Skakač u vis Maid Redžić u finalu Svjetskog prvenstva u Tampereu

0
692

Zenički skakač u vis Maid Redžić, koji je osvajanjem srebrene medalje bio najuspješniji bh. takmičar na nedavnim Balkanskim igrama u Istanbulu, plasirao se večeras s preskočenih 215 cm u kvalifikacijama u finale Svjetskog juniorskog prvenstva u finskom Tampereu (U20).

Redžić, koji je na SP stigao s ličnim i bh. juniorskim rekordom 216 cm, preskočio je iz trećeg pokušaja visinu od 215 cm, koja mu je bila dovoljna za finale.

Visinu od 215 cm preskočila su samo desetorica takmičara pa nije bilo potrebno ni preskakati letvicu na visini norme za finale, koja je iznosila 217 cm.

Finale, koje je na programu u subotu u 9.40 sati, izborio je i Srbijanac Jasmin Halili, koji je također preskočio 215 cm, ali je sve visine preskočio iz prvog pokušaja te je podijelio prvo mjesto s Breytonom Pooleom iz Južnoafričke Republike.

U finalu, sa preskočenih samo 212 cm, nastupit će i Hrvat Filip Mrčić, jer je IAAF odlučio da će u finalu, umjesto 12, nastupiti 13 takmičara. Kao posljednji je s 212 cm uskočio Grk Antonios Merlos.

Zadnja od bh. predstavnika na teren će izaći Sara Lučić iz AK Glasinac sa Sokoca, koja će sutra u 10.40 sati nastupiti u kvalifikacijama u skoku u vis. Lučić je u Tampere stigla s preskočenih 183 cm, a norma za finale iznosi 184 cm.

Tu je visinu u toku 2018. godine preskakalo samo devet takmičarki pa se i Lučić nada da će, u konkurenciji 22 visašice, makar po plasmanu izboriti finale.(AS BiH)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here