Sedam supernamirnica koje trebamo jesti za duži i zdraviji život

0
230

Životni vijek je određen genetikom i životnim stilom. Na genetiku se ne može utjecati, ali na životni stil itekako može. Uvođenjem ovih 7 namirnica bitno ćete utjecati na svoje zdravlje.

Ovih sedam namirnica pune su hranjivih tvari, vitamina i minerala, nemaju puno kalorija, a daju nam jako puno energije. Ako jedemo više njih, a manje prerađene hrane vjerovatnost je veća da ćemo i živjeti duže, piše Success.

Riba

Bogata proteinom, riba je i veliki izvor Omega-3 masnih kiselina neophodne su za razvoj mozga, a povećavaju dobar holesterol i smanjuju trigliceride te krvni pritisak. Sardine npr. sadrže čak 4 puta više vitamina B12 od divljeg lososa, pune su željeza, imaju više kalija od banana i skoro 3 puta više selena od pilećih prsa.

Jogurt

Jogurt je pun kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti. Kod kupnje pogledajte na sadržaju jogurta koliko sadrži vitamina D. Što više – to bolje. Vitamin D pomaže tijelu kod apsorpcije minerala. Jogurt se također preporučuje kod problema s probavom jer smiruje želučane sokove i pun je proteina. Za dodatni unos hranjivih tvari, konzumirajte ga s voćem.

Čokolada

Vjerovali ili ne, čokolada je super anti-age hrana. Ali ne bilo koja čokolada, već tamna čokolada koja je puna flavonoidima (antioksidansima) koji mogu olakšati rad srca, pomažu održati krvne sudove prohodnima i koji smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti bubrega i demencije. Svi ovi benefiti dolaze direktno od kakao praha, pa je uvijek bolje pojesti što tamniju čokoladu jer ima veći udio kakaa.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti i u paru s grožđem su idealni međuobrok. Orasi, bademi i lješnjaci su izvrstan izvor vitamina, minerala i drugih fitokemikalija (bioloških spojeva biljaka koji u ljudskom organizmu imaju ulogu zaštite od različitih bolesti), uključujući i antioksidanse. Orašaste plodove je dobro jesti i na večer uz čašu vina, čiji zajednički utjecaj na organizam uključuje zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina važnih u prevenciji srčanih bolesti i raka. Također se povezuje sa zdravljem mozga i prevencijom raka. Koliko god da je maslinovo ulje dobro i preporučuje se u prehrani, potrebno ga je ograničiti zbog velike kaloričnosti.

Jaja

Jaja su bogat izvor proteina i usporavaju propadanje kostiju. Sadrže B vitamine (B2, B5, B12) koji dokazano smanjuju upalu mozga i usporavaju razvoj Alzheimerove bolesti.

Borovnice

Borovnice su prepune antioksidansa koje mogu minimalizirati štetu na stanicama, pa čak ju i spriječiti. Čiste organizam, smanjuju količinu masnoći u krvi i na taj način smanjuju rizik od bolesti srca. Borovnice sadrže mangan, vitamine C i K, a bogate su kalcijem, kalijem i fosforom. Dobro ih je kombinirati s ostalim bobičastim voćem i povrćem, ali i s patlidžanom i batatom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here