Smijenjen direktor Uprave za inspekcijske poslove TK-a

0
191

Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Amela Mehanovića, a razlog su loši rezultati rada u ovoj godini. Mehanović optužuje aktuelnu Vladu za političke pritiske i tvrdi da je smijenjen jer je odbio podržati vladajuću PDA.

Političku odluku o smjeni bivšeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amela Mehanovića Vlada Tuzlanskog kantona je pokušala da opravda skromnim rezultatima rada.

– Ti rezultati su ispod rezultata za isti period 2017. godine, manji je broj kontrola. Nije uradio ništa, iako mu je Vlada dala saglasnost na sve ono što je želio da realizuje u smislu prijema novih uposlenika – navodi Jakub Suljkanović, premijer TK-a (PDA).

Međutim, Mehanović, koji je prvog januara ove godine imenovan na mandat od pet godina, tvrdi drugačije.

– Upravo taj izvještaj iz 2017. godine je prihvatila Vlada na čelu s Jakubom Suljkanovićem, a da taj isti izvještaj nije prihvatila Skupština TK-a bez obrazloženja. Nakon toga Vlada je donijela odluku o načinu razrješenja direktora uprava i retroaktivno primijenila taj propis na neusvajanje izvještaja – kaže Mehanović.

No, stvarni razlozi smjene su politički. Mehanović kaže da je smijenjen jer je odbio da podrži PDA i da po naređenju te stranke vrši inspekcijske kontrole.

– Na mene su vršeni pritisci od strane premijera i predsjednika Skupštine da podržim taj novi projekat kako bih zadržao poziciju direktora inspekcija u TK-u. Da oni koji su bili neposlušni vlasti, da ih je trebalo kroz određene inspekcijske procese ili nadzore na neki način kontrolisati – tvrdi Mehanović.

– Izjave kako je on ucjenjivan da pristupi stranci, niko nikoga nije ucjenjivao, niti je tjerao za bilo kakve uplate sredstava – kaže Suljkanović.

Za novog v. d. direktora Vlada je imenovala Muhameda Šadića, koji je sve do oktobarskih izbora obnašao funkciju predsjednika Povjereništva PDA Čelić i bio je na listi te stranke za Kantonalnu skupštinu. Iako je federalni Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima jasan, aktivna politička funkcija Šadiću nije bila prepreka za njegovo prijevremeno imenovanje na poziciju direktora.

– Što se tiče političkog angažmana, to je nešto što stoji iza prethodnih direktora. Prethodni direktor Duraković bio je ministar. Naravno da nije došao na ministrsku poziciju da nije bio politički angažovan – navodi Suljkanović.

– Konkretno se radi o kršenju uredbe o imenovanjima izabranih zvaničnika u TK-u. U jednoj odredbi se precizno definiše da niko ne može biti izabran na poziciju bilo kog direktora u javnoj ustanovi ukoliko je član neke političke partije – ističe Bego Gutić, bivši premijer TK-a (SDA).

No, o svemu tome konačnu riječ dat će nova Vlada i skupštinska većina koje će odlučivati o kandidatu za direktora koji se imenuje na period od pet godina.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here