San i java/Tuzlanske pijace: Tako je govorio Hame!

5
730

Ne treba uopšte sumnjati u vjerodostojnost urnebesne tuzlanske urbane anegdote kada je već ozbiljno bogataško potkoženi, ne “kralj dobrih cijena”, nego “kralj tuzlanskih pijaca”, legendarni rht. Hamdija Musić-Hame potanko objašnjavao svojoj bivšoj nastavnici svoj put do uspjeha. Prosvjetljujući svoju razrednicu svojim “think-thank” postignućem “od pijačarskog trnja do tajkunskih zvijezda”, zahvalni uspješnik nekad cijenjene lokalne Specijalne škole, preteča i rodonačelnik sadašnje neoliberalne doktrine kod nas, na krajnje zaprepaštenje pomenute, prokomentirao je i sudbinski značaj sopstvenog formalnog obrazovanja. Originalni i fragmetarno genijalni i iskreni Hame je samouvjereno ustvrdio: “Da sam tada znao ono što sada znam, ne bih završio ni “specijalku”. Džabe sam gubio vrijeme!”

Bez obzira na promijenjene tržišne okolnosti, upravo je ta vrsta sarkastične argumentacije Hametove zdravorazumske pameti neodbranjivi, suštinski šlagvort za potpunu paradoksalnost nezaustavljivog višegodišnjeg poslovnog urušavanja i propasti gradskog JP “Tržnice-pijace”. I ovdje je kao i u slučaju apokaliptične afere “15. maj” i JP “Direkcije za izgradnju”, gluho bilo, 51-postotni vlasnik Grad, a 49 posto u privatnom vlasništvu 69 fantomskih dioničara i evidentan je višegodišnji niz “gladnih godina”, gubici stotina hiljada KM i potpuna stečajna (ne)izvjesnost. Kodna šifra je identična: lično podarite višemilionski vrijedna javna dobra uhljebljujući nekolicinu uhljupskih stranačkih kleptokrata i jarana, naslonite ih indirektno na gradski budžet i time unaprijed abolirate od bilo kakve stvarne korporativne odgovornosti. Rezultat je difuzno negativno strukturirani potencijalni smak svijeta iliti “15. maj” o trošku građana Tuzle.

Formalno promatrajući, tu se radi o 34 uposlenika godišnjeg džematile “koštanja s glave na glavu” oko 860 hiljada KM, što je gotovo 92 posto od ukupnog prihoda ovog JP od cca 937 hiljda KM čime je, “zahvaljujući” ukupnim rashodima od 1 milion i 20 hiljada KM, samo u 2016. izvještajnoj godini ostvareno 113 hiljada KM direktnog gubitka. Simptomatično je da je od tih 34 (ne)sretnika čak 10 njih sa visokom stručnom spremom i da im “inokosni poslovni organ-direktor” zna mjesečno zaraditi i do 2.121 KM čineći najbolje što može da strmoglavi ovu firmu tijekom najmanje četiri zadnje godine u poslovni ambis o trošku poreskih obveznika. Da stvar bude još tragikomičnija i nevjerovatnija doprinosi pikanterija da među njima postoje dva individuuma potpuno istog imena i prezimena, od kojih jedan obavlja funkciju izvršnog direktora za ekonomska pitanja JP i autor je godišnjih poslovnih izvještaja, dok je drugi član Nadzornog odbora koji te izvještaje usvaja. Doduše, ili je to ili je vjerovatnije da je najnovijom teorijom kvantne fizike pobijen osnovni fizikalni zakon koji nas uči da jedan predmet-čovjek ne može biti u isto vrijeme na dva različita mjesta. U JP “Tržnice-pijace” doo Tuzla to je sasvim normalna, obična stvar: daleko se doguralo. Trud se, ipak, isplati.

Naravno da i Uprava društva, takođe, čini sve što je u njenoj moći da izvrši, kako kažu, svoju “misiju i viziju” pa da, bogami, i teškog srca čak i “iznajmi u zakup objekat Zatvorene tržnice i prostor ispred iste renomiranom kupcu sa komplementarnim djelatnostima koje se obavljaju na (Velikoj) pijaci”. U tom kontekstu, možda je ponajbolje da sve to iznajme sami sebi.

Konačno, teško je i zamisliti šta bi posavjetovao ovim upravljačkim zgubidanima vehementni i pragmatični Hame. Izuzev, možda, što bi osnivača ovog javnog preduzeća tj. Grad uputio pravo na više nego uspješnu “Hametovu pijacu” i da vrlo jednostavnim kadroviranjem proberu nekolicinu pravih ljudi sa prvih nekoliko tezgi i tačka. Sve drugo je gubljenje vremena i javnog novca: uništiti neuništivi pijačni business može samo korporativno-pijačarska logika drvenih filozofa-vizionara razasutih po bespućima tuzlanskih javnih preduzeća.

P.F. – Šta li bi na sve ovo rekao, da nije “odletio prema nebu”, naš drug, prijatelj i sjajni rukometni, a bogami, i pijačni znalac, “Slobodin” romantičar srca većeg od Velike pijace, Ibro Nukić-Baškan ?! Možda samo širok, preširok osmijeh. (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

5 Komentari

  1. Hajd sto je crvena boja al je trebalo uhljebiti skolskog druga kemu pa njegovu bracu a da bi majmun imamovic dokazao da moze sta hoce.nikad vise one pijace

  2. Na djelu je SDP_ovo sahranjivanje i drugih Javnih ustanova, kao gradske apoteke. Tamo je Jasmin uhljebio takodje nekliko svojih sa visokom skolom, sa platama preko 2000 KM.

  3. Ma nek je sve državno makar im mi posredno iz našeg džepa kroz poreze i budžet plaćali, stop privatizaciji i neoliberalnim nemanima. 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here