San i java: Zašto Kuko još vlada Tuzlanskim kantonom?

4
920

Samo je opasna konformistički licemjerna šlamperajska strategija tipa „usrani golub“, grupice besprizornih i amoralnih političkih diletanata i uzurpatora građanske izborne volje, a jeftinih konfidenata politikoidnog kokošarskog banovićkog Bonaparte, mogla sramno legalizirati potpuno nelegitimnu PDA/SBB-TK vladu i, de facto u nedogled, produžiti njegovu opskurnu vladavinu najmnogoljudnijim kantonom FBiH.

Tu se ponajmanje radi o ekspresno, i gotovo bez rasprave, usvojenom odlukom o tzv. privremenom tromjesečnom finansiranju TK i usvajanju godišnjeg plana finansiranja Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje i sveukupno poluutaljenih tričavih 330 miliona KM, niti o dotičnim tragikomičnim prijedlozima o kojima glasa i sam predlagač himself. Ne radi se ni o demagoškim neinventivnim stupidarijama tipa „život ne može stati“ i „biće ugroženi životi naših građana i započeti projekti zapošljavanja“ etc.

U pitanju je zastrašujući sitnošićardžijski politički amaterizam i neshvatanje ozbiljnosti historijskog trenutka i prilike da se zaustavi dugododišnje strmoglaljivanje cijelog društva, u ovom slučaju građana, a bogami, i naroda, TK prema tercijarnoj socijalnoj dekadenciji, ponajbolje ilustriranoj fizičkim „biološkim čišćenjem“ cijelih subregija naše zemlje od najproduktivnijeg i najreproduktivnijeg dijela sopstvenog stanovništva. Tupave, infantilne političke jednočinke začinjene sindromom „kurtoaznih razgovora“ pa do konačnog „samo prijedloga o pojačavanju koalicije“ PDA-ovskim sedam TK-parlamentaraca, doveli su do paradoksalne situacije da se članovi novouspostavljenog saziva skupštine TK djedamrazovski utrkuju, što pojedinačno, što kolektivno da ispune sve predbožićne želje paradigmatskog Svetog Nikole iz Banovići Sela. Čini se da se nezaustavljivo etablira lokalna demolirajuća dodikovština, čija parapolitička snaga daleko nadilazi formalnu konkretnu stranačku izbornu legitimnost i pretvara se u čudovišnu koruptivnu moć nad „ljudima i stvarima“, koja izmiče bilo kakvoj kontroli javnog mijenja i pretvara se u mračnjačke, tajne lobističke dilove zloupotrebe javnog novca kroz najgoru vrstu trgovine transstranačkim političkim uticajem.
Svjedoci smo balkanski primitivnom, kafanskom dokidanju i ono malo, i samo u tragovima datim, postulatima demokracije koja podrazumijeva, barem formalno, postojanje pozicije i opozicije i njihovo međusobno izborno natjecanje kao ključnu rezultantu uspostave kontrole zakonitosti vršenja izvršne vlasti na svim razinama. U Tuzlanskom kantonu, i nažalost, možda i nije jedini, član aktuelne tzv. tehničke vlade, koja je podaleko od toga, „legitimno“ pregovara o formiranju nove skupštinske većine unaprijed pristajući na novu koaliciju bez svog većinskog PDA-partnera, da bi u konačnici „proklizao“ i postao politički Trojanski konj tzv. građanskog bloka, prostituirajući do promiskuitetnosti sopstveni javni rejting, ako postoji, definitivnim indirektnim uvlačenjem „kukinovaca“ u izvršnu vlast.

Naravno da je prisutna tragikomična politička farsa direktna posljedica nečinjenja, svjesnog ili nesvjesnog, i to ćemo ubrzo saznati, svih onih koji su do iznemoglosti kolaboracionistički izbjegavali da stvarno uspostave zakonodavnu i izvršnu vlast u TK u zakonski mogućem obimu, i da time jasno demostriraju riješenost za ozbiljnim promjenama političke prakse. Svi su izgledi da Kukina dodikovština, ovako ili onako, opstaje i postaje dominirajuća parolom: „I poslije Kuke, Kuko.“ Ko voli, nek’ izvoli. (Piše: Derviš ČIČKO)

4 Komentari

  1. Bravo za komentar, a za odgovor treba pitati prvog kriminalca TK i šire ENVERA BIJEDICA, koji s . Kukom i motikom upravlja postizbornom ujdurmom.
    Živi bili pa vidjeli….

  2. PRAVA JE ISTINA DA UNUTAR FIRMIRANE VECINE NEMA DOGOVORA I DA SU ZBOG USITNJENOSTI ZELJE I USLOVLJAVANJA MALIH DALEKO OD REALNOSTI. NIKO IM NIJE SMETAO DA IZGLASAJU VLADU I NOVI BUDZET NEGO JE LAKSE IZ HLADOVINE PLJUVATI I U POTEZE SVOJ INTERES UGURATI. OVDJE CE NA ZALOST SDP PLATITI NAJVECU CIJENU STO ZBOG BORBE I NISKIH UDARACA UNUTAR SVOJIH REDOVA A STO ZBOG ZELJE TZV GRADJANSKIH PARTIJA DA OD SDP JOS MALO GLASACKOG TIJELA POROBE.
    MEN SE CINI KAKO GOD BUDE NAROD JE NAYEBAO. LOŠE, ODN.ISTO PA HAJD

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here