Skoro 2.000 djece odvojeno od svojih roditelja na meksičkoj granici

0
251

Američki dužnosnici su potvrdili da je na američko-meksičkoj granici gotovo 2.000 djece odvojeno od svojih roditelja zbog nove imigracijske politike “nulte tolerancije”.

Dužnosnici koji su govorili o stanju u privatnim centrima rekli su da je 1.995-ero djece stiglo s 1.940 odraslih koji su ilegalno prešli granicu između 19. aprila i 31. maja, javlja dpa, prenosi Al Jazeera Balkans.

Administracija brani svoju politiku “nulte tolerancije” kojom se zahtijeva da se odrasli odmah protjeraju, a djecu odvajaju od njih.

Unatoč oštroj kritici aktivista za ljudska prava, dužnosnici američke administracije rekli su da vlasti samo slijede zakon i odgovaraju na povećanje broja obitelji koje stižu na granicu.

-Norma je javne politike da djeca ne budu zatočena s roditeljima koji prekrše zakon – rekao je dužnosnik.

Izvješća o stanju u centrima počela su izlaziti na vidjelo ovoga tjedna kad je novinarima dopušten ulazak u njih prvi put otkad je uvedena nova imigracijska politika stupila na snagu.

Dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti rekao je da se mnoge stvari objavljuju nekorektno, poput toga primjerice da se odvajaju bebe koje majke još doje.

Čelnica parlamentarne manjine Nancy Pelosi politiku je nazvala “sramotnom” te rekla da za nju nema pravnog opravdanja.

U SAD-u živi blizu 11, 2 miliona migranata, među kojima najviše Meksikanaca.

Ujedinjeni narodi uputili su prije nekoliko dana poziv američkoj administraciji da prestane s “politikom odvajanja djece” od obitelji koje su migrirale iz Meksika na područje Sjedinjenih Američkih Država.

Glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCR) Ravina Shamdasani je izjavila kako je značajno zabrinuta zbog Trumpove politike “nulte tolerancije” s ciljem “sprečavanja ilegalnih migracija”.

-SAD mora trenutačno zaustaviti ovu praksu – poručila je Shamdasani. (F, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here