Slobodanka Tošić osuđena na dvije i pol godine zatvora

0
2391

Sud BiH osudio je Slobodanku Tošić na dvije i pol godine zatvora zbog učešća u organiziranoj kriminalnoj grupi, u predmetu “Lutka”, koja se tereti za nekoliko teških ubistava, pokušaje ubistava, te oružane pljačke i pranje novca.

Slobodanka Tošić, bivša miss fotogeničnosti BiH je optužena za krivično djelo zločinačko udruženje iz člana 383. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS), u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo.

Tošić se dovodi u vezu sa Darkom Elezom, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Beogradu zbog ubistva i pljačke.

Ona je danas osuđena na 2.5 godine zatvora zbog toga sto je bila član udruženog zločinačkog poduhvata i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 13. aprila 2006 godine. Njoj će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17. maja do 21. augusta 2015. godine. Slobodanka Tošić kao i njen branjenik nisu se pojavili na izricanju presude. Osuđena u narednih 15 dana ima pravo na žalbu, a u međuvremenu vrijede ranije izrečene mjere zabrane.

Podsjećamo, Tošić je 2015. godine uhapšena u Hrvatskoj, te je predata pravosudnim organima BiH. U augustu prošle godine puštena je na slobodu uz određene mjere zabrane.

Tošić se, prema navodima optužnice, tereti da je tokom 2006. godine namamila Đorđa Ždralu zvanog Đoka (izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera) u sačekušu u naselju Vranješ, kada je pokušana njegova likvidacija. Ždrale je tokom svog svjedočenja u predmetu “Lutka” kazao da je Slobodanku upoznao u zatvoru, gdje je dolazila u posjetu djedu, a da ju je, također, jednom vidio u društvu Darka Eleza u kafiću Ginis.

On je ispričao da je, kada god se nalazio sa Slobodankom, ona insistirala na tome da na vozilu budu zatamnjena stakla. Dan kada je pokušana Ždralina likvidacija, Slobodanka mu je poslala SMS da dođe po nju u Rogaticu. Kada je krenuo prema Lukavici, Slobodanka je Ždrali kazala da ima ispit te da od prijateljica mora uzeti skriptu pa je tamo povezao. Dovezli su se u naselje Vranješ, gdje su na njega pucala dvojica muškaraca.

Akcija “Lutka” obuhvata 32 osumnjičene osobe, koje su osim ubistava i pokušaja ubistava osumnjičene i za nekoliko pljački koje premašuju 14 miliona KM.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here