Simfonijski orkestar i Tifa ispod Starog mosta

0
264

Godina kulturne baštine i 14. godišnjica obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske kulturne baštine obilježit će se prigodnim programom u nedjelju u večernjim satima na platou ispad Starog mosta, pod motom Gdje prošlost susreće budućnost. Nastupit će simfonijski orkestar i Mladen Vojičić Tifa, a koncert je prema riječima organizatora poklon Grada Mostarcima, pa će i ulaz biti besplatan.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je da Mostar želi biti dio evropske kulturne baštine. Od evropske prijestolnice kulture očekuje dizanje institucija na viši nivo, s ciljem novih programa i obnove infrastrukture u gradu..

Kazao da je realno da Mostar postane Evropska prijestolnica kulture iako nema Gradsko vijeće, jer su sve političke stranke osim Naše stranke dale punu podršku kandidaturi.

– I Naša stranka nije protiv projekta, već je na taj način željela ubrzati održavanje izbora. Mostar ima veću šansu da postane prijestolnica nego ijedan drugi grad kandidat, rekao je Bešlić.

Dnevni program u nedjelju će realizirati mladi Mostarci. Radionica „Nasljeđe – prostor slobode“ koncipirana je da dozvoljava svakom pojedincu da izrazi shvatanje, doživljaj i osjećaj o kulturnoj baštini. Predviđena su tri paralelna programa: likovni, književni i zanatski, a voditelji radionica su profesionalci u ovim oblastima.

– Istovremeno će se ova tri programa dogoditi na tri lokacije, u Yunus Emre centru, Šantićevom parku i Kajtazovoj kući. Učesnici radionice su djeca starosti 11 godina, izjavila je članica tima “Mostar EPK 2024” i Foruma 2024 Senada Demirović-Habibija, naglasivši da se učesnici mogu prijaviti putem Facebook stranice Mostar 2024. (vb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here