcarsku meteorolozi predviđaju obilne snježne padavine i u narednim danima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here