San i java: Zloduh prekokaraulskih kripto Tuzlaka

2
575

Višedecenijski, ogromni i nenadoknadivi hendikep tuzlanske regije je nepostojanje svrsishodnog okvira tuzlanske politike, što god to bilo, u smislu apsolutno uspostavljenih razvojnih i investicijskih prioriteta nulte kategorije “obješenih o tuzlansko rame” i to gotovo od vremena zlosretnog narodnog heroja Pašage Mandžića alias Murata. Kontekstualno, može se zasigurno i utemeljeno govoriti o kontinuitetu sveukupnog privrednog, saobraćajnog, obrazovnog i kulturološkog marginaliziranja i provincionaliziranja Tuzle, u širem smislu riječi, naslijeđenog još iz vremena Beogradocentrične Titove Jugoslavije, a vrlo slično nastavljenog kroz radikalno Sarajevocentričnu FBiH. Tada je to bila izgradnja veleljepnog još jednog Beograda tj. Novog Beograda i sl., a sada se tabuizirano etablirala fantomska “obnova ratom porušenog Sarajeva” privremeno-ograničeno-beskrajnog roka trajanja i to sve do današnjih dana.

Promijenjene su, kako se to lakonski vazi, kape, a bestijalni grabež, sada šeherski, sasvim elegantno se realizira uspostavljenom nepravednom i socijalno-ekonomski neutemeljenom “preraspodjelom” javnog novca u korist otuđenih sarajevskih centara političke i svake druge moći. Sve po zakonu. Poslijeratno, primarno političko, tuzlansko sveprisutno vazalstvo spram grada podno trebevićke žičare značajno je opustošilo i ono malo lokalnog polusirotinjskog investicijsko-razvojnog kapitala i dramatično raspršilo nade u “bratski” ideal solidarnosti: bolje popola, nego ponderisano-bratski kao što je sada.

Bez obzira na hinjenu delikatnost, mudrosersko-velenaučne ekonomske ekspertize i djelimično lični senzibilitet glede “Jerusalema” u Evropi, čini se da je najjednostavnije govoriti o brojevima i prizvati striktno zdravu pamet a odstraniti uzvišene šibicarske akademike šeme “jeste, ali ne razumijete vi to”. Naravno da nije teško prilično banalizirano (ne)razumjeti da realsektorski temeljito devastirani Kanton Sarajevo sa nešto manje stanovnika od Tuzlanskog kantona ne može zahvatati više nego duplo zajedničkog javnog novca i da je samo njihov prihod od cca 400 miliona KM od indirektnih poreza debelo obilniji od ukupnog budžeta TK od cca 350 miliona KM. Sarajevskih godišnje-nebeskih 760 miliona KM na talu lokalne vlade, za Tuzlu djeluje baš kao nedostižni komšijski fiskalni Singapur, Hong Kong ili, još ilustrativnije, kao obična “brza cesta” preko Karaule ili prema Orašju, umjesto neprimjereno ponižavajuće aktuelnih “polukozjih” prema istim destinacijama iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Ono što se prepametno u augmentativu zove “akumulirani deficit” TK od oko stotinjak miliona KM djeluje kao “sinti kusur” u odnosu prema “po zakonu ponderisano” tuzlanski nenaplaćenih oko 400 miliona KM a bespovratno “sprašenih”, uglavnom, na simboličkom potezu Baščaršija-Marindvor.

Formalno, u političkoj Sarajevocentričnoj sferi nema se pravo Sarajlijama ozbiljno zamjeriti na apsolutnom trans-stranačkom konsenzusu nedodirljivosti teme “nepravedne raspodjele indirektnih poreza”: taj dotaknuti tabu bi ekspresno pomeo bilo koju lokalnu stranku do nestajanja.

Jasno je da bi takav identični lokalpatriotski politički legitimitet morao biti univerzalno omogućen i svim drugim stranama, u ovom slučaju, kolokvijalno tuzlanskoj. Ogromni višegodišnji i izuzetno kontroverzni disbalans raspodjele javnog novca već sada dramatično i očigledno osiromašuje tuzlansku regiju i gotovo je nemoguće i dalje razastirati demagošku politikantsku maglu “viših interesa” ili kompleksaške ujdurme “jako Sarajevo, jaka BiH”.

Konačno, odgovor na ovo, samo naizgled, komplicirano pitanje uvijek do sada davali su buljuci uvlakačkih prekokaraulskih kriptotuzlaka i sitnih duša: Tuzli, navodno, srce, Sarajevu “lova”.

Krajnje je vrijeme za promjene. U glavama i džepovima. (Piše: Derviš ČIČKO)

2 Komentari

  1. Tuzlaci su k’o plastelin, eno i direktorica NLB zivi u Seheru, a vodi banku u Tuzli. Ili, SDP dizel agregat Bijedic – stoluje u Rajvosu, a bazu odrzava na okupu Imamovic….zanima me hocel’ ikad Tuzla iznjedriti bilo kakvu politicku opciju-stranku-ummet pa da udari ljutu kontru prema Seheru, nesto kao istarski IDS koji decenijama samara HDZ i Zagreb…..ja tu snagu ne vidim, jos manje intelekt jer jedina alternativa dolazi na kraju, iz Gornje Tuzle

  2. Najzad,da nam netko oči otvori i mozak aktivira.Prvi put se dešava,da rudar nemože ovjeriti zdrastvenu knjižicu?U šeheru velika lista besplatnih lijekova,za neke besplatni prijevoz,povoljni vrtići,besplatne knjige itd.Termoelektrana i ostala industrija,znacajno smanjuju prosječan vijek Tuzlaka.Sarajlica čim se rodi,ima dvije markice iz indirektnih poreza a Tuzlanče markicu?Nažalost,na šutnju ovdašnjih političara,postalo mi je svejedno.Jedino bih se obradovao ako bi neki Sarajlija rekao,ljudi to je nepravda.Dotle znam gdje živim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here