Skandal nad skandalima: Tuzlanska vlast ponizila generala Šadića!

14
3101
Piše: Ekrem AVDIĆ

Dana 15. maja, ljeta gospodnjega 2017.godine, Tuzla je ponizila generala Hazima Šadića, komandanta 2.korpusa Armije BiH! Najuspješnijeg i najboljeg generala, komandanta najveće vojne formacije koja je činila od 50 do 60 posto Armije i koja je držala front od Tešnja do Teočaka, u dužini od 600 kilometara. Tuzla je uvrijedila, danas, 15.maja 2017. godine, čovjeka koji je onomad obukao svečano civilno odijelo i glasao, kao pukovnik JNA, za nezavisnu i samostalnu, međunarodno priznatu državu BiH u njenim istorijskim granicama.

Tuzla je danas svog komandanta Korpusa u kojem je bilo 22 posto nebošnjaka, dakle, 100 posto domoljuba, ponizila kao nikog do sada.

Danas, u sali Narodnog pozorišta u Tuzli, na svečanoj akademiji posvećenoj herojima odbrane Tuzle 15. maja 1992.godine, borcima sa Brčanske Malte, generalu Hazimu Šadiću je protokol gradonačelnika Jasmina Imamovića Merkatora, jasno po njegovom naređenju, dodijelio mjesto u drugom redu.

General Hazim Šadić, svojevremeno komandant najvećeg korpusa Armije BiH

Tako je general, po nalogu Imamovića i njegovih iz vlasti, postao drugorazredna osoba po značaju, u odnosu na neke gradske frajle i dilbere, koji su pozicionirani u prvom redu iliti safu.

Drugorazrednu ulogu, prvorazredni branitelj i general Armije BiH, čestiti Hazim Šadić, nije mogao prihvatiti. U drugi red je, doduše, sjeo, ali nakon pet-šest minuta svečane akademije u čast branitelja Tuzle, ustao je i dostojanstveno napustio salu Narodnog pozorišta. Tako je Tuzla “popljuvala” svog generala! Upravo tako!

Dobro je, doduše, da Šadić nije slušao govor hronično rastrojenog “diktatora” Grada koji je ličio na najbolje dane Kastra.  Rasijani gradonačelnik je falsifikovao i istorijske činjenice na taj način što je ulogu JNA na Brčanskoj Malti minimizirao svodeći odbranu grada na jednu od bitaka „građanskog rata u BiH“, baš onako kako ga kvalificira srpska nacistička propaganda.

Meša Bajrić, Hazim Šadić i Selim Bešlagić danas kod spomen obilježja poginulim borcima na Brčanskoj Malti

U nastavku, gradonačelnik je, valjda u nervnom rastrojstvu ili pod nekim sredstvima, govorio o cijeni lijekova u Srbiji! Na taj vokabular su pojedini članovi gradonačelnikove privatne vojske, uniformisani a bez perki fazana što ih imaju italijanski generali, napuštali Narodno pozorište uz negodovanje i psovke! Valjda je to primijetio i sam gradonačelnik pa je svoj bljutavi i predugi govor skratio.

Doduše, možda je skraćenje “prdimahovinskog” govora uzrokovano time što njegova logistika nije pripremila suhe obroke za sve koji su prisustvovli nezapamćenoj bruki u Narodnom pozorištu.

Takvu blamažu, takav skandal Tuzla ne pamti! Od danas će, nažalost, pamtiti i jedno i drugo! (Piše: Ekrem Avdć)

14 Komentari

 1. Sve se dešava po zasluzi. Sve se vraća sve se plaća. Ekreme Avdiću ti si mi prijatelj zato što je tvoja tečišna udata bila za mog amidžu, a Hazim Šadić mi je takođe prijatelj jer moja dadžišna bila je udata za njegovog sestrića.
  On je doživio danas poniženje a ja ih doživljavam od 1992 godine i to lično njegovom zaslugom. KAKO I ZAŠTO ???
  U junu 1992 godine on kao načelnik štaba Tuzlanskog korpusa šalje mene kao pomoćnika načelnika za operativno nastavna pitanja Tuzlanskog korpusa u Čelić da formiram Čelićku brigadu.
  Ja to odradim profesionalno i patriotski što sam mogao bolje.
  On lično Hazim Šadić nikada me nije pozvao na obilježavanje osnivanja i formiranja Čelićke brigade.
  Da stvar bude još skandalioznija nije mi priznao vrijeme provedeno u komandi Tuzlanskog korpusa niti mije priznao čin koji sam imao na početku rata a to je čin kapetana prve klase.
  Ja nejmam nikakva primanja niti penziju iako sam ranjen, metak mi prošao kroz glavu organizovao pripremu za odbranu organizovao patriotsku ligu. Morao sam zbog takvih kao što je Hazim Šadić napistiti svoju kuću, svoj grad i svoju državu. A taj dvojnik od Ekrema Jevrića to jest Jasmin Imamović još je gori od Hazima Šadića. Imamović je za vrijeme rata držao slastičarnu u Opatiji zajedno Željkom Knezom.Nezna se moj Ekreme tko je gori od goreg.
  Ali Bog je velik i on sve vidi, čuje i sve zna. On će pravdu uspostaviti to je sigurno.

  • ševalija je 100% upravu za obojicu 🙂 meša bajrić, selim i naša hrabra raja je odradila poso, a što se tiče šadića, titinog pionira koji je na ovu poziciju zalutao, savojim govorima na godišnjicama brigada također skrnavi čestitiost naše armije, baš ko i jasko, samo da drugi način. vjerovatno je to nešto lično između njih dvojice jer su iz iste političe opcije, pa se ne podnose. našla krpa zakrpu. A jasko ima lud da je papire…to znaju svi i to je javna tajna.

 2. Ne bih rekao da se baš gradonačelnik bavi detaljima protokola koji je oko njega brojan i primjereno stručan. Žao mi je što kad je vjerovatno zapazio prije početka propust trebao je to popraviti ili on ili njegovi saradnici. U svakom slučaju Šadić je regionalna ličnost , general, diplomat, intelektualac pa i ne pripada lokalnom miljeu osim kao počasni gost ili čovjek stanovnik Grada. Čini se da nesporazum treba izgladiti a ne nikako ga svrstavati u skandal . Jer istini za volju i Tuzla je od reginalnog centra i glavnog grada regije sjeverostočne Bosne stigla dokle je stigla. Za njen pad najveću odgovornost snose njeni građani. Vremena slave i ljudi u njima treba mjeriti uspješnom budućnošću a ne sumornom svakodnevnicom političarenja i šićardživstva.

  • Mex, idealiziraš stvari. Protokol sastavljaju vodonoše, ali sve kontroliše Hanefijin sin, a on ne bi dopustio da se dogodi greška. Znači, on je aminovao da general Šadić bude u drugom safu. A kad se vidi ko je u prvom, žalosno je. Šta će Jozo u prvom, u penziji je, a šta je to uradio za Tuzlu u odnosu na generala!? Šta će oni u majicama, tjelohranitelji Hanefijinog sina, šta oni rade u prvom redu???
   Trebali su Selim i Meša napustiti salu, zajedno s generalom, jer ih Hanefijin sin svu trojicu mamrginalizira. Kako je krenulo, za koju godinu će slaviti Hanefijinog sina da je od*ebao Pračera!

 3. Sta ocekujete od tuzlanskih lesinara. Dali ste im pozicije,bolje da ste ih povjesali na trg nego pisali ove blamaze. Kad i sami pisete ono sto vam je dozvoljeno,ni novinar nema slobode govora jer bi mu glava letila….. Tako da nema potrebe ista reci vise.

 4. Niste u pravu o svemu bitnom u opcini odlucuje imamovic koji ce se tariguz nabaviti koji sapun ko ce gdje ce ko sjediti o svemu tome odlucuje hanefijin mali samo da se njega ne ugrozi ima i voda mali da se operu i guzica i obraz

 5. GRADSKO VIJEĆE I SMJENA….GRADONAČELNIK KOJI AGRESIJU NAZIVA GRAĐENSKI RAT TREBA BITI ISPLJUVAN I ISTJERAN IZ GRADSKE KUĆE KO ZADNJI OLOŠ

  • Baš tako g. Bijedić ološ i prevarant, bjegunac 1992, bjegunac 2014, s Kačavendom na proslavi u Požarnici. Dokle će ponosni Tuzlaci trpiti gluposti ovog bolesnika

 6. Ševalija Šefket Tanjić u ratu organizator otpora.Prijeratni Kapetan I klase.Dok su naši komadanti 1991 vršili agresiju na Vukovar,Kapetan Ševalija je okupljao vojsku za odbranu Bosne i Hercegovine jer je davno spoznao planove JNA kojoj je i sam služio,ali na štetu po njih bio je i ostao Istinski patriota priznate i suverene BIH.Komadante,naklon do poda!Da je bilo pravde bio bi umjesto Željka Kneza na njegovom mjestu i sada bi uživao sa penzijom.Međutim,tvojim prisustvom i komandovanjem na prvoj crti,liniji fasovao si snajperski metak kroz glavu.Preživio hvala dragom Bogu.Poživio nam još dugo,dugo…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here