San i java: Svi smo mi SDA-politička nekrofilija

2
568

Promišljeni odabir političkog samoubistva, individualno ili kolektivno, kao što se više puta, a i sada, dešavalo, može biti i sasvim legitiman i logičan izlaz iz konkretne objektivno uspostavljene situacije, te se ne mora a priori doživljavati kao haotična destrukcija kroz besmisleno nestajanje u nekoj proizvoljnoj „crnoj rupi“ politikantske distopije. Ali, javno pozivanje „državnički biranim riječima boljitka“ da se simbolički, a bogami i bukvalno, samo siroti okupljeni glasački kibiceri sopstvene socijalne propasti, solidarno strmoglave niz još jednu koalicijsku liticu u nizu, predstavlja, u najmanju ruku, kurvinsku izdajničku uputu spram susreta sa blagodetima „onog ljepšeg svijeta“ namijenjenog drugima.

Baš takvu primitivnu logiku upotrebe politike kao striktno pragmatičnog malja u postizbornom polit-promiskuitetnom svaljivanju u izvršnu vlast kao jedinom izboru, upravo smo traumatično preživjeli on-line na SDA-Federalnoj TV i njenom „D“ prirepku glede prosvjetiteljskog gostovanja tuzlansko-kantonalnog SDP čelnika. U aktuelnom kontekstu bljutave političke trakavice formiranja domaće vlasti raznoraznih razina, a zanemarujući opterećenja subjektivnosti različitih političkih afiniteta, odavno se nije mogla čuti tako javna i eksplicitnija objeda, uopšte svrhe i smislenosti stranačkog parlamentarizma zastupanja različitih političkih ideja i javnog interesa putem posredne demokracije. Elaborirane su zastrašujuće, i van svake pameti, teze da ideološke razlike, koliko god bile dijametralno suprotne, kao npr. socijaldemokratsko-građanske i etnonacionalističke, „vrijede samo do izbornih datuma“, parafrazirano, a da je sve ostalo isključivo, i po svaku cijenu, politička pragma ulaska u izvršnu vlast.

Navodno, „jedini način da nešto učinite konkretno je vlast“, bez obzira na sva praktična prethodna iskustva i profil koalicijskog partnera, pa čak i njegova dugogodišnja dijametralno suprotstavljena programska, svjetonazorna, etička i raznorazna druga načela. Drugim riječima politikantskog grobarskog businessa rečeno: „Ne brinite ništa. Vaše je samo da umrete, a mi ćemo sve ostalo.“

Obznanjivanje na tzv. javnom Federalnom servisu potpuno endemično skandaloznog i ekskluzivnog uvjerenja da „nije tačno da je izborni 250 postotni izborni slom socijaldemokrata 2014.g. uzrokovan koaliranjem sa SDA samog po sebi, nego baš suprotno, njenim neadekvatnim izbacivanjem iz te koalicije“, parafrazirano. Naravno da je time „pragmatično vladalački“ TK-socijaldemokratski prvak vrlo implicitno sugerirao da je neprimjerena logika nekoaliranja sa SDA, kao jednom od eklatantnih grobara postratne socijalne stvarnosti kod nas, kardinalna pogreška koja će dovesti do deja vu buduće izborne kataklizme matične ljevičarske stranke. Pojednostavljeno rečeno, uopšte svrha postojanja politike kod nas je da se bude, u ovom ili onom obimu, komični ukrasni privjesak SDA i da je to neuništiva konstanta i jedina relevantna mjera generalno političko-državnih i društvenih interesa. Čini se, da ako nismo formalno u S(P)DA, onda moramo biti „tu negdje“ i nigdje više. Amin.

Konačno, krajnje infantilni politički šlamperaj, u istom kontekstu, je sljepačko i posprdno bagateliziranje i odricanje gotovo postojanja BH-bloka u javnom političkom prostoru BiH, biltenskim sataniziranjem tog entiteta „nove nade“ nevjerovatnom tvrdnjom da to „nije ništa, sve dok se konsenzusom partnera ne dogovori šta je to“, parafrazirano. Baš na liniji antilogike „hajdučkog“, ali stvarnog, predizbornog preuzimanja vlasti u TK od strane nekolicine Kukinih NLO-parlamentaraca koji su se naknadno samoidentificirali kao opskurni PDA pretorijanci, legitimirajući se formalno docnije na opštim izborima.

Ipak, nismo baš svi u S(P)DA, ni prije, a posebno poslije izbora. Čak i ako smo glasali (za)protiv njih. Ili to nije ni važno, valjda. (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

2 Komentari

  1. Ja razumijem da ce tzv ljevicari napadati sda ali prekljuce slusam magazinovica kao vazno je maltene presudno misljenje lmamovica o eventualnoj koaliciji da sda cak ga je stavio ispred selima covjeka koji vise ne vodi ovaj grad vec pise knjige koje nilo ne cita i koje su prevedene na vise svjetskih jezika kao sto su bosanski hrvatski i srpski

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here