San i java/”Slučaj Kuko”: Politička Ponzijeva šema

5
691

Pošto je nakon dužeg “bakirovskog” čekanja, uglavnom, ničega, sa sarajevske političke Bijele tabije “odapeta strijela i odaslan katil ferman” prema niškom specijalcu u otkomandi u crnom banovićkom vilajetu, uz neizbježni partijsko-personalizirani hodžinski upravljani davljenički svileni gajtan, sasvim je zanemarljiva vjerovatnost njegovog izbavljenja, dobivanja druge šanse kroz “drugarsku kritiku”, idiličnu odbranu sa slobode ili slične salonske besposlice i gubljenje vremena i energije. Nakon temeljite pripreme posloženi su sasvim očekivano politikantski, izborno-karijeristički i privatni interesi šeherskih kleptokratskih halki, pa i većine iz “aprilskog pismo-paketa četrnaestorice odabranih” tzv. kantonalnih Tuzlaka, uz neke potencijalno časne izuzetke, dirigirane prekokaraulske provenijencije, te je odstrel izvjesnosti tipa “sjedeće patke” iliti sitting-duck mogao početi.

U stvari, nakon odgovarajućeg kritičkog vremena, upravo politikantska ingenioznost banovićkog Bonaparte uokvirena kokošarsko-krkanskom ruralnom pragmatičnom lukavošću običnog seoskog prevaranta i sasvim zavidno suštinsko razumijevanje demagoške matrice ponašanja sopstvenog partijskog okruženja, moglo bi mu “doći glave”. Radi se o efikasnoj upotrebi dvodekadno oprobanog SDA-ovskog nacionalističkog ispraznog sistema politike prelivanja iz šupljeg u prazno i bavljenja isključivo sluđivanjem sopstvenog izbornog tijela, navodno, velikim državno-nacionalnim temama kao smokvinim listom za bestijalno lično bogaćenje i zavidno devastiranje sveukupnog društvenog bogatstva naše zemlje. Naravno, hijerarhijski viši partijski nivoi imaju na raspolaganju sve što je “oslobodila Armija BiH”, dok je banovićkom “malom mišu” prepušten na uredovanje i pustošenje Rudnik mrkog uglja Banovići i feudalno-pripadajući vascijeli puk od bjelosvjetski poznatih Aljkovića i Pribitkovića do Željove i znamenitog kadrovskog rasadnika Banovići Sela. Doduše, nakanadno ćemo saznati da se ta sitnoposjednička politikantska latifundija ozbiljno proteže preko cijelog Tuzlanskog kantona, pa i do poteza begovata Baščarija-Marindvor.

Kukin politički projekat osvajanja vlasti u TK svesrdno je bio podržan od sarajevske centrale i, pored njegove suštinske banalnosti i kontroverznosti, ključno je bio baziran na ogromnoj apatičnoj masi glasačkih apstinenata u velikim opštinama: samo ih je u Tuzli cca 60 hiljada. Tu je, naravno, ciljani glasački inženjering strategijskog koncentriranja glasova, navodno, čak i do otvorenog “bugarskog voza” i izbornih prevara, glede liliputanskih rubnih egzotičnih naseobina tipa Banovića, Sapne, Čelića, Doboj-Istoka, Kladnja i Teočaka, te fragmentarno Gračanice, Gradačca i td. Na taj način je, uz katastrofičnu negativnu kadrovsku selekciju, preuzeta gotovo apsolutna vlast od strane “nerentabilnih” ruralnih minornih elemenata TK, kako razvojno-kadrovski tako i populacijski, sa ukupno oko 100 hilljada stanovnika, naspram više od 400 hiljada “neprilagođenih”. Uspostavljen je nepodnošljivi politički disbalans bez presedana i politikantski vladalački stampedo gluposti, nekompetentnosti i voluntarizma sa zastrašujućim antidruštvenim i privrednim posljedicama: razaranje realnog sektora, devastiranje Univerziteta, promoviranje primitivizma i bahatosti siledžijstva “policijskog pendreka”, do tzv. kadrovskog prostituiranja pseudointelektualaca i širenja klaustrofobičnog osjećaja bezizlaza i beznađa.

Naravno, zaigrani i raspjevani trio “La Kampanela” radnog naziva Kuko, Bego, Šiljo uz pomoć dodatnog dvojca: banovićka “doktorinca” i Huso-Maljutka poznatih iz sarajevske SDA-kongresne epizode “Haj’mo i’ ba razvalit”, iskušali su vrlo sličnu metodologiju i sa Sarajlijicama, te su grubo vraćeni u realnost i na polazne položaje. Stvar je vrlo jednostavna i logična: mizerni izborni kapacitet kepec-općina TK je dobra lokalna ideja, ali je besmislena na vrlo neizvjesnim opštim izborima 2018.g. bez mobiliziranja mnogoljudnih opština Tuzle, Živinica, Lukavca, Srebrenika, Gračanice i Gradačca, što je uz direktno otkazivanje poslušnosti porti, potpuno nepodnošljivo sarajevskom valiji. Uz to, svakako da će unutarpartijsko pokazivanje mišića pomoći i stabiliziranju problematiziranog autoriteta Alijinog malog.

Politički rastući od potpuno anonimnog inženjerčića iz banovićke jame “Omazići” do stvarnog gospodara sudbina dosta velikog broja ljudi, posebno u banovićkoj općini, Kuko nije smatrao potrebnim da sazna sudbinu suštinski vrlo sličnog manipulatora puno veće razine: Bernard Luis Madof. Njegove Ponzijeve finansijske piramidalne šeme u milijardama dolara odvele su ga u američki zatvor na 150 godina a njegove žrtve u masovni bankrot, samoubistva i bijedu.

Kukina Ponzijeva politička šema mogla bi imati vrlo slične konsekvence po svoje aktere, uključujući i korporativno vrlo kontroverzni Rudnik Banovići kao kolateralnu štetu. Valjda neće. Barem ovo drugo. (Piše: Derviš ČIČKO)

5 Komentari

 1. Joj kad bi napisao nešto na bosanskom bilo bi dobro, moglo bi se čitati .Ovako….ne mogu ni pasusa , ništa ne kontam???

  • Potrudi se, Majo!
   Pročitaš jednom, pa drugi put. Pa, ako ti i tada nije jasno, odmoriš, pa još jednom. Upornost je odlika uspješnih.

   P.S.
   Malo šale i sarkazma. Nemoj ovo shvatiti previše ozbiljno, ništa osobno. Lijep pozdrav!

  • Prijevod: grupa prevaranata i lopova organizirano i demokratski pljačka obične ljude. Sebe nazivaju političarima, izaštitnicima države i naroda.7

 2. Slazem se sa napisanim, Kuko jeste lokalni serif, ali su Kuku potcijenili i jaci igraci od Bakira pa mu se nista nije dogodilo….naprotiv, Kuko je samo jacao i vukao sve jace poteze sa sve jacim koncima. Ako neko i bude porazen u ovoj BH sapunici to nece biti MK. Zivi bili pa vidjeli…

 3. Ja kontao nesto pametno pise. To sto je autor opsjednut i izgleda uplasen radom Kukica to je licna stvar ali vrijedjati ljude koji zive u malim lokalnim zajednicama i smatrati ih ljudima treceg reda samo zbog mjesta zivljenja je zaista fuj.
  Samo se dijelimo Boze dragi, ima li ovom ludilu kraja ????

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here