Slučaj Konaković: I „lijevi“ za kriminal spremni!?

2
219

Pokušaj premijera Kantona Sarajeva Elmedina Konakovića da započne institucionalnu borbu protiv kriminala i korupcije u pomenutoj „paradržavici“(kantonu), već je izvjesno, doživjet će fijasko. SDA, koja je Konakovića instalirala na poziciju premijera, želi ga „pomesti“. Ukoliko na političkoj ravni i shvatimo reakciju vrhova SDA, reakciju SDP-a, SBB-a je teško shvatiti. Njihovi vrhovi unisono poručuju da će podržati zahtjev za smjenu Konakovića.

O uzrocima (ne)očekivane podrške za smjenu Konakovića, može se promišljati iz raznih uglova. Ukoliko to posmatrate sa stanovišta programskih opredjeljenja, sve stranke se zalažu za zakonitost, borbu protiv kriminala i korupcije, smanjenje javne potrošnje i parafiskalnih nameta. Konaković je ukazao na takva nedjela. Zato priprema njegova „odstrela“, čak i od SDA, doima se paradoksalno. Čovjek je pokušao da pomogne svojoj, pa i drugim strankama KS u „borbi“ protiv kriminala i korupcije, a one – čak i „lijevi“ kao da uzvikuju – za kriminal i korupciju spremni!

Podrška SBB – kao političkog „bračnog druga“ SDA-u ne čudi, jer je u javnim firmama dosta i njihovih kadrova. Slučaj Konaković se komplicira i polako skida Janusovu masku sa lica vladajućih stranačkih „dahija“ u F BiH. Činjenica da je SDP opozicija u Kantonu Sarajevo, ne opovrgava ovu tvrdnju, jer i oni imaju svoje „parcele“ u vlastima F BiH. Njihova opredijeljenost da podrže smjenu Konakovića vjerovatno je motivirana željom da se ne otvara Pandorina kutija kriminala i korupcije. Radikalniji obračun sa tim društvenim zlom u Sarajevu, sigurno bi „zapljusnuo“ i neke kadrove „podržavatelja“. Po inerciji bi se mogao proširiti diljem F BiH i otežati položaj njihovim kadrovima na lokalnim nivoima, gdje se – uglavnom – primjenjuju isti recepti u harčenju prihoda po javnim preduzećima i ustanovama. Sve po „grbači“ obespravljenih građana.

U javnim obrazloženjima jedino SDA poručuje da joj je stranački monopol nad javnim dobrima bitniji od države i društva, odnosno borbe protiv kriminala i korupcije. Oni su, po komunističkim uzusima, zatražili inicijativu od „baze“. Zato je smjenu – vjerovatno po nalogu vrha Stranke – zatražio IO SDA „Novi grad“. Izvjesni Huso Ćesir je, s tim u vezi, ustvrdio da je Konaković „kršio odluke i zaključke KO SDA i proizveo političku štetu u svim oblastima“. Znači li to da je ukazivanje na krađu i nezakonitosti, kršenje „odluka i zaključaka SDA“? Znači li to da oni imaju tajne zaključke o podršci nedjelima u harčenju javnih potencijala?

Partneri SDA u ovoj inicijativi, pokušavaju prikriti prave razloge podrške. Tako Irfan Čengić, „telal“ SDP-a i Nermina Nikšića sofisticira o podršci: „Ne zato, jer to traži SDA, nego što se ne slažemo s načinom na koji je premijer do sada vodio politiku u KS“. Nikšić to pitanje nije lično elaborirao, kao da se vodio Borenovim zakonom: „Kad si u neprilici nađi zamjenu“. Fahrudin Radončić je dao slično obrazloženje, tvrdeći, da Konaković nije ispunio nekoliko ključnih obaveza prema građanima KS, navodeći problem vodosnabdijevanja i saobraćajne transferzale.

Suština „slučaja Konaković“ je u činjenici što je premijer – bez obzira na razloge – odlučio progovoriti o kriminalu u strukturama vlasti, odnosno kriminalnoj hobotnici SDA u javnim sferama KS. Zato je i logično da se SDA svim silama trudi da ga ušutka i po cijenu smjene. Bezrezervna podrška SBB i SDP, odnosno Radončića i Nikšića može se razumjevati i tumačiti kao želja da se spriječi virus stranačke neposlušnosti i u njihovim redovima. Nadalje može se pretpostaviti da rivali SDA ne žele mijenjati postojeće stanje u društvu i državi, pa i postojeće stranačke recepte za kriminal i korupciju!? Oni žele zadržati status kvo u sistemu, a vode borbu protiv SDA samo da zauzmu glavne poluge vlasti odakle se kontrolira sudbina javnog novca i imovine.

S obzirom na dosadašnju praksu, čudna je nedoumica Peđe Kojovića, odnosno Naše stranke, koja će tek odlučiti – je li za borbu protiv, ili podršku kriminalu i korupciji!? Jer, smjenom Elmedina Konakovića zataškat će se i zaustaviti nastavak priče o pomenutim nedjelima u KS. Šteta, jer kriminalci će ostati u „sedlima“, kriminal nastaviti. Vladajuće mafije će nastaviti nasilje nad logikom i zakonima, jer će u njihovim raljama stradati onaj ko ukaže na kriminal i korupciju, a ne onaj ko to čini! Zakonodavni manipulatori u ovom slučaju kao da poručuju – kriminal ćemo nastaviti, a priču o tome zaustavti!?

Društvo i država je puna paradoksa. Jedan od njih je i „ljevica“ za koju se – u ovom slučaju – ne može reći, je li „zdesna“, ili su za kriminal spremni!?  (Piše: Vehid JAHIĆ)

P.S.  U javnosti su plasirane informacije kako je i Konaković involviran u neke slučajeve kriminala i korupcije. Ovim tekstom to ne sporim, neka institucije istražuju, ali podržavam njegovu inicijativu da se istraže sumnje u nedjela koje je predočio javnosti.

 

Download PDF

2 Komentari

  1. Tuzilastvo je dgovorni organ koji je propustio istraživati korupciju . Odmah posmjenjivati kadrove. To je prava mjera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here