Skandalozno: Komesar Alpeza otkazao finale Kupa BiH za rukometašice!

0
470

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: komesar RS BiH, zadužen za kup takmičenje, Zdenko Alpeza iz Mostara, iz samo njemu znanih razloga, otkazao je završnicu Kupa BiH za rukometašice, ovog vikenda u Zavidovićima!

U pismu koje je danas objavljeno na stranici inertnog RS BiH, Saveza koji se raspada po svim šavovima, a upućenog članovima Predsjedništva i IO RS BiH, te klubovima, Alpeza je napisao:

Poštovani!
Nakon više pravovremenih pisanili obavijesti, dopisa i upozorenja nadležnim tijelima RS BiH, usmenih kontakata i nastojanja iznalaženja sportski motiviranih rješenja, a temeljem jasno definiranih odredbi važećih normativno – pravnih akata saveza, obavještavam Vas da sam prinuđen konstatirati da ne postoji niti minimum preduvjeta za organizaciju završnog turnira Kup natjecanja za žene u Natjecateljskoj sezoni 2016/2017.

Podsjećamo da je Alpeza bio dužan na vrijeme obavijestiti klubove o organizaciji završnice Kupa BiH, ali da iako je konkurs za organizatora turnira završen prije više od mjesec dana, nije uradio ništa da se takmičenje, ipak, održi. Niti on, a niti bilo ko iz Saveza koji je rukomet u BiH doveo na ivicu propasti.

U posljednji čas organizaciju turnira preuzela je Krivaja iz Zavidovića i, mada je za završni turnir ostalo samo tri dana, dali su garanciju da će kako-tako organizovati takmičenje kako se ne bi dogodio presedan i sezona okončala bez polufinala i finala Kupa BiH.

Uz zahtjev da se završnica prolongira za sedam dana, ponudu za organizaciju kup turnira podnijele su i HŽRK Grude, pa je navodno taj prijedlog na sjednici Predsjedništva RS BiH i prihvaćen. Ko se i zašto predomislio, sada je teško reći.
Bez obzira što pobjeda u ovom takmičenju klubovima ne donosi skoro ništa, jer sami finansiraju takmičenje, dok Savez nije u stanju kupiti ni pišljivi pehar, zanemaren je sportski motiv. Klubovi (Grude, Jedinstvo AtlasRelax, Ilidža i Krivaja) pripremali su do zadnjeg trenutka svoje ekipe za takmičenje, svjesni da ga time sami mogu spasiti.

No, ne mogu protiv Alpeze i alpeza, koji vedre i oblače kriminalnim Savezom, od klubova uzimaju kotizacije i naplaćuju kazne, a ništa ne čine da se reafirmiše rad u klubovima, posebno kada je ženski rukomet u pitanju.

Koliko prošle sedmice u razgovoru za agenciju Fena Alpeza je tvrdio da će “pokušati sve da se pronađe domaćin završnice turnira kako bi se ovo takmičenje spasilo”, a kada su ljudi iz Krivaje smogli snage da prihvate domaćinstvo, mada uz kratak rok, komesar je odlučio kako je odlučio – skandalozno!?

Odluka Alpeze izazvala je šok u klubovima, bez obzira što su dovedeni u situaciju da se “pet do 12” pripremaju za put u Zavidoviće. Reakcije su razumljive, ne samo iz klubova koji su izborili časno završnicu, nego i drugih.

Nije mi jasno kako to da je zvanični sud potvrdio da ne postoji Rukometni savez i opet se dozvoljava da oni organizujemo Kup takmičenja. Šta rade tužilaštvo i istražni organi – napisao je na Facebooku Šemsudin Halebić iz jablaničke Turbine.

Reakciju iz Jedinstva AtlasRelaxa još nemamo, ali direktor kluba Elmir Grabčanović, na svom profilu napisao je:

– Baviti se sportskim radom u BiH, a da od njega nemaš nikakve materijalne koristi, lomiti se četiri godine, moras biti Velika Budala. A ja sam se upravo pronašao i svatio da sam Velika Budala! Doviđenja BiH sportu – rukometu!

Reakcije iz ostalih klubova se tek očekuju. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here