Selma Kišić: Borba protiv korupcije je prioritet Kantonalnog tužiteljstva Tuzla

3
1147

„Borba protiv korupcije, kako političke tako i svih drugih oblika, jedan je od prioritetnih zadataka svih društava koja teže pravnoj državi i vladavini prava, pa tako i u našoj državi u kojoj je korupcija dostigla zabrinjavajuće razmjere“, izjavila je za Fenu Selma Kišić, kantonalna tužiteljica iz Tuzle, u povodu promoviranja kampanje „Borba protiv korupcije“ u više gradova BiH.

Na korupciju nisu imune ni najrazvijenije zemlje svijeta, pa je logično da je najraširenija u siromašnim i nedovoljno politički uređenim zemljama poput BiH.

– Radi se o pojavnom obliku krivičnih djela koja se izvršavaju na različite načine, najčešće kao zloupotreba službenog položaja, u trgovini utjecajem i drugim vrstama krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima na svim nivoima u BiH. Ova djela vrše osobe koje su visoko rangirane i imaju ovlasti koje im pripadaju po osnovu visokih pozicija koje zauzimaju – kaže tužiteljica Kišić za našu agenciju.

Dodaje da ne treba zanemariti ni niže rangirane osobe koje vrše krivična djela, a nalaze se na različitim nivoima i različitim vrstama vlasti.

– Radi se, dakle, ne samo o visokopozicioniranim osobama nego i direktorima i drugim osobama u različitim sferama društva. Krivična djela se čine na način da te osobe zloupotrebljavaju svog položaj i bez pravnog osnova pribavljaju sebi imovinsku ili nematerijalnu i drugu korist. Ona se ogleda u tome da pogoduju u zapošljavanju drugima ili sebi bližim osobama ili na druge načine omogućavaju pojedinim osobama da, recimo, uspostavljaju određene ugovore i poslove kojima u krajnjem ostvaruju ličnu imovinsku korist – kaže naša sugovornica.

Kantonalno tužiteljstvo u Tuzli borbu protiv korupcije također stavlja među prioritete.

– S tim u vezi, već četiri godine u okviru Kantonalnog tužiteljstva djeluje Odjel za organizirani kriminal i korupciju. Na tim predmetima radi devet tužitelja i u tom razdoblju ostvarili smo dobre rezultate. Prema istraživanjima i statističkim podacima jedno smo od najbolje pozicioniranih tužiteljstava u BiH u pogledu procesuiranja ovih krivičnih djela – navodi Selma Kišić.

Kaže da je borba protiv korupcije kompleksan i vrlo ozbiljan zadatak i tužitelji se suočavaju sa brojnim problemima i izazovima prilikom otkrivanja, procesuiranja i gonjenja počinitelja krivičnih djela.

– Želim posebno istači da je vrlo važno povjerenje građana i poticanje da se javljaju organima gonjenja, ali i agencijama za provođenje zakona. Važno je jačati svijest građana o nužnosti prijavljivanju slučajeva korupcije i jačanju međusobnog povjerenja između građana i policije, a s druge strane, između građana i tužilaca, odnosno, pravosuđa. Smatram da to povjerenje jača, zapravo, dobrim radom i dobrim rezultatima, a ujedno vraća vjera ljudima da će njihova prijava imati pozitivan rezultat, kaže.

Naglasila je veliku ulogu medija koji u pravovremenom praćenju i objektivnom informiranju mogu itekako pomoći u procesuiranju i gonjenju počinitelja raznih krivičnih djela.

– Međutim, mi nismo uvijek u mogućnosti da odgovorimo zahtevima medija kada su pojedini zanimljivi predmeti u pitanju, čisto iz razloga zaštite istrage, pa smo im zahvalni medijima na razumijevanju na takvim našim odgovorima.

Osvrnula se i na problem zaštite izvora informacija o koruptivnim djelima, obzirom da u policiji tvrde kako ne postoji institut zaštite tzv. „zviždača“.

– Prijave korupcije mogu se podnositi anonimno, policiji ili tužiteljstvu. Također, mogu podnositelji otkriti svoj identitet, ali ako ne žele, postoje u krivičnom zakonodavstvu instituti zaštite svjedoka koji se koriste tokom određenih postupaka. Međutim, ukoliko osoba podnese anonimnu prijavu i ako je konkretizirana, odnosno, uz navođenje podataka o tome ko, šta i kako čini krivično djelo, te u koje vrijeme, mi se nećemo baviti otkrivanjem identiteta osobe koja podnosi prijavu, nego ćemo se baviti otkrivanjem tog krivičnog djela. U svakom slučaju ćemo zaštititi identitet izvora, bilo da ne prijavi identitet ili da traži zaštitu svog identiteta – zaključila je Selma Kišić, tužiteljica iz Odjela za organizirani kriminal i korupciju Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli. (Miroslav Petrović, Fena, tl)

3 Komentari

  1. Mi ustvari nemamo nezavisnog pravosudja, mada je kao takvo inaugurisano. Sudije Ustavnog suda su očito stranački kadrovi, nisu birani po kvalitetima koje struka traži, a ima ih koji ni dana nisu radili u pravosudju. U VSTV vlada nepotizam, odsustvo bilo kakvog preispitivanja odgovornosti i kvaliteta rada predstavnika pravosudja, pa i kada je u pitanju očigledna povreda zakona. Sporovi dugo traju, radni sporovi i po 14 godina, prijave se bezrazložno odbacuju (po istom činjničnom i pravnom osnovu donose se različite odluke od svih sudova do najviših) na sve to VSTV ne reaguje, odgovor se neće dobiti ili će se dobiti u najboljem slučaju brošura. Sporove iz privrednog kriminala, privatizacija, korupcija, stečajevi, zloupotrebe položaja itd. niko ne procesuira i ne sudi godinama. Potrebna je nezavisna civilna i zakonita kontrola pravosudja, da ne bude samo sebi svrha. Takodje neophodna je izmjena odredjenih propisa, utvrditi rokove za okončanje postupka, uspostaviti pravo privatnog tužioca, radi silnih zloupotreba nosilaca pravosudnih funkcija itd. Evropski sud za ljudska prava i ne razmatra veliku većinu apelacija protiv odluka sudova u BiH, stranka dobije pismo potpisano od pisara suda da se odbija, bez naznake sudije, obrazloženja itd. Takve obavijesti dobivaju i stranke u Hrvatskoj i Srbiji.

  2. Ma pravosudja je problem poznat ali je pitanje ko je zasticen i zasto ako imamovicu niko nista ne moze ili ne smije zasto sluzi tuzilasvo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here