“Sedra” i “Borići” pod kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH

0
100

Privremeni prihvatni centri “Sedra” u Cazinu i “Borići” u Bihaću od danas će biti pod kontrolom Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima BiH, na jučerašnjem sastanku predstavnika Službe i Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu (USK), naveo je da su Operativnu grupu informirali o preuzimanju koordinacije rada ta dva privremena prihvatna centra u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH.

“Također, prezentirali smo i Memorandum, odnosno pravila kućnog reda i siguran sam da će se to vrlo brzo vidjeti i na funkcionisanju ovih centara. Kada govorim o pravilima kućnog reda, tu ćemo maksimalno sarađivati s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK, cijeneći bezbjedonosnu situaciju u ovom dijelu države”, istaknuo je on.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je skorašnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije, na kojem će pored državne delegacije prisustvovati i kantonalni premijer, te gradonačelnik Bihaća.

“Na tom sastanku ćemo ponoviti da nismo zadovoljni dosadašnjim načinom upravljanja migracijskim procesom u našoj zemlji te da USK ne može biti zbirni centar migranata za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Tražit ćemo zatvaranje prihvatnih centara Bira i Miral te pomoć u pronalasku lokacije van urbanog područja na koju ćemo izmjestiti ljude koji sada borave u ta dva migraciona kampa”, ustvrdio je Kljajić.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here