San i java: Tuzlanski ekološko-politički karakazan

6
986
Piše: Derviš ČIČKO

Tuzlanska zimska džehenemska smog-jutra: pobjeći se ne može i nema kuda, kasno je i svi se kolektivno nalazimo u savršenoj egzistencijalnoj klopci lokalnog karakazana neuspjelih politika, nedovršenih života, upropaštenih nada i, navodno, propuštenih šansi. Sve ostalo je sizifovski kotrljajuća svakodnevica, jača i od najjačeg pesimizma neumitnog besmisla prolazne kratkotrajnosti svakog od nas.

Naravno, osim neuništivog zagađenja: ono traje i to što ćemo ga mjeriti, označavati, crveno alarmirati ili visokoumno naučno elaborirati na sto načina, a kamoli održati, zamislite baš, vanrednu sjednicu 31-nog autovazala Gradskog vijeća, teško da će usporiti ili zaustaviti taj tihi ubilački proces. Uostalom, sasvim cinično i znameniti Lav Trocki konstatira u raspravi „Izdana revolucija“ da Galileovo prisilno javno odustajanje od heliocentričnog sistema nije ni u kom slučaju spriječilo Zemlju da i dalje kruži oko Sunca.

Tuzlanski olovno teški smog i svijest o njegovom ubilačkom prisustvu svugdje oko nas već desetinu godina je postao prolazna sezonska tema po šemi listopadne „sezonske gripe“ i, kao uvijek do sada, trajaće tek do prvih aprilskih sunčanih dana i ševinog pjeva. Sve će biti zaboravljeno po ko zna koji puta, sve teške riječi dežurnih eko-mudrosera i okolišnih nadristručnjaka sveznalica, masovno pofejzbučeno-ostrašćeni ešaloni zeleno-osviještenih građana pod vještom rukom anonimnih zgubidanskih admina, krivice i pravice, nesretna tuzlanska Termoelektrana pa čak i fradonačelnik, (ne)suđeni otac svih Tuzlaka i ostrvljeni vlasnik našeg novca. Biće mir, tišina, smirujuće grgoljavo punjenje najnovije proširene „Panonike“ s taze-friškim sniženjem cijena ulaznica, rebalans suficitnog polubankrot-budžeta, procvat socijademokracije tuzlanskih boja i td. I tako u nedogled.

Na drugoj strani, sasvim je autistično sezonski opetovano konstatiranje da tuzlanska Termoelektrana na godišnjem nivou, pored 3.4 miliona MWh proizvedene električne energije, uz ekstra industrijsku paru i kogeneracijsku energiju za grijanje Grada, putem ODP-a (otpadni dimni plinovi) tehnološki ispusti u okolicu oko 50 hiljada tona sumpor-dioksida, dodatne količine azotnih oksida i td. U stvari, radi se o tome da je gotovo identična težina zagađenja u Tuzli i tijekom ljetnjih mjeseci, te je jasno da je odgovarajući mikroklimatski negativni uticaj na okoliš godišnje kontinuiran i da je njegov dramatično negativni eksponencijalni udar u direktnoj korelaciji sa aktivnošću 25 do 30 hiljada malih privatnih ložišta.

Naravno da je direktna i neupitna odgovornost Elektroprivrede Sarajevo i indirektno TE “Tuzla” za neoprostivo kašnjenje u realiziranju pozamašnog projekta odsuporavanja dimnih plinova blokova 5. i 6., bez obzira što se radi o investiciji vrijednoj oko 170 miliona KM i periodu realiziranja od 3 do 4 godine. Tom poslu ne postoji alternativa, pošto njegovo nerealiziranje djelimično obesmišljava ekološku logiku šire strategijski značajne gradnje modernog 7. energetskog bloka u Tuzli, podrazumijevajući “gašenje” blokova 3. i 4. Uostalom, sasvim opravdano gledajući, kome su od nas “potrebni” dodatni milioni megavatsati ako će Termoelektrana uže regionalno i dalje sipati godišnje 50 hiljada tona SO2 po našim glavama, umjesto 25 puta manje nakon instaliranja pogona odsumporanja (ODP)!?

Odavno je jasno, ko to uopšte želi shvatiti, da je glavnina mikroklimatskog sezonskog “cunamija” u režiji privatnih ložišta u direktnoj zoni odgovornosti gradske administracije. Nepostojanje suvisle kratko i, najmanje, srednjoročne četvorogodišnje politike stvarne ekspanzije daljinskog grijanja i u privatne objekte, uz “prijateljsko” ekonomsko “gašenje” barem 70 % postojećih ložišta, definitivno neće promijeniti enormno ubitačno zimsko zagađenje. Nema nikakvog opravdanja da se i od tako mizernog “eko-obeštećenja” od 2015. do 2018. godine od ukupno akumuliranih oko 20 miliona KM, nenamjenski “sve po zakonu spraši” najmanje 70 % na krpljenje aktuelnih budžeta i komunalnih bahanalija izbornih kampanja. Jedino objektivizirano opravdanje lokalne vlasti je nevjerovatna sopstvena nesposobnost i otuđenost od stvarnog života koja se graniči sa vratolomijama opsesivno-kompulzivne manipulatorske politike prebacivanja odgovornosti na druge. U ovom slučaju, javno prozivanje i simboličko crtanje mete za odstrel na Termoelektrani, potpuno je kontraproduktivno i primjer lokal-privrednog kanibalizma najgore vrste.

Konačno, u opštem pseudoeko-ludilu, možda dočekamo da nekom padne na pamet i da “malo zatvori” Termoelektranu dok ne grane proljetno sunce.

Karakazan je tu, samo da je što dalje od građanina Kejna iz zgrade 2. korpusa. (Piše: Derviš ČIČKO)

6 Komentari

 1. Neka imamovic polozi racune u sta je trosio pare dobivene od elektroprivrede a radi se o milionskim godisnjim iznosima

  • Ko je Imamovića i buljuk esdepeovaca doveo u počasnu lozu na utakmici Bosna – Švajcarska? Jesu li to oni zaslužili da zauzmu cijelu tribinu iza delegatskog stola da bi ih TV bolje vidjele? A plaćeno narodnim parama!!!
   I nije ga sram da je odmah do sebe stavio “ljubavnicu” u istom redu??? Je li to vidjela g. Žaneta??? cccc sram da ga bude

 2. Eko konc-logor “Tuzla”!
  Evidentno, u ovome našem gradu, osim što smo svi zdravstveno ugroženi, sve više ljudi i umire prouzrokovano zagađenim zrakom.
  Pitam se, samo, ko je kriv? I kako, kako dalje? Konkretnih rješenja, ni na vidiku.
  Da li sam kriv ja ili ti, koji svake zime u eter izbacimo kancerogene elemente sagorene u naših desetak tona, samo mi znamo kako teško kupljenih, banovićkog ili nekog drugog uglja. Jesi li to ti Jasmine Imamoviću sa svojim gradskim vijećem, zbog toga što vas “boli patka” i što ne razmišljate, planirate, organizirate i priključite, individualna domaćinstva Solane, Moluha, Drežnika, i što znam kojih više dijelova grada, na centralno grijanje? Eventualno, ponavljam eventualno, priključenje tih rubnih djelova na gradsko grijanje uslovljavate sa podstanicom, koja bi nas koštala hiljade maraka. Pa, ko je ovde lud? Zar mislite da obični građani imaju novca i za toliku investiciju. Gdje vam idu novci od Elektroprivrede? Je li kriva TE “Tuzla” što, kako kažu, izbacuje većinu sumpor dioksida od ukupne količine zagađivača? Da li su krive klimatske promjene, jer nema vjetra, nema kiše. Automobili, semafori, uopćeno saobraćajna infrastruktura?
  Ma, u krajnjem slučaju što je, tu je. Krivac se traži i za sada nije kažnjen. Ne samo po tom pitanju. Ustaljena praksa u našem društvu. Deja vu. Jedno je tačno, ako nas je sve ovo, svo vrijeme koštalo zdravlja, pa i ubijalo, vrijeme je došlo da sve učinimo da to prekinemo i da bar naša djeca prožive. Bar ono što ih je ostalo. Nema ih puno jer sve više mladih ode. Koriste pogodnost ovog modernog eko konc-logora. U ovome, kapije su otvorene, a oni su mladi, pametni, nisu opterećeni kao njihovi roditelji. I odoše, trbuhom za kruhom.
  A što sa nama koji živimo u mraku i ostadošmo vezani za ovu “gradsku grudu zemlje i asfalta”, srcem, osobnim i ekonomskim potrebama i porivima? Lociranjem, identifikacijom i sankcionisanjem zagađivača i oči će nam se otvoriti. Krajnji je čas. Pa da i mi, osim što progledamo, bar malo još i prodišemo.
  U svakome pogledu.

 3. Jasmine, odbij mi od avlije! Ložim banovićki ugalj i ne pada mi na pamet da idem na CG ako ne bude bilo plaćanje po kalorimetru! Odbij crvendać!

 4. Po pitanju zaštite okoline a konkretno se odnosi na poštivanje Direktive 2001/80/EC Evropskog Parlamenta i Vijeća u ograničavanju emisije određenih zagađujućih materija u zrak iz velikih postrojenja za sagorijevanje (tzv. LCP Direktiva) JP”Elektroprivreda BiH”dd Sarajewvo je pokrenula aktivnosti na ispunjavanju svih uslova iz Ugovora o uspostavi Enmergetske zajednice JI Evrope, kao i poštivanju pravne stečevine EU iz oblasti okoliša, što se posebno odnosi na obavezu implementacije LCP Direktive.
  U TE Kakanj su već ugrađeni tzv. HIBRIDNI FILTERI čime je emisija prašine smanjena na nivo ispod 10 mg/m3, a u
  TE TUZLA modernizirani su postojeći el.filteri i time je emisija prašine dovedena na nivo EU-normi.
  PAZITE POKRENUTE SU aktivnosti na IZRADI INVESTICIONO-TEHNIČKE DOKUMENTACIJE ZA ODSUMPORAVANJE I DENITRIFIKACIJU I ZADOVOLJIT će EU normu I DIREKTIVE NA OVIM BLOKOVIMA. Realizacijom ovog projekta impelemntirat će se LCP dirtektiva u smislu korištenja fleksibilne opcije direktive što praktično znači uvrštavanje ovih blokova u tzv. NACIONALNI PLAN SMANJENJA EMISIJA SO2, NOX I PRAŠINE iz postojećih termoblokova. Za blokove 3 i 4 u TE Tuzla koji su već odradili životni vijek i koji trebaju biti ugašeni, ali nakon izgradnje zamjenskih blkokova, direktiva daje moguićnost korištenja tzv. “Opt-out” opcije. To podrazumijeva da blokovi koji neće raditi više od 20.000 h u periodu od 1.1.2018. – 31.12.2023. godine NEĆE BITI PREDMET SMANJENJA EMISIJA!!!!
  ROKOVI SU definisani i JASNI. KONFERENCIJE, i drugo, POZICIJE, OPOZICIJE su samo blamiranje i dezinformisanje javnosti grada Tuzle, jer je Država BiH već poodavno potpisala obavezujuće ugovore sa EU!!!!!!
  I rokovi iz Ugovora su precizirani i definisano je šta je obaveza BiH da uradi, pa prema tome i po pitanju zaštite okoliša od strane JP”Elektroprivreda BiH”dd Sarajevo!!!!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here