‘Sarajevsku zimu’ posvećujemo licu svijeta koje ne razdvaja, nego spaja

0
377

Festival ‘Sarajevska zima’ koji slavi bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti umjetnika iz cijelog svijeta, bit će svečano otvoren večeras u Narodnom pozorištu i trajat će 43 dana.

Sve ljubitelje kulture očekuju brojne predstave, izložbe, koncerti i brojna druga dešavanja.

Kako je danas u Vijećnici istakao direktor Internacionalnog Festivala ‘Sarajevska zima’ Ibrahim Spahić, ovaj festival je 25 godina pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Evrope.

U 43 dana koliko će trajati ‘Sarajevska zima’, posjetitelji će imati priliku vidjeti nastupe umjetnika iz 43 zemlje, njih više od 1.500.

– Očekujemo da vidimo ‘drugo lice svijeta’, ovdje u BiH koja baštini sve ono što žele ponuditi kao budućnost nama preko Europske unije. Očekujemo da EU reagira tako što će shvatiti da je BiH zajednica građana, a ne institucija – kazao je Spahić.

Počasni gost festivala je Republika Bugarska, a specijani gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. – 2020., Južna Koreja, Japan i Kina.

Spahić je podsjetio da Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja vijeća Europe, Unescoa, Europske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Europe i svijeta.

– Festival Sarajevska zima predstavio je bosanskohercegovačke umjetnike i organizirao promociju njihovog stvaralaštva u kultnim kulturnim centrima, muzejima i na bijenalima na svim kontinentima svijeta – naglasio je Spahić.

Istakao je da ove godine ‘Sarajevsku zimu’ posvećuju ‘drugom licu svijeta’, licu koje povezuje a ne razdvaja, licu koje gradi a ne razgrađuje, licu koje baštini najbolje civilizacijske vrijednosti i umjetnost. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here