Skoplje: Sastanak lidera zemalja procesa Brdo-Brijuni

0
428

U Skoplju je danas počeo sastanak lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni čiji je ovogodišnji domaćin predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov.

Sastanak lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni počeo je svečanim dočekom učesnika koji su upriličili makedonski predsjednik Ivanov, kao i predsjednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

Na sastanku učestvuju predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Nakon zvanične dobrodošlice i zajedničke fotografije, učesnici su započeli sa zajedničkim sastankom, nakon čega je predviđena zajednička konferencija za novinare.

Glavni cilj procesa Brdo-Brijuni je puna integracija regije u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu, kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.

Zemlje koje učestvuju u procesa Brdo-Brijuni su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, koje zastupaju predsjednici država.

Prema dosadašnjoj praksi pored lidera zemalja učesnica, na sastancima učestvuju i zvaničnici iz Evropske unije i čelnici zemalja članica. Ove godine počasni gost sastanka je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Bugarske Boyko Borisov.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni u Skoplju je potreba da se poboljšaju međusobni odnosi zemalja regiona u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom i sigurnosnom smislu, kao i u kontekstu nove strategije Evropske unije za Zapadni Balkan.

U okviru procesa Brdo-Brijuni prvi put će na inicijativu Republike Makedonije biti održan i sastanak direktora obavještajnih agencija zemalja koje učestvuju u procesu.

Proces Brdo-Brijuni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Lideri zemalja procesa Brdo-Brijuni susreću se najmanje jednom godišnje.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here