Sloveniji i Hrvatskoj prijete poplave

0
293

Usljed jakih padavina i topljenja snijega, u većem dijelu Slovenije došlo je do naglog porasta vodostaja rijeka, a povećana je i mogućnost njihovog izlivanja iz korita. Obilne kiše i moguće poplave, prijete i susjednoj Hrvatskoj, te je za Istru i Primorje izdato crveno upozorenje.

Poplave u Sloveniji se mogu očekivati najviše u zapadnim i južnim krajevima, a tokom današnjeg dana lokalno može pasti i do 100 milimetara kiše na kvadratni metar, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će najviše rasti vodostaj Kupe i rijeke Reke, a tokom dana i gornji tok rijeke Save, Drave, ali i Ljubljanice i rijeke Vipave.

Meteorolozi iz Hrvatske upozoravaju građane da djeluju prema savjetima koje daju nadležne službe.

“Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje i poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote i mogućnost evakuacija. Vjerovatni su veći prekidi u saobraćaju i gubitak energije, komunikacije i snabdijevanja vodom”, piše u upozorenju.

Slična situacija je i u našoj zemlji, gdje je odjeljenje za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH izdalo upozorenje zbog opasnosti od izlivanja rijeka.

Upozorenje je izdato jer se u narednim danima očekuju obilne padavine.

Upozorenje se osnosi na pritoke Neretve – Drežnicu, Lišticu, Bunu i Bunicu, Trebišat, Bregavu, Krupu, sliv rijeke Cetine, reke Kupe, Une, gornji dio sliva rijeke Bosne.

Svi vodotoci u BiH za sada su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita, a još su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama za Livno, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here