San i java: Sveta krava Panonika – političko-korporacijska anamneza

23
1216

Ukoliko želite nezaustavljivo efikasno, a postupno, uništiti postojeći lijepi brend „Panonike“ zloupotrebom uspostavljajući je politikantskom metom i, konsekventnom glupavošću, korporacijskom minotaurskom nakazom, uključujući i sve ono što je u tom kontekstu njenog šireg i užeg okruženja, upravo bi je od glavnog osnivača, tj. Grada trebalo tretirati baš na aktuelni način. U situaciji lokal-političke bezidejnosti i realsektorske razvojne promašenosti, odsustva inventivnosti i personalne potrošenosti u javnom nastupu čelnika Gradske uprave, koristiti ovaj brend višekratno bez mjere i ukusa u bljutave predizborne svrhe, proglašavajući ga gradskom „svetom kravom“ i ulazeći gotovo u idolatrijske opscenosti njegove nedodirljive bezgrešnosti, zasigurno vodi ovo Javno komunalno preduzeće, a i kontroverzno profitno društvo ograničene odgovornosti, u buduće očekivano političko kompromitiranje i poslovni slom.

Naime, infantilno-politička zlorabljenje „Panonike“ od strane tuzlanskog (Grado)načelnika od njenog osnivanja iz daleke 2002/3. godine pa sve do današnjih dana, u beskrajne lokalizborne kampanje proizvela je apsurdnu situaciju apsolutnog personalnog privatiziranja i nekog pseudoautorskog prava nad ovim JKP DOO čija je, vjerovatno, najmanje desetomilionski vrijedna osnovna infrastruktura, izuzimajući vrijednost ogromne zemljišne parcele, izgrađena javnim, budžetskim novcem nas Tuzlaka. Nekritičko pravljenje privatnih političkih legata i spomenika vlastitoj mesijanskoj samoljubivosti, koliko god u svojoj fizičkoj realiziranosti i upotrebnoj vrijednosti djelovali primamljivo, u konačnici postaju besperspektivni nekritički glorificirani fetiši i svrha samima sebi.

Takođe, besmisleno politikantsko forsiranje „Panonike“ kao pseudo-sekularističke „crvene krpe“ političkim neistomišljenicima i suparnicima i njihovo proglašavanje neprijateljima napretka, civiliziranosti i moderne kulturalnosti u slučaju bilo kakve nesklonosti ovom javnom kupalištu, indirektno su de facto onemogućili njegovo korištenje, primarno, našim brojnim „pokrivenim“ sugrađankama u „burkinijima“ i sl. kao što je to uobičajeno širom svijeta. Ta vrsta očigledne segregacije na „tuzlanski način“ je posljedica svojevrsnog agresivnog laicizma koji je sasvim neprimjeren spram razvikane lokalne slobode ličnog izbora svjetonazora svakog od nas i ravnopravnosti kod plaćanja poreza. Situacija se čak pokušava dovesti do dodatnog polariziranja uvlakačkom ljetno-sezonskom logikom nekih piskarala opskurnom tezom „Panonika-zašto je mrze i zašto je branimo“: kao volitelji kontra mrzitelja.

Inače, petnaestogodišnje ispiranje mozga idejom o Gradu Tuzli „bez uglja, soli i industrije“ a kao perspektivnoj panonističkoj turističkoj destinaciji, proizveli su da naša čaršija zvanično bude tek na dramatičnom petnaestom mjestu po razvijenosti u Federaciji od dvadeset općina i gradova prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvijenosti iz 2016. godine. To je ta autistična fiksiranost i samodovoljnost u zgradi 2. Korpusa i stupidarije tipa: „Tuzla kao jedino značajno ugodnije mjesto življenja u BiH nego 1991. godine ili bez „Panonike“ i preobražaja koji je ona donijela, Tuzla bi bila samo obična razrušena kasaba“. Puno morgen: razrušena je ponajviše zdrava pamet.

Na drugoj strani, pravna cirkuska opasna vratolomija osnivanjem Javnog komunalnog preduzeća „Panonika“ koje vrlo kontradiktorno porađa istoimeno Privredno društvo ograničene odgovornosti DOO smiješnog osnivačkog uloga od 10 hiljada KM, čime mu se de jure besplatno daje u ruke najmanje desetomilionska budžetski finansirana infrastrukturalna vrijednost javnih dobara Grada. U stvari, DOO je zakonski profitna korporacijska organizacija kojoj je statutarno omogućeno gazdovanje objektima „Panonike“ ostvarivanjem prihoda u cilju poslovne samoodrživosti, ali bez bilo kakve eksterne finansijske odgovornosti ili drugih posljedica u slučaju negativnog poslovanja: DOO „Panonika“ nema stvarne sopstvene imovine. Sve pokriva 80 % osnivač tj. Grad Tuzla svojim budžetom. Uprava na čelu sa direktorom ovog DOO ima legalnu fiskalnu samostalnost tj. diskrecijsko pravo upotrebe novca zarađenog svojom djelatnošću, bez obzira što se radi o posjedu nad infrastrukturom u javnom vlasništvu.

To je samo srž i vrh ledenog brijega u moru potpuno nepotrebnih nelogičnosti „polutajnog“ i uhljupskog korporacijskog statusa „Panonike“ i načina poslovanja, te nije čudo da je u njenom izvještaju o radu i poslovanju u 2016. godini vrlo ozbiljno i utemeljeno navedena opcija stečaja ili dokapitaliziranja ovog „razvojnog bisera Grada“: poslovno nemoguća profitna misija. Valjda. To be continued. (Piše: Derviš ČIČKO)

23 Komentari

 1. Prvo treba reci panonska jezere nisu imamoviceva ideja vec nedima hrustnbegovica.drugo koliko je para pokradeno znace se kad majmun ode s vlasti.trece 5 km puno za nas a zasto

 2. Da, makar, ono što postoji može i svako koristiti. Ulaz 5 km., ako si iz rubnog dijela grada, prevoz 3 km!? Da ne kažem, što još drugo. Zašto se nije uvela cijena karte 2-3 km. za nezaposlene (uz potvrdu statusa) i kako to da monopolistički gradski prevoz bude skuplji od moguće konkurencije? Pa, da ogromna većina građana “skucka” 4 km. i da se i ona okupa, ove godine, na jezeru. I njihov je ovo Grad.
  Neko će reći: “Ništa nema džabe!”, ali niko i ne traži džabe, samo tražimo da se uvede socijalna karta, u minimalnom iznosu, za one koji su nezaposleni ili pripadaju nekoj sličnoj, ugroženoj i nesolventnoj grupi. Gradonačelniče, to su i naši resursi, omogući i nama da ih koristimo.
  Mnogi političari misle i ponašaju se kao da predstavljaju samo građane koji imaju svakodnevno, minimalno, 100 km. u novčaniku. Onima koji nemaju, ništa. Da prostite, ko ih…. E, kad se pojavi onaj koji to uzme u obzir, koji razumije, evidentira i učini sve da olakša socijalne probleme građana, e tada, gradonačelnik će biti Gradonačelnik, a država: Država.
  A, u krajnjem slučaju, sve ovo što pišem i komentarišem, ne pišem onome ko ima, nego, u slavu, iz poštovanja i nastojanja da pomognem, onome kome je novčanik prazan i u čijem se tjelu nakupilo toliko srdžbe, bijesa i nemoći od nepravde. U tijelu, koje skoro pa da ne eksplodira. Onaj ko ima, a nema savjesti, u stvari, to i ne razumije. Niti ga interesuje. Bez imalo zavisti, uživajte u onome što imate. Nadam se, samo, da ste to pošteno stekli. Mogli bi i vi, onako za promjenu, makar ispod oka, “zraknuti” na njih. Možda vam i savjest proradi!?

   • Živ i zdrav ti meni bio Halile! Kruške i jabuke nikada nisu bile isto voće. To, naše, jezero je “djelo” lokalne samouprave koje smo i Ti, i ja, građanini Tuzle, preko svoje “grbače” napravili i otplaćujemo. Kada odemo na more, misliš li da lokalni Dalmatinac nema povlastica u odnosu na goste. Ma, u pravu si, ovaj dijalog nema smisla. Ko j.be sirotinju! Neka budžet grada ili Panoniku puni isto, nezaposleni Tuzlak kao i onaj što dođe iz Zenice, Sarajeva ili Mađarske.
    A što se tiče elektroprivrede i naplaćivanja niže tarife nezaposlenim, recimo da Ti koji radiš, platiš marku, a ja nezaposleni, dvadeset posto manje, bilo bi pravo. Zvalo bi se to socijalna pravda i socijalna, humana, država. Ali, i od toga nema ništa. U toj državi se ni Ti, ni ja, nismo rodili, ne živimo, niti ćemo živjeti. Ali, ja imam san, borim se za njega i volio bih da se tu probudim. Nekako se ljepše osjećam kada sanjam. Stvarnost je uistinu surova, za neke ljude. Mnogo ljudi. Iz dana u dan sve više.
    Lijep pozdrav!

    • I struja je djelo naše države, i to smo pravili preko svoje grbače. I hajde molim vas recite kakve to povlastice Dalmatinac ima na moru? Ja samo i hocu da kažem da bi građani više imali koristi od jeftinije struje nego od jeftninije ulaznice za panonsko.

     • To, što ti hoćeš da kažeš, što bi bilo bolje, u zadnjoj rečenici, ni u naznakama se ne vidi u tvom predhodnom, prvom, ironičnom, komentaru. Činjenica je da i moje ironije ne nedostaje, ali volio bi da obratiš pažnju na dvije stvari. Kao prvo, u vezi nezaposlenih, povezivatiati elektroprivredu kao državno, javno dobro i Panoniku kao gradsko, lokalno-javno dobro, nije isto. I na kraju, još jednom, poenta i cilj mog komentara je: Kako pomoći i omogućiti tisućama naših nezaposlenih sugrađana, koji ne mogu, da i oni koriste usluge Panonike? Ako Ti i ja to možemo, ne moramo biti sebični, nego da, makar, prijedlogom utičemo da se to stanje promjeni. Kao, relativno stariji Tuzlak, primjećujem opasnost, jer se u ovom, našem Gradu, socijalna osjetljivost, solidarnost, suosjećajnost i pomoć, rapidno gubi. Nekada smo te četiri stvari “imali i za izvoz”. Umjesto da se nas dvojica”šamaramo” komentarima, volio bih, dragi moj sugrađaninu, da mene zanemariš, a ti daš bolji, konstruktivniji i ostvarljiviji prijedlog.
      Sve najbolje ti želim! Lijep pozdrav!

    • Pa koja je razlika izmedju drzavnog javnog dobra i javnog dobra grada u istoj toj drzavi? A pannonica ima za 1 KM jeftinije ulaznice za određene kategorije, istina ne za nezaposlene. I treba imati u vidu da od ulaznica veliki broj ljudi ostvaruje egzistenciju radeci sezonski na jezerima. E sad ako se smanji cijena ulaznica, to moze povuci i smanjenje plata ili cak broj tih zaposlenih, a to moze dovesti do smanjenja kvaliteta usluga na jezeru.

     • Halile tupiš, ovdje i jeste riječ o nezaposlenima, kojima je karta od 5 KM skupa. Nije problem dokazati da je neko nezaposlen i da ne bi bilo loše da imaju nižu cijenu ulaznice.
      A kad spominješ javna dobra, u EP koju spominjes svaka uplata ima račun, kase su obavezne, na Pannonici nema fiskalnih kasa, plaće sezoncima i inima se isplaćuju u kešu, vara se država, može se samo pretpostaviti koliko se strpa u džep nečiji. Prema tome nemoj o “javnim dobrima”, hajmo malo o “dobrima pojedinaca” u GU i JKP Pannonica. naplaćuje se sve, a računa nigdje.

     • Laku ti noć, Halile!
      Lijepo spavaj, pa ujutro, biće lijep dan, pravac Panonika. Uživaj u čarima lokalnog, “kako-kome dobra”.
      Opusti se i uživaj, čovječe!

  • SALIME: Hajde mi reci kako bi ti dokazao da je neko nezaposlen. Jel tako potvrdom s biroa? A sta cemo s onih koji rade na crno? Jel i njima ulaz po nizoj cijeni? Ili recimo s djecom ciji su roditelji zaposleni i imaju iznad prosjecne plate, a djeca su na birou. Jel i njima ulaz po nizoj cijeni? Ili zeni ciji muz radi i recimo zaraduje 2000 KM mjesecno, a ona je nezaposlena. Jel i ona treba da ima ulaz o nizoj cijeni? Sta cemo s nezaposlenih iz drugih gradova? Jel i tu trebamo dijeliti ljude, pa da je ovim iz Tuzle niza cijena a ovim drugim nije a nezaposleni su?
   A sta cemo s nezaposlenih kojim je skupa struje, telefon, grijanje, voda itd.?
   A za ovo poslovanje Pannonice, ako imas dokaze prijavi u tuzilastvo. Ako je uhapsen direktor elektrodistribucije uhapsice i direktora Pannonice ili nekog iz Gradske uprave.

   Neil Young: Dobro jutro. Na jezerima nisam sigurno bio 4-5 godina. A ti uzivaj u carima drzavnog “kako-kome dobra” Ne vidim niti jedan razlog zasto bi samo jedno javno preduzece, bilo ono gradsko ili drzavno (kantonalno, federalno) davalo određene povlastice kad ni druga mnogo finansijski stabilnija preduzeca to ne rade.

   • “Halile” – Kako ljudi dokazuju nezaposlenost kada se prijavljuju na konkurse za posao? Je l se i tad provjerava ima li mama i babo plaću od 2.000, imaju li vikendicu na moru? Stavarno si glupson

    • Balon, nije rijec o dokazivanju nezaposlenosti, nego o tome da jedno od mnogobrojnih javnih preduzeca treba davati povlastice nezaposlneim, a to ne rade druga preduzeca. Zasto bi panonika bila izuzetak? Zar nije bolje da nezaposleni imaju povlastice kod placanje struje, vode, telefona grijanja itd?

     Neil young: Opet mi nisi odgovorio. Zasto da panonika udovi povlastice za nezaposlene kad to ne rade ni druga javan preduzeca i to sa mnogo vecim profitom od panonike?

     • “Halile”: Ne izvrči, ne znaš šta si napisao u prethodnom postu. Pa da te podsjetim šta si napisao u jednoj od svojih gluposti:

      “SALIME: Hajde mi reci kako bi ti dokazao da je neko nezaposlen. Jel tako potvrdom s biroa? A sta cemo s onih koji rade na crno? Jel i njima ulaz po nizoj cijeni? Ili recimo s djecom ciji su roditelji zaposleni i imaju iznad prosjecne plate, a djeca su na birou”…

   • Dobar ti dan, Halile!
    “Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog djela naroda
    da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere.
    Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.”
    Ivo Andrić

  • Balon, procitaj od pocetka sve komentare. To za nezaposlene se odnosilo na komntar neil younga koji je rekao da u gradu nema socijalne osjetljivosti i solidarnosti i na komentar ovog drugog koji je napisao da je nezaposlenim puno 5 KM za ulaz. E sad ti meni reci gdje je tu solidarnost ako nekom kome roditelji imaju 2-3 hiljde primanja bude niza ulaznica, a onaj ko radi za 400 KM mora platiti puni iznos za ulaz? Jel 5 KM puno ovom prvom ili drugom? E zato sam napisao da potvra s biroa u tom slucaju ne pokazuje nista. I hajde ti meni reci zasto bi jedno javno preduzeće imalo povlastice za nezaposlene kada to nemaju ni preduzeca sa mnogo vecim profitom?

    • Moj Halile, gdje ti i u kojem svijetu živiš? Koliko ti to “hiljada” Tuzlaka zarađuje 2000 – 3000 km i misliš li da bi te, na prste nabrojati, kategorije građana vadile ili kupovale “socijalnu kartu”? Pa jesi li ti svjestan da 60 -70% naših sugrađana živi u porodicama sa ukupnim primanjima od 500 – 600 km i jedva sastavljaju kraj s krajem?
     Čovječe, Panonika je napravljena javnim budžetskim sredstvima samo NAS TUZLAKA, a ne građana Sarajeva, Zenice ili Bijeljine. Napravljena je sa ciljem da odgovori, prije svega, potrebama građana Tuzle, a cijene usluga trebalo bi da formira po zakonima tržišne ekonomije ili, eventualnog, sufinansiranja iz gradskog budžeta s ciljem pomoći određenim starosnim i ekonomskim kategorijama. Uvodeći u raspravu, na mala vrata, i povezivati, recimo, monopolističku državnu cijenu električne energije sa cijenom karte za tuzlanska jezera je obična glupost.
     Ako svakodnevno 5000 Tuzlaka ima volju i mogućnost da koristi usluge Panonike po jednoj cijeni, zašto ne pokušati omogućiti još, makar, 2000 – 3000 Tuzlaka koji imaju volju, a NEMAJU MOĢUĆNOST da po drugoj, njima prihvatljivoj, cijeni koriste tu istu uslugu. U ekonomiji, vrlo često, kvantitet u odnosu na cijenu donosi i veću dobit.
     Svaki normalan građanin očekuje od gradskih preduzeća da im, u njihovom interesu, pruža usluge po realnim, po mogućnosti što manjim, njima prihvatljivim cijenama. Braniti ovogodišnju, realno, visoku cijenu ulaza na Panoniku od 5 km, kao i cijenu autobuske gradske karte GSP-a od 1,50 km (a drugi prevoznici naplaćuju 1km) je, u najmanju ruku da ne kažem, sumljivo.
     Moj Halile, sve se bojim da iz tebe ne progovara ona bosanska: “Ma, nek crkne komšiji krava, pa makar crkla i moja!”.

     • Bobo prica je bila da nezaposlenim treba uvesti povoljnije ulaznice. Ja sam samo reagovao na to, po meni nije uredu da neko iz porodice koja ima 2000 KM primanja, a nezaposlen je ima povlastice, a neko zaposlen s platom 400 KM mora platiti puni iznos. Po meni to nije uredu. Ili recimo ljudi koji svjesno rade na crno i vode se kao nezaposleni ili oni iz Afganistana jel i oni trebaju imati jeftinije ulaznice? I zasto ne bi poredio panoniku i elektodistribucoju? I jedno i drugo si javna preduzeca. I elprivreda je pravljena između ostalog i parama ljudi iz Tuzle. A spomenuo sam i telefon, vodu, grijanje, sve te usluge vrse javna preduzeca, gradska ili drzava pa opet nema povlastica za nezaposlene. A panonika vec ima jeftinije ulaznice za penzionere, rvi, porodice sehida, civilne invalide, djecu itd.

     • “Halile”: To što radiš u javnoj gradskoj upravi ne daje ti pravo da nam soliš pamet. Panonska jezera su pravljena kreditima koje svi otplaćujemo, samo mi Tuzlaci, pa i nezaposleni, putem poreza kada kako-tako kupuju neku robe ili plaćaju račune za nešto, parama zaradjenim na crno ili od socijale, nebitno. Jezera nikako nisu u istom položaju kao EP, BHT ili sl, jer kredite opštine/grada vraćaju samo Tuzlaci.

      Zato bi oni nezaposleni trebali imati nižu cijenu, da barem ponekad koriste ono što otplaćuju. Mani poređenja s velikim kompanijama. I što neko reče: zašto u panonici zapošljavate samo stranačku djecu/radnike/volontere (koje plaćate u kešu)?

      I još nešto: kada ćete na Panonici uvesti fiskalne kase da ne varate državu/kanton/opštinu?

      Penzionerima ste dali popust da im uzmete i ono malo para što im ostane, a njima ko lijepo. Po istom principu kako dajete popust civilnim i RVI, dajte i demobilisanim i nezaposlenim. Ili mislite da su krivi što su živi

 3. Pisac u pokušaju, aka J.I. – prvi Komunalac grada, Lukašenkov jaran po stažu nema obraza i tačka. Vrhunac njegovog patriotizma je bilo čitanje posmrtnih govora u ratu. Stidi se porijekla svoje Jane…smeće bio i ostao.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here