Skupština TK: Usvojen novi zakon – smijenjen rektor Nurić i UO! (Foto)

3
1153

Skupština Tuzlanskog kantona na sjednici hitnog karaktera usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK s 19 glasova za i pet glasova protiv.

Po novom zakonskom rješenju, odnosno članu 9. ovog zakona rektoru Univerziteta u Tuzli, kao i predsjedniku i članovima upravnog odbora ovog Univerziteta, koji su zatečeni na dužnosti na dan stupanja ovog zakona prestaje mandat.

Predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini TK Mirza Omerdić izjavio je za Fenu da se prijedlogom izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju stavlja „tačku na i“ na cijelu zbrku nastalu oko Univerziteta u Tuzli.

-Očigledno su na UNTZ poremećeni odnosi, ne postoji mogućnost da se napravi koordinacija između kantonalne vlade, Upravnog odbora UNTZ, te je jedini način na koji Skupština TK može djelovati je donošenjem izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju TK.

-Izmjena ovog zakona podrazumijeva da prestaje mandat aktuelnom rektoru i prorektorima, te upravnom odboru UNTZ, a Skupština TK preuzima nadzor nad radom UNTZ u narednih 6 mjeseci, na taj način što će imenovati vršioca dužnosti rektora, pojašnjava Omedić.

Poruka konzula kantonalnom premijeru

U naredna tri dana kantonalna vlada će zajedno sa Senatom UNTZ imenovati Upravni odbor.

Klub poslanika SDP-a, opzicione stranke u zakonodavnom tijelu TK-a nije učestvovao u glasanju za ovaj zakon, a protiv usvajanja su bili poslanici SBB-a i DF-a.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić izjavio je za Fenu da poslanici ove stranke nisu bili za to da se danas uopće raspravlja o Zakonu o visokom obrazovanju, jer smatraju da procesu njegove izmjene i usaglašavanja s okvirnim zakonom treba ozbiljno pristupiti.

-Neozbiljno je da na sjednici hitnog karaktera dobijemo materijal zakona na pet minuta prije i da nakon toga uđemo u raspravu i glasamo, na taj način ne možemo donijeti izmjene zakona, kaže Hadžić.

Dosadašnji rekor UNTZ-a Samir Nurić, koji je usvajanjem izmjena ovog zakona smijenjen smatra ovaj čin pravno-političkim nasiljem nad Univerzitetom.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici hitnog karaktera Skupština TK prethodno je usvojila informaciju o stanju na Univerzitetu Tuzla s posebnim osvrtom na aktuelna dešavanja na UNTZ.

Članovi Kolegija Skupštine TK ranije su ocijenili da su posljednja dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, odnosno fizički sukob univerzitetskih profesora, ozbiljan problem, koji je ispolitiziran.

Skupština TK-a koja je osnivač Univerziteta u Tuzli, je od kantonalne vlade, Ministarstva za obrazovanje, Upravnog odbora Univerziteta, MUP-a TK i rektora Univerziteta zatražila da dostave informacije o stanju na Univerzitetu s posebnim osvrtom na aktuelna dešavanja, da bi se na sjednici mogla voditi kvalitetna rasprava.

3 Komentari

 1. -Sramim se što sam građanin ovog grada, koji nije više što je nekad bio.
  -Stidim se gradonačelnika i Gradske uprave što univerzitet koji u svom imenu ima prefiks “tuzlanski”, kukavički i bez borbe predaje i prodaje kantonalnim diletantima.
  -Sramim se akademske zajednice i
  intelektualaca koji zbog niskih poriva i nedostatka morala šute “k’o obične p….”.
  (Svaka čast rijetkim izuzecima)
  -Stidim se studenata, USUT-a i omladine koja tako mlada potpada pod uticaj politike i svojih sitnosopstvenički interesa. Studenti, prije 49 godina vlast one države, u kojoj su živjeli vaši roditelji, je strepila od osvješteni studenata. Vi ste obične kukavice, koje imaju veliku priliku da budete gori i od svojih profesora.
  -Stidim se, sramim se i krivim sebe što svoj život i život svoje obitelji uporno i tvrdoglavo “živim” u ovoj nemoralnoj vukojebini, sve misleći da će sutra biti bolje.
  Lipši magarče, do zelene trave!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here