Sirijski kipar stijenu pretvara u knjigu historije i šalje poruku mira

0
408

Kipar Ibrahim Abu Zeyd pretvorio je veliku stijenu u pravo umjetničko djelo i na poseban način poslao poruku mira iz južnog sirijskog distrikta Dera.

Abu Zeyd je u razgovoru s novinarom AA istakao da nije prestao raditi ni tokom rata i da već 11 godina radi na klesanju poznatih historijskih artefakata na 117 tona teškoj stijeni.

Dera je pod kontrolom sirijske opozicije, a skoro u potpunosti je devastirana u zračnim i artiljerijskim napadima snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Nazvavši je simboličnim imenom “Ljubav i mir svijetu”, kipar Abu Zayd je kazao kako je svojevremeno kranovima dovezao stijenu u dvorište pored kuće i prvo u nju uklesao maketu Kabe.

Na stijeni su isklesane i makete brojnih historijskih artefakata koji su pripadali starim civilizacijama s područja Kine, Babilona, Egipta, Jemena i Irana, a Abu Zeyd je kazao da predano radi na na stijeni ne ostane ni jedan prazan dio.

“Kiparstvom se bavim od ranog djetinjstva. Već u osnovnoj školi sam zavolio kamen i počeo s rezbarenjem, a kasnije je ta ljubav prerasla u profesiju”, kazao je Abu Zeyd koji za svoju stijenu kaže da je najveća knjiga historije na svijetu.

Abu Zayd je kazao da je u jeku najžešćih napada Assadovih režimskih snaga morao privremeno izbjeći iz grada, ali da se ponovo vratio i nastavio raditi na stijeni koja je također oštećena gelerima.

“Život ide dalje, bez obzira na sve. Nastavio sam raditi i na prazne dijelove stijene namjeravam uklesati neka djela grčke i rimske civilizacije”, kazao Abu Zayd.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here