Skandalozno: Niko od inspektora danas zvanično nije bio u tuzlanskoj Pivari!

1
1632

Ekološki incident koji se danas dogodio u tuzlanskoj Pivari, kada je zbog kvara kotla gusti dim zagađivao okolinu i izazvao zabrinutost i reagiranje brojnih građana Tuzle, nije zvanično evidentirao niko od nadležnih inspekcijskih službi kantona ili Federacije BiH!

Naime, prilikom razgovora o ovom događaju sa Enisom Bajramovićem, rukovodiocem Sektora za proizvodnju Pivare, rečeno nam se na mjestu događaja upravo nalazi kantonalni inspektor za ekologiju, ne navodeći njegovo ime.

Želeći da saznamo šta je ovom prilikom konstatirao kantonalni inspektor, došli smo do zaključka da nijedan inspektor danas službeno nije bio u Pivari i da izlazak gustog dima u atmosferu uopće nije zapisnički konstatiran. Barem tako izgleda.

Glavni kantonalni inspektor za urbanizam, građevinarstvo, ekologiju u industriju TK Munib Mujkić rekao je Feni da niko od njegovih inspektora nije bio u Pivari, jer je to nadležnost Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ipak, da je neko od „kantonalaca“ bio u Pivari potvrdio nam je vršilac dužnosti glavnog federalnog urbanističko – ekološkog inspektora iz Sarajeva, Ejub Salkić.

Izjavio je da nemaju informaciju o nikakvom ekološkom incidentu u Tuzli, ali je poslije kontaktirao inspektoricu iz tuzlanskog odjeljenja Federalne uprave za inspekcijske poslove (Maida Bešlagić) i na molbu medija izjavio je:

– Naša inspektorica je bila na drugom sastanku, a u Pivari je bio kantonalni inspektor Muamer, prezime mu ne znam. Nejasno je kako se on pojavio u Pivari gdje je došlo do kvara kotla i izbijanja dima u zrak, jer to nije njegova nadležnost. Samo znam da je za sat saniran kvar na kotlu i dim više ne izlazi – ljubazno je rekao Salkić.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Tuzli potvrđeno je da je riječ o inspektoru za ekologiju Muameru Hajdareviću, uz napomenu da nije imao nalog za odlazak u Pivaru.

Telefonski smo razgovarali sa inspektorom Hajdarevićem, koji je potvrdio da je bio na mjestu ekološkog incidenta u tuzlanskoj Pivari, ali kao običan građanin, a ne kao resorni inspektor!?

-Tačno je da je ovaj slučaj u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove. Došao sam da se informiran kao običan građanin, a ne kao inspektor i o ovome vam neću reći ništa, jer bih se našao u sukobu interesa – izjavio je Hajdarević našem saradniku.

Ako je to tačno, kako to da njegov rukovodilac o svemu nema pojma, tim više što je „obični građanin“ u Pivaru otišao u radno vrijeme i neovlašćeno? Odnosno, kako to da za posjet Hajdarevića Pivari znaju u federalnom inspektoratu, a ne znaju da se u Tuzli dogodio ekološki incident i da uznemireni građani Tuzle traže intervenciju radi zaštite životne sredine?

Sve izgleda kao da pojedinci u dva inspektorata – u kantonalnom i federalnom, neodgovorno rade svoj posao.

Naravno, sve ovo nema veze sa Pivarom, kojoj današnji eko-incident ne može pokvariti imidž dobro stojeće i firme koja na razne načine pomaže društvenoj zajednici.

Ovdje je riječ o polugama društvenog nadzora i kontrole, čije službenike plaćaju građani, a koji svoj posao loše, traljavo ili, najblaže rečeno, neodgovorno rade. Da li je pojava “običnog građanina” u Pivari imala i neku drugu svrhu, ostaje na drugima da utvrde.

Za kraj, opaska jednog našeg čitaoca vezana za ovaj skandal: “Pitanje je sad za Gradsku upravu kome se građani – u slučaju ovakvih zagađenja – mogu obratiti, odnosno koji je to broj telefona na koji mogu prijaviti ekološki incident. Kad bi to imali, mislim da bi se bar jedan dio zagađenja riješio kaznama. Ovako, nikom ništa”. Da li? (tl, sa, mp)

1 komentar

  1. Šta ti vrijedi prijavljivati zagađenja kad prijava dođe ovakvom jednom “inspektoru” dođe ti kao d nisi ništa ni prijavio

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here