Šešelj odbio poziv Haškog suda

0
162

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da se ne planira vratiti u Haag na žalbeni postupak, te odbacio ideju da mu sud u tom slučaju prinudno odredi advokata.

Šešelj je rekao srbijanskim medijima da se neće vraćati svojevoljno u Haag, te je pojasnio da mu sud može odrediti samo “pričuvnog advokata”, koji, kako je rekao optuženi, “nema pravo zastupanja”.

– Bio sam u Haagu 12 godina i nisu mogli dokazati bilo kakvo djelo, nisu me mogli osuditi – rekao je Šešelj i dodao da se u Haag jedino može vratiti ako ga “izruči režim Aleksandra Vučića”.

Mehanizam za međunarodne tribunale pozvao je Šešelja ove sedmice da se u narednih deset dana izjasni hoće li prisustvovati sjednici Apelacionog vijeća tog suda.

U saopćenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici Apelacionog vijeća, njegove interese će zastupati pričuvni advokat određen po službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo u vezi sa zaštitom procesnog prava.

Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze, ukoliko ne bude mogao da putuje u Haag.

Krajem marta 2016. godine, Haški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine.

Većina članova Vijeća zaključila je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačkanje u periodu od augusta 1991. do septembra 1993.

Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu u augustu iste godine, te zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim ili da se postupak obnovi pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije osnovane da okonča rad Haškog tribunala.

Tužilaštvo je navelo da Prvostepeno vijeće nije dalo obrazloženje za svoje zaključke o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu te poticanju zločina, kao i da nije pravilno cijenilo sve dokaze, javlja BIRN.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here