Sjeverna Koreja prijeti raketnom probom kod američkog ostrva

0
211

Sjeverna Koreja upozorila je danas da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD Donald Trump obećao vlastima u Pyongyangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

Pyongyang je naveo da “trenutno pažljivo razmatra operativni plan kako bi gađao zone oko Guama i to balističkom raketom srednjeg dometa, Hvasong-12”, javila je sjevernokorejska agencija KCNA. Plan se privodi kraju i mogao bi da se sprovede čim to lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un to bude odlučio, dodala je agencija.

Guam pripada teritoriji SAD i na tom ostrvu u Pacifiku se nalazi američka vojna baza. Trump je nekoliko sati ranije upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s “vatrom i bijesom” nakon izvještaja da američki obavještajci vjeruju da je ta zemlja uspela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu na nose postojeće rakete.

“Bilo bi dobro za Sjevernu Koreju da više ne prijeti Sjedinjenim Državama. Dočekali bi ih vatra i bijes kakve svijet još nije vidio”, izjavio je Trump.

Uzbuna u Washingtonu zbog nuklearnog programa Pyongyanga je pojačana nakon dva uspješna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog mjeseca.(beta,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here